12/03/2022

Funkcioneri SNS-a već umiješani u lokalne izbore u Budvi

Završena je prva sjednica Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja u 2022. godini na Cetinju.

U nastavku tok rasprave:

Skupština je usvojila Predlog zakona o potvrđivanju Protokola 16 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Predlagač, ministar pravde Marko Kovač kazao je da se Predlogom zakona o potvrđivanju Protokola 16 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, osim jačanja efektivnosti kontrolnog mehanizma evropskog suda jača se i zaštita ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori.

Kako je istakao, ovim protokolom jača se prisutnost samog Evropskog suda za ljudska prava u Crnoj Gori i da će se spriječiti eventualna kršenja konvencijskih prava koja su zaštićena. 
Usvojen je Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o izmjenama i dopunama Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o graničnim prelazima za pogranični saobraćaj.

Popović: Funkcioneri SNS-a već umiješani u lokalne izbore u Budvi

Poslanik Andrija Popović je govoreći o Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o izmjenama i dopunama Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o graničnim prelazima za pogranični saobraćaj, kazao da su dobrosusjedski odnosi prioritet i da mu je izuzetno drago što naša država uglavno nema otvorenih pitanja sa susjedima.

Kako je istakao, sa Hrvatskom nemamo problem na kopnu, već na moru.

“Tu su potpisani sporazumi i mislim da Crna Gora i Hrvatska na osnovu tih sporazuma za sada funkcionišu izvrsno”, kazao je Popović.

On je upitao ministra Filipa Adžića, da li su ponovo formirane komisije kada je u pitanju spor oko prevlake.

“Graničimo se sa Srbijom, takođe naš dragi uvaženi susjed sa kojim takođe na granici nemamo otvorenih pitanja, ali imamo neka pitanja koja su granična. Da li je riješen problem maltretiranja poslanika na ulasku u Srbiju. To je trajalo dugo, desetak naših poslanika i poslanica je prošlo kroz to. Takođe, drugi veliki problem sa Srbijom je miješanje u izborne procese. Znamo što se dešavalo u Nikšiću, a isti se scenario ponavlja za izbore 23. oktobra. Što vi znate o tome, a dobili smo zvaničnu potvrdu da su funkcioneri SNS-a već umiješani u lokalne izbore u Budvi”, pitao je Popović.

Adžić: Ne možemo na osnovu simpatija nekome zabraniti ulazak u CG

Ministar Unutrašnjih poslova Filip Adžić kazao je da sve što su nezakoniti uticaji, biće sankcionisani.

Prema njegovim riječima, ušli su u tu priču, te imali aktivnosti prethodnih dana koje su javne.

“Ako nema formalnih zabrana mi nemamo mogućnost na osnovu nečijih simpatija ili indicija da mu zabranimo boravak. Ono što su naše nadležnosti koristimo u skladu sa zakonom, ko vrši neprimjereni uticaj biće sankcionisan”, rekao je Adžić.

Komentarišući zadržavanje poslanika na granici sa Srbijom, Adžić je rekao da se ne mogu miješati u odluke jedne nezavisne države kako će postupati prema poslanicima. 

O mlatretiranju na granici sa Srbijom, Adžić je kazao da se ne može miješati u odluke druge države.

”Vjerujem da odnos prema vama nije ništa drugačiji nego što bi bio prema meni. Abazović je tokom posjete pričao o tome i sjećam se da su dogovorili da taj prolaz poslanika koji je bio malo usporen zaista bude brži”, kazao je Adžić.

Po pitanju prevlake ništa nije urađeno

Poslanik Miodrag Lekić je kazao da se po pitanju prevlake ništa ne radi.

Kako je kazao, data je šansa da se diplomatski izborimo za pravedno rješenje a osim tog sporazuma ništa dalje rađeno nije.

“Kod nas je samo blefiranje, obmanjivanje, nema tendera pa nije zanimljivo”, kazao je on.

Poslanik Slaven Radunović kazao je da se pitanje sa Hrvatskom mora što prije riješiti.

On je dodao da ako budemo čekali ulazak u Evropsku uniju onda svi znamo da ćemo sagnuti glavu i potpisati što god nam se dostavi.

Poslanik Aleksa Bečić kazao je da je Popović postavio pitanje sa granicom sa Kosovom na osnovu medijskih natpisa. Prema riječima Bečića, to pitanje je za Crnu Goru završeno na osnovu sporazuma koji je ratifikovan u oba parlamenta.

Poslanik Andrija Nikolić kazao je da na prevlaci funkcioniše režim privremenog karaktera.

Kako je kazao, njime se ni na koji način ne prejudicira konačno pitanje razrješenja u ove dvije države.

“Na nedostatak kontinuiteta u ovom odnosu upozoravaju oni koji da su se pitali Crna Gora ne bi bila subjekt međunarodnog prava i zvanična Podgorica ne bi pregovarala sa zvaničnim Zagrebom”, kazao je Nikolić.

“Potvrdili ste sve što sam rekao da se samo čeka da se Hrvatskoj da i more i kopno i da vas samo zanima da imate prolaz za švercovanje”, poručio je Radunović Nikoliću.

Nikolić je odgovorio da kada se Demokratski front brine o suverenitetu Crne Gore to dobija ozbiljnu dozu ironije.

“Imali ste nebrojeno slučajeva gdje se direktno narušavao suverenitet Crne Gore pa niste reagovali. Vaše kolege su zaustavljane i maltretirane pa niste našli da kažete nemojte to da radite kolegama parlamentarcima oni uživaju diplomatski imunitet, nego nam solite pamet kako je pitanje prevlake riješeno.

U međudržavnim odnosima pitanje reciprociteta i ravnoteže je mnogo bitna stavka. Ako uživate neka prava u jednoj državi onda je za očekivati da druga država uživa ta ista prava kod vas kao zemlje domaćina. A da ne govorimo o tome koliku ste pomoć i logistiku dobijali tragom miješanja druge države u unutrašnja politička pitanja”, kazao je Nikolić.

Poslanici su takođe usvojili i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Gruzije o readmisiji lica koja su bez dozvole boravka.

Usvojen je i Predlog odluke o razrješenju jednog člana Upravnog odbora fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava i predloge odluka Administravinog odbora koji se tiču promjena u sastavu radnih tijela Skupštine.

Razrješava se dužnosti član upravnog odbora fonda Momčilo Vuksanović a za člana se bira Đorđe Brujić.

Kada su u pitanju predlozi koji se tiču radnih tijela Skupštine, predlog je da se za članicu Ustavnog odbora izabere Suzana Pribilović, da se dužnosti članice Odbora za rodnu ravnopravnost umjesto Pribilović izabere Lidija Kljajić.

Za člana odbora za turizam, poljoprivredu i ekologiju i prostorno planiranje izabran je Mihailo Anđušić, a za članove Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije Mihailo Ađušić i Janko Milatović.

IZVOR:
Antena M

Read Previous

Medojević: Izbori jedino pravo rješenje, Đurović da organizuje dijalog

Read Next

Zelenski će se obratiti i Cetinjanima