Hoće li DPS-u ostati plakat u Nikšiću kao crkva na Rumiji?


Komunalna inspekcija Nikšića kaže da neće biti kao na Rumiji, nego da će ukloniti plakat sa likom Amfilohija, koji je nelegalno postavljen. Sporna cerada, sa prijetećim vjersko-političkim porukama, biće skinuta sa zida stambene zgrade najkasnije početkom sljedeće sedmice. Plakat “razdora” razbukava vatru u crnogorskom društvu od kada je postavljen 7. januara, bez dozvole nadležnih organa i skupštine stanara.

Kako je u izjavi za CdM kazala sekretarka Sekretarijata za inspekcijski nalog u Nikšiću Bojana Janjušević Vuković osobama koje su odgovorne za postavljanje plakata, po proceduri je dat rok da ga same uklone. Ukoliko se to ne dogodi, a najkasnije tokom sljedeće sedmice, nadležne službe će ukloniti ceradu sa zida zgrade u Nikšiću.

“Slike su postavljene bez odobrenja nadležnog organa lokalne uprave. S tim u vezi preduzete su mjere u skladu sa zakonom o održavanju stambenih zgrada i naloženo je odgovornim licima uklanjanje slika. Izaći ćemo ponovo na teren, odnosno nakon izvršene inspekcijske kontrole utvrdiće se da li postupili po nalogu komunalnog inspektora. Ako nijesu, nadležne službe će pristupiti uklanjanju”, navela je Janjušević Vuković.

Prema nezvaničnim informacijama CdM-a, jedna manja grupa Nikšićana “čuva” plakat, samo što nije jasno od koga. U pitanju je huliganska kulutra ultra navijača, koji čuvaju grafite svog tima od supraničke ekipe. Janjušević Vuković je kazala da inspekcija nije izlazila na teren, zbog čega nema te informacije.

“Suština je da oni moraju ili imati dozvolu nadležnih službi ili sami ukloniti slike”, rekla je sagovornica CdM-a.

Jasna je samovolja jedne grupe građana, čija je namjera provociranje nereda i narušavanje javnog reda i mira. Sa druge strane, tek će se vidjeti da li su nadležne gradske službe istrajne u sprovođenju zakona da svi nelegalni objekti i predmeti moraju biti uklonjeni.

Propsi se, Ipak, nijesu uvijek sprovodili na djelu. Nekih 15 godina nakon što je Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve SPC na vrh Rumije postavila limenu crkvu, taj objekat ne prestaje da izaziva kontroverze. I pored toga što je država iste godine kada je limeni objekat postavljen donijela rješenje o njegovom uklanjanju, to se do danas nije desilo.

IZVOR:
CDM.ME

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code