Đukanović: Evropska budućnost Crne Gore se ne može zamisliti bez DPS-a

Predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista Milo Đukanović saopštio je da je DPS kao državotorna partija, svih ovih godina bila kreator modernog razvoja Crne Gore. On je to izjavio  prisjećajući se svih uspjeha koje je ta partija postigala u posljednjih 30 godina.

Sinoć je u Podgorici upriličeno obilježavanje trideset godina postojanja Demokratske partije socijalista, a Đukanović se obratio mnogobrojnim prisutnim članovima, simpatizerima i ostalim gostima.

Posebno je izdvojio obnovu nezavisnosti, članstvo u NATO i jasno utemeljenje državnog evropskog puta, te dodao da je DPS kao državotvorna partija svih ovih godina bila kreator modernog razvoja Crne Gore.

Đukanović je, osvrćujući se na činjenicu da je po prvi put u svojoj istoriji DPS kao dio opozicije dočekao Dan partije, naglasio da je partija pokazala puni demokratski kapacitet priznavši izborni rezultat i prihvatanjem neometane tranzicije vlasti.

– Tako se ponaša državotvorna partija. Trebalo je tri decenije da stranka koja je izgubila izbore sa malom razlikom prizna rezultate izbora i na to smo posebno ponosni – rekao  Đukanović.

Predsjednik DPS-a je podsjetio na sve uspjehe postignute u posljednjih 30 godina, od kojih se posebno izdvaja ispravljanje istorijske nepravde i povratak nezavisnosti, članstvo u NATO i čvrste osnove za članstvo u EU.

– Sve je to uradio DPS, državotvorna partija koja je kreator modernog razvoja Crne Gore. Na to posebno podsjećam danas, kad se tendenciozno, revanšistički, neargumentovano i gotovo komično pokušava negirati ne samo doprinos DPS-a, već i očigledni napredak države – istakao je Đukanović.

On je istakao da je nakon 30. avgusta, kada je demokratski smijenjena vlast, DPS nastavio da se zalaže i brani interese države, jer, kako je dodao, to nije samo zadatak odgovorne vlasti, već se tako ponaša i državotvorna opozicija.

– Zajedno sa svim koalicionim partnerima iz vremena vršenja vlasti, na braniku smo nacionalnih interesa i kada na državu nasrću sa raznih adresa. Najbolnije, ali ne i neočekivano, iz susjedstva. I tada kada dobar dio nove parlamentarne većine ne samo da ne brani domovinu, nego objektivno olakšava destrukciju protivnicima nezavisne, građanske i evropske Crne Gore. Na tu našu ulogu nakon 30. avgusta posebno moramo biti ponosni –  poručio je Đukanović dodavši da nijesmo dozvolili da se ostvari zloslutna projekcija da će se nakon promjene vlasti brzo osujetiti evropski ciljevi Crne Gore i dovesti u pitanje sam opstanak države.

Đukanović je istakao da je obavljen važan posao na konsolidaciji stranke nakon parlamentarnih izbora, ali da se i dalje neumorno radi na pripremi reorganizacije na lokalnom nivou kako bismo bili spremni za buduće izazove.

– Spremni smo da u tom cilju širimo koalicioni kapacitet naše partije, sa svima koji za cilj imaju proevropsku budućnost, mir, prosperitet i regionalnu saradnju i evroatlanske integracije, jer se evropska budućnost ne može zamisliti bez DPS-a – kazao je on.

Zato, kako je dodao, DPS moraju osposobiti za nove izazove i novo vrijeme.

– Svjesni da za nove pobjede trebaju i novi ljudi. Znaćemo da budemo kormilari i u nastavku plovidbe do sigurne evropske luke. Neće nas u tome omesti niti spriječiti ni pokušaji političkog gusarenja dijela trenutne političke većine u Crnoj Gori – kazao je Đukanović.

Na svečanosti je emitovan kraći film kao podsjetnik na sve bitne događaje kojima je naša partija dala svojevrstan pečat od dana svog osnivanja do danas.

Takođe, predstavljen je i novi logo partije, odnosno redizajnirani vizuelni identitet u cjelini. Govorivši o logou, kao simbolu nastojanja ostvarivanja svih partijskih ciljeva, generalni sekratar DPS Aleksandar Bogdanović naveo je tri ideje koje su ugrađene u program partije, i predstavljaju najvažnija 3 stuba i atributa crnogorskog društva: društvo znanja, društvo slobode i društvo građana. On je najavio skoro prezentaciju novog sajta i onlajn servisa.

IZVOR:
pobjeda.me