Dom zdravlja: Dvoje zaposlenih privremeno udaljeno sa posla zbog propusta u liječenju trudnica

Nakon što su se prije tri dana u zdravstvenom objektu Doma zdravlja Podgorica “Blok V” desili ozbiljni propusti u medicinskom tretmanu tri trudnice, na zahtjev vršioca dužnosti direktora ustanove prim. dr Danila Jokića, pokrenut je detaljan postupak utvrđivanja odgovornosti zaposlenih, saopšteno je iz Doma zdravlja.

Imajući u vidu potrebu javnosti da zna, Dom zdravlja Podgorica informiše javnost o postupku utvrđivanja odgovornosti.

Zbog teže povrede radne obaveze, utvrđene Opštim kolektivnim ugovorom i Granskim kolektivnim ugovorom za zdravstvenu djelatnost – neizvršavanje ili nesavjesno, neblagovremeno ili nemarno vršenje radne obaveze, donijeta je Odluka o pokretanju postupka utvrđivanja odgovornosti za protiv četiri zaposlena i to:
1. Odgovornog referenta za obezbjeđenje ljekova i sanitetskog materijala
2. Strukovnog medicinsko-laboratorijskog tehnologa
3. Laboratorijskog tehničara koji je pripremao pacijentkinje za OGTT analizu
4. Glavnog laboratorijskog tehničara.

“Naime, dana 22.02.2021. godine došlo je do propusta prilikom pripremanja pacijentkinja za analizu OGTT, a čijim evidentiranjem je utvrđeno da je do određenih propusta došlo od momenta isporuke aktikla – monohidrantne glukoze u magacin ljekova i sanitetskog materijala naše ustanove.

Kako je nesporan lanac odgovornosti povodom predmetnog događaja. Počev od prijema robe u magacin ljekova i sanitetskog materijala naše ustanove do samog apliciranja, odnosno odrađivanja predmetne analize, pokrenut je postupak utvđivanja odgovornosti, o čemu vas ukratko izještavamo.

Rješenjima o privremenom udaljenju sa rada donijeti dana 25.02.2021. dva zaposlena privremeno su udaljena sa rada, od dana 26.02.2021. godine, zbog postojanja okolnosti da su učinila težu povredu radne obaveze, do okončanja postupka za utvrdivanje odgovornosti.

U okviru postupka utvrđivanja odgovornosti biće provedena sva zakonska procedura, na utvrđivanju relevantnih činjenica i okolnosti, kao i izrečene odgovarajuće mjere za povredu radnih obaveza, u konkretnom, teže povrede radne obaveze.

Po sprovedenom postupku, te utrvrđivanju odgovornosti za povredu radne obaveze, zaposlenima će biti izrečene najstrožije mjere propisane za ovu vrstu povrede radne obaveze, u vidu višemjesečnih novčanih kazni i do mjere prestanka radnog odnosa”, navodi se u saopštenju.