Dodik zatražio od Vučića da pošalje dio vakcina Republici Srpskoj


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik saopštio je da će zamoliti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da dio vakcina protiv infekcije covid-19 dodijeli Republici Srpskoj.

“Danas ću poslati pismo Vučiću i zamoliti ga da jedan dio vakcina dodijeli Republici Srpskoj, kako bi i RS počela s vakcinacijom. Smatram da je to neophodno, imajući u vidu da je ovde sve izraženiji interes određenog broja ljudi za vakcinaciju“, rekao je Dodik za bosanske medije.

On je naglasio da je Srbija,  na najbolji mogući način obezbijedila vakcine protiv covid-19 infekcije, te da se očigledno nije oslanjala na kolektivne nabavke kao što je slučaj sa BiH.

„Republika Srpska je uplatila više od šest miliona konvertibilnih maraka, za vakcine putem zajedničkog programa posredstvom institucija BiH, te vakcine još ne stižu niti ima naznaka kada će stići“, rekao je Dodik.

Dodik smatra da je od zemalja koje su uspele da vakcinišu značajan dio svog stanovništva, krajnje nekorektno da se na ovaj način odnose prema zemljama kao što je BiH.

Dodik je istakao da je sistem Covax  očigledno u kolapsu, kao i da ne postoji informacija kada će vakcina stići u BiH.

„O tome može samo da se nagađa, daju se okviri koji su široki i veliki. Mislim da to nije pošteno prema BiH i svim njenim građanima. Neuspjeh u tome govori koliko su te zajedničke nabavke bile pogrešna priča“, ocenio je Dodik.

On je dodao da je na ovaj način onemogućeno da se različiti faktori i subjekti u RS, poput resornog ministarstva, pojave kao kupac vakcina.

„Umjesto toga, natjerali su nas u taj zajednički program koji uopšte ne funkcioniše i predstavlja branu za uspješnu nabavku vakcina“, zaključio je Dodik.

IZVOR:
cdm/n1