GPCG: Želi se negirati postojanje crnogorskog jezika

Iz GPCG saopštili su da nova vlast u Crnoj Gori želi da “provuče” priču o tome da je crnogorski jezik nametnut u školama.

 

Saopštenje prenosimo u cjelini:

Hoće da provuku priču da je nametnut i da nema škola da bi svi srpski govorili. Škola kao krivac za priču o crnogorskom jeziku. Iz tog razloga je i drugo pitanje. Čim dijete izadje iz škole odmah počne drugim jezikom da priča.

“Kojim jezikom je Vaše dijete govorilo prije nego je krenulo u školu?“

“Koliko često Vase dijete govori crnogorski jezik kod kuće“?

Sračunato.

Govorilo je nekim drugim jezikom pa su ga u školi natjerali da govori crnogorski⁉️ Ne prečesto, samo u školi jer tamo mora⁉️

U očekivanju ovakvog odgovora nadležni za priču o jeziku samo gube vrijeme. Kakva su ovo pitanja⁉️ Jezik se zove crnogorski.

Nakon referenduma je naziv dat političkom odlukom. Uvijek je ta odluka politička, nikada lingvistička. Crna Gora je svoj jezik nazvala crnogorski. Odluka je bila politička ali i potrebna jer je crnogorski jezik postojao u srpsko- hrvatskom kao svi drugi jezici koji su iz njega nastali .

To je srpski jezik⁉️ Jeste, taman koliko i hrvatski, recimo. Ili bosanski. Da nijesmo jezik nazvali crnogorski on bi ostao da se naziva srpsko-hrvatski kako se i ranije zvao.

I tačka.