Đukanović: DPS pokazao da državu voli više od vlasti, borićemo se još srčanije za evropsku Crnu Goru

Nakon tri decenije parlamentarne demokratije, trebalo je da Demokratska partija socijalista ode u opoziciju, kako bi Crna Gora doživjela da partija i koalicija, koja je ostala u manjini prizna rezultat izbora i pokaže da više voli državu, od svoje vlasti u njoj, poruka je predsjednika partije Mila Đukanovića na IX kongresu partije. To je, kako je dodao, razlog za ponos.

FOTO: Mediabiro
FOTO: CDM

Uz intoniranje crnogorske himne, deveti kongres Demokratske partije socijalista na kome će se birati rukovodstvo, usvojiti statut i program partije počeo je danas u Podgorici.

“Demokratska partija socijalista nije učinila niti jedan korak koji bi prijetio da Crnu Goru gurne u bezdan nestabilnosti”, poručio je Đukanović uz obećanje da će se DPS još srčanije i posvećenije boriti za građansku i evropsku Crnu Goru.

FOTO: Mediabiro

Osvrnuo se i na avgustovske parlamentarne izbore.

“Poslije 30 godina parlamentarne demokratije trebalo je da DPS ode u opoziciju da bi Crna Gora doživjela da partija i koalicija, koja je ostala u manjini, prizna rezultat izbora i pokaže da više voli državu od svoje vlasti u njoj. Izborni rezultat je bio ispod očekivanja i iznenađenje za veći dio javnosti. Uprkos svemu DPS nije učinila nijedan korak koji bi prijetio da Crnu Goru gurne u nestabilnost”, ističe Đukanović.

  Nisu se, dodaje, ostvarila skeptična i ponekad zlokobna očekivanja domaćih i stranih analitičara, nemalog broja medijskih krugova i nedobronamjernih kritičara DPS-a i Crne Gore.

“Nije bilo ni opstrukcije i odugovlačenja u prenosu vlasti. Nema ni bojkota institucija svojstvenog donedavnoj opoziciji”, poručio je Đukanović.

Srpska istoričarka Latinka Perović podsjetila je da je DPS stranka koja je ušla u obnovu suverenizma sa orjentacijom da očuva antifašistički, multinacionalni, multikonfesionalni karakter Crne Gore.

“DPS je na ispitu da pokaže odliku jednog demokratskog društva, pokaže da je vlast smjenjiva”, navela je ona.

Podrška DPS-u stigla je i od premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva, koji je kazao da je ta stranka donosila važne državničke odluke za svoju zemlju i građane.

“Znam da DPS ima snagu, znanje i kapacitet da povrati povjerenje građana”, poručio je Zaev.

Podsjećamo, Predsjedništva Demokratske partije socijalista je juče jednoglasno predložilo da kandidat za predsjednika partije bude Milo Đukanović, a da kandidati za potpredsjednik: Ivan Vuković, Nikola Rakočević, Jevto Eraković, Andrija Nikolić, Sanja Damjanović, Abaz Dizdarević, Gordana Rajović i Mirsad Mulić.

Od ukupno predloženih osam biće izabrana četiri potpredsjednika.

Za dvije godine svi predsjednici Opštinskih odbora kao i predsjednik Partije biraće se neposrednim glasanjem od strane partijskog članstva.

Milo Đukanović je ranije najavio da će u Glavnom odboru Demokratske partije socijalista biti nešto više od 60 odsto novih ljudi.

IZVOR:
CDM.ME