01/29/2023

Dodik: Srbi moraju biti jedinstveni oko Kosova

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srbi moraju da budu jedinstveni u vezi sa rješenjem pitanja Kosova.

„Srbi moraju da urade jednu stvar, a to je da budu jedinstveni i da se okupe oko pregovaranja. Važno je da se kaže, ‘ako odbijamo, odbićemo zajedno, ako prihvatimo, moramo prihvatiti zajedno’. To je važno samo zato da Srbija i Srbi ponovo ne bi bili podijeljeni“, kazao je Dodik, prenijela je Radio-televizija RS (RTRS).

On je ocijenio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uspio da pitanje Kosova „iz gubitničke pozicije vrati na dnevni red i fokus interesovanja“, ističući da se moraju sagledati i posljedice koje mogu nastati ako se odbije predloženi njemačko-francuski sporazum.

„To je da će se prekinuti evropski put, da će se zaustaviti investicije, uvesti vize ponovo. To su ozbiljne posljedice, koje bi mogle da promijene ekonomski, socijalni i geopolitički položaj za Srbe“, naveo je Dodik.

Zaključio je da Srbija nikada ne treba “da prizna Kosovo”.

Podrška Vučiću stigla je danas i iz Srpske demokratske stranke (SDS), čiji je vršilac dužnosti Milan Miličević izjavio da je siguran da će rukovodstvo Srbije pronaći najbolje rješenje za situaciju u kojoj se nalaze Srbi na Kosovu i učiniti sve kako bi se spriječili novi ratovi, stradanja, ekonomsko i infrastrukturno devastiranje, kao “demonizacija Srba i Srbije”.

„Mir nema alternativu. Srpski narod podnio je ogromnu žrtvu i izgubio dovoljno mladosti u prethodnim ratovima koji su dobijani na bojnom polju, a gubljeni u završnim pregovorima i to je nešto što ne smijemo zaboraviti“, naglasio je Miličević.

Prema njegovim riječima, sada je vrijeme za „racionalnu politiku“, bez stradanja, kao i vrijeme za diplomatiju i pobjedu „za stolom“.

BETA

Read Previous

Sjećanje na komandanta Patriotskog pokreta otpora  „Lovćenske straže 1990“akademika Jevrema  Brkovića

Read Next

Možda da sudije bira Sinod ili Sabor SPC