12/04/2021

Gardijan: Policija suzavcem i šok-bombama na demonstrante protiv SPC

Policija u Crnoj Gori ispalila je suzavac na demonstrante pošto je novi poglavar Srpske pravoslavne crkve stigao helikopterom na inauguraciju. Odluka da se episkop Joanikije Mićović posveti za novoga mitropolita Crne Gore u istorijskome manastiru na Cetinju pogoršala je etničke tenzije u maloj balkanskoj državi, izvještava britanski „Gardijan”.

„Protivnici optužuju SPC da služi interesima Beograda. Prema slikama koje je objavila SPC, Joanikije je helikopterom izbačen na manastirski travnjak i uletio je unutra uz zvuke zvona.

Policija je postavila sigurnosni perimetar oko zgrade iz 15. vijeka kako bi zaštitila kratku ceremoniju ustoličenja, dok je ispaljivala suzavac i šok-bombe kako bi očistila demonstrante oko manastira”.

„Tu sam da pokažem svoju ljubav prema zemlji“, rekla je jedna demonstrantkinja, Saška Brajović (50). „Ne tražimo ništa od bilo koga drugog, ali nas je otpustila okupatorska srpska crkva. Na ovome mjestu smo da branimo svoje dostojanstvo”, citira „Gardijan”.

„Demonstrante podržava Demokratska partija socijalista predśednika Mila Đukanovića, koja je optužila suśednu Srbiju i SPC da negiraju Crnu Goru i Crnogorce, kao i integritet zemlje”, navodi se u tekstu britanskog glasila.

 

IZVOR:
AntenaM