Dodik o migrantima: To je ološ

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nazvao je danas “ološem” ilegalne migrante koji preko te zemlje pokušavaju doći do Evropske unije.

“To je ološ”, kazao je Dodik pred novinarima tokom posjeta Srebrenici, optužujući istovremeno Evropsku uniju da nanosi štetu BiH zbog svoje migrantske politike.

Ova izjava je dana neposredno uoči posjeta povjerenice EK za unutrašnje poslove Ilve Johansson, koja će danas i sjutra u BiH razgovarati s lokalnim i visokim zvaničnicima o situaciji i odnosu s migrantima.

Nakon što su novinari negodovali ističući kako je neprimjereno na taj način govoriti o bilo kome pa i migrantima, Dodik je kazao kako ostaje pri tome što je kazao.

“Da, to je ološ. Evropska unija sebi uzima obrazovane… a nama ovdje ostavlja ološ”, rekao je Dodik.

Dodao je kako je problem s ilegalnim migracijama “podvala” Evropske unije Bosni i Hercegovini, a podvalom je nazvao i postojanje Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH i Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC).

Dodik je najavio kako će i evropskoj povjerenici za unutrašnje poslove Ilvi Johansson kazati kako ne dolazi u obzir da se migrante disperzuju po različitim djelovima BiH, a posebno ne na teritoriju entiteta Republike Srpske.

Od oko osam hiljada ilegalnih migranata, koliko ih trenutno boravi u BiH, najveći broj je koncentrisan na području Unsko-sanske i Sarajevske županije, što je sav teret migrantske krize usmjerilo na ta dva područja.

Policija RS sve ilegalne migrante odmah prebacuje na teritorij Federacije BiH, a vlasti u Banjaluci odbijaju bilo kakvu saradnju u rješavanju tog problema.

IZVOR:
HINA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code