GI 21.MAJ: CPC prije ima pravo na Temeljni ugovor nego li bilo koja beogradska episkopija u Crnoj Gori

Saopštenje za javnost Gi 21. maj

Nova vlast nastavlja da radi na obmanjujući i zakulisni način. Parlamentarna većina je došla na vlast tvrdeći da će transparentnim, otvorenim i inkluzivnim radom doprinijeti demokratizaciji i evropeizaciji društva. Međutim, svakim danom se sve više potvrđuje u kojoj su mjeri to bile neiskrene političke poruke. 

O tome neupitno svjedoči Odluka o kriterijumima za dodjelu državljanstva koju je Vlada donijela “ispod žita”, kao i pravno i politički kompromitujuća revizija Zakona o registru prebivališta i boravišta. Ili, Abazovićeva improvizovana, skrivena i antievropska izmjena Zakona o državnom tužilaštvu. U tom mutnom nizu je i najava potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC, koji je očigledno kreiran u Beogradu, pri čemu će crnogorski premijer bez trunke srama prihvatiti da legitimiše tuđe klerikalne i političke interese. I sve to uz podršku URE koja je pravoslavnu duhovnost, da se ne zamjeri svojim manastirskim saveznicima, svela na srpsku patrijaršiju, lamentirajući o jednakosti vjerskih zajednica i pritom namjerno zaboravljajući da CPC prije ima pravo na Temeljni ugovor nego li bilo koja beogradska episkopija u Crnoj Gori. 

Ali, parlamentarna većina i njena otuđena izvršna vlast treba da već sada znaju da će sve ove prikrivene i dvolične radnje biti razlog za buduće poništenje zakulisnih propisa i raskid štetnih ugovora.