Đukanović posjetio Nacionalnu zajednicu Crnogoraca Hrvatske

Na kraju prvog dana zvanične posjete Republici Hrvatskoj, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović posjetio je u Zagrebu Nacionalnu zajednicu Crnogoraca Hrvatske gdje je razgovarao sa predstavnicima naših uglednih ljudi u toj zemlji, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

“Predsjednika je pozdravio predsjednik Zajednice Danilo Ivezić zahvalivši za posjetu i dolazak u crnogorski dom u kojem se čuva kultura i nacionalni identitet Crnogoraca. Ivezić je ukazao i na važnu ulogu Zajednice Crnogoraca u svim fazama naših odnosa, i u vrijeme kada su veze dvije države i dva naroda bile pokidane.

Značajan doprinos u tom pogledu dala je i daje hrvatska nacionalna manjina u Crnoj Gori, kazao je on, predstavljajući brojne programe koje u kontinuitetu Zajednica realizuje. U kontekstu aktuelnih prilika i kriza koje Crna Gora prolazi, predsjednik Zajednice je istakao da  Crnogorci u Hrvatskoj svoje emocije izražavaju snažnije od onih koji žive u Crnoj Gori, ostajući do kraja posvećeni očuvanju suverenosti naše države, na čije su tekovine i baštinu izuzetno ponosni”, piše u saopštenju.

Kako je navedeno, Đukanović je uz zahvalnost za gostoprimstvo čestitao Crnogorskoj zajednici na uspješnoj misiji očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta države i naroda, što služi na ponos Crnoj Gori.

“Takođe, Zajednica je i važna karika za unapređenje odnosa dvije države, utoliko više što je promišljeno i odlučno ostala posvećena našim odnosima u svim periodima, kao što je i Hrvatska zajednica u Crnoj Gori. Predsjednik je čestitao članovima Zajednice na odnosu prema svojoj državi porijekla, i na njihovim ostvarenjima kojima su učinili ponosnim i Crnu Goru i svoju novu domovinu Hrvatsku.

Susretu Đukanovića i predstavnika zajednice Crnogoraca u Hrvatskoj prisustvovali su između ostalih proslavljeni reditelj Veljko Bulajić, jedan od najvećih živih slikara na ex-yu prostorima Dimitrije Popović, istaknuti profesor Dragutin Lalović, kao i otpravnica poslova Crne Gore u Zagrebu Irena Prelević, i ambasador Hrvatske u Podgorici Veselko Grubišić.

“Predsjednik Đukanović je kasno sinoć doputovao na Brione, gdje će danas dvojica šefova država nastaviti razgovore započete u Zagrebu. To se cijeni kao gest prijateljstva i posebnog uvažavanja domaćina prema Predsjedniku Crne Gore”, piše u saopštenju.