Eraković: Moskva i Beograd žrtvovali svog piona

Premijer Dritan Abazović i njegova URA u nekoliko navrata su pokušavali, na različite načine, da opravdaju stavljanje potpisa na neustavni, protivzakoniti i izdajnicki posao sa Srpskom crkvom. Najčešće ponavljani argument sveo se na to da je potpis na ugovor bio potreban da bi se dosegla kvalifIkovana većina. Takvu tvrdnju Abazović je iznio i na jučerašnjoj konferenciji za novinare, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Jevto Eraković.

– Ovom manipulacijom premijer se poslužio da bi imao alibi za zavjereničko stavljanje potpisa na dokument koji je suprotan interesima države Crne Gore koju bi Abazović trebalo da zastupa i štiti. Pored toga što je manipulativna, ova Abazovićeva tvrdnja je i neistinita. Naime, upravo je glas URA falio da bi se izglasala kadrovska rješenja za Ustavni sud. Zato ovaj performans u kojem se URA kao trudi da postigne kriterijume za pozitivan izvještaj EK, a DF joj kao ne obezbeđuje kvalifikovanu većinu zato što nije potpisan Ugovor sa SPC, predstavlja lažnu predstavu za zbunjivanje domaće i međunarodne javnosti. Istina je sljedeća: izbor kadrovskih rješenja za pravosudne institucije mogao je da bude sproveden uz većinu od 3/5, samo da je Abazović to htio, tvrdi on.

Međutim, kako dodaje, to nije bilo na agendi koja mu je dostavljena uz zahtjev da bude ispunjena što prije, čak i prije nego što je i on sam očekivao.

– Kad nam je poručio da antidržavni dokument neće potpisati 3. avgusta, trebalo je samo da doda Balaševićev stih: “Ako lažu mene, lažem i ja vas”. Koliko je manipulativna teza o potrebi potpisivanja Ugovora sa SPC zbog 2/3 većine, govori i glasanje o četiri ugledna pravnika u Sudskom savjetu. Naime, poslanici iz reda DF-a nijesu glasali ni za jednog od 30 kandidata prijavljenih na javni poziv. Sve što je DF-u bilo važno jeste da se potpiše veleizdajnički akt kojim se SPC daje status nadnacionalne organizacije koji ona nema ni u državi Srbiji, naglašava Eraković.

Kako ističe, objašnjenje kojim je Abazović imao namjeru da izmanipuliše EU partnere, sastojalo se iz sljedece teze: DF koji je inače glasao protiv Rezolucije o agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu, zapravo je, navodi Eraković, vrlo kredibilan partner na putu EU integracija, samo je eto potrebno potpisati jedan “nevažan dokument” kojim se uređuju odnosi između SPC i države da bismo dobili 2/3, koje zapravo nikada nije ni bilo?!

– Da je DF htio da učestvuje u procesu deblokade institucija oni bi glasali za sudije Ustavnog suda i ugledne pravnike u Sudskom savjetu. Ovako, samo su potvrdili da im je važniji status SPC u Crnoj Gori od evropskog puta, a pošto se radi o igračima koji čine osovinu ruskog djelovanja u sadejstvu sa SPC, onda je svima jasno kako je Abazović pokušao prevarantski da sačuva svoju poziciju: kao treći izvršilac ruskih radova u Crnoj Gori, naglašava on.

Prema riječima Erakovića, jasno je da DF ćuti po nalogu iz Moskve, a Abazović njihove kadrove ostavlja po dubini dajući im još jednu koncesiju, uz “Temeljni ugovor”, kao zalog da učestvuju u deblokadi pregovaračkog procesa sa EU.

– I to je još jedna podvala koju je pokušao da proda. Time je mislio da je kupio naklonost DF-a koji bi za uzvrat dao podršku manjinskoj vladi, pošto je odradio  svoj dio posla, previđajući okolnost da je ovim činom završio svoju poliitičku karijeru, i da to shvataju i Moskva, a posebno Beograd. Njegova jednokratna upotrebna vrijednost je potrošena, dodaje on.

Kako ističe, dugoročni cilj Beograda i Moskve je da spriječe skoriji ulazak Crne Gore u EU, kako bi omogućili da se sprovede naum Rama – Vučić o Open Balkanu kao alternativi koja ima paternalističku podršku Rusije, koju ni sam Lavrov ne krije.

– Na taj način bila bi trajno zatvorena perspektiva o EU integracijama Crne Gore. Da uprostimo: ono što nije uspjelo oktobra 2016. nasilno, trebalo bi da se sprovede upotrebom “meke sile” i korumpiranih političara. Šahovskim jezikom rečeno – a poznato je da je to omiljeni sport predsjednika Srbije – sitni pion (Abazović) pojeden je od beogradskih trojanskih konja, i meč je za njega završen, iako su mu obećavali da će ga držati u igri do kraja, zaključuje on.