Đukanović: Puno je primjera da su dovedeni u pitanje osnovni principi demokratije

Iako ohrabreni mirnom tranzicijom vlasti nakon parlamentarnih izbora i prvim priznanjem izbornih rezultata od uvođenja višestranačja, protekla godina demokratskog života u Crnoj Gori je potvrdila istinitost teze da se demokratija ne uzima sama po sebi, kazao je Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povodom međunarodnog Dana demokratije.

-Nažalost, primjera je puno. Gotovo da ne postoji oblast društvenog i političkog djelovanja u Crnoj Gori u kojoj nijesu dovedeni u pitanje osnovni principi demokratije. Svjedočimo urušavanju demokratskih institucija, političkoj i društvenoj polarizaciji, kampanji dezinformacija, dezavuisanju medijskog pluralizma i prijetnjama novinarima, isključivosti i odsustvu demokratske participacije, izostanku odgovornosti i transparentnosti u radu- navodi se u saopštenju kabineta Đukanovića.

On je kazao da se nada da svi akteri počinju shvatati da se odgovori na ogromne izazove crnogorske demokratije ne mogu dati nikako drugačije do kroz dijalog i saradnju, i prihvatanje i podjelu odgovornosti, na svim nivoima i od strane svih učesnika.

-Naši građani zaslužuju da žive slobodno u demokratskoj, evropskoj i građanskoj Crnoj Gori. Na svim organima vlasti je da poštuju demokratske standarde, i da uvijek i svuda zaštite građanina, jer samo građanska Crna Gora može savladati teško breme podjela i voditi zemlju dalje na evropskom putu- zaključio je Đukanović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code