DF kivan na Joanikija: Sigurni smo da nam se u sebi iskreno divi

Demokratski front nije sa oduševljenjem prihvatio to što je administrator Mitropolije crnogorsko primorske i episkop budimljansko nikšićki Joanikije juče odao priznanje lideru Demokrata Aleksu Bečiću za podršku izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti. U DF-u su se zahvalili Demokratama što su pomogli u izglasavanju Zakona, ali napominju da je njihov doprinos tome bio značajno veći, “skoro dva puta više od juče pohvaljenih”.

Bečić je juče prisustvovao vaskršnjoj Svetoj arhijerejskoj liturgiji u manastiru Đurđevi stupovi u Beranama koju je služio episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

– U ovim blagim i radosnim danima potrebno je prigrliti svakoga, nikoga ne odbaciti, svakome pomoći, sve istrpjeti i oprostiti. Treba blagodariti na svakoj pohvalnoj riječi upućenoj bilo kom čovjeku, vjerniku ili ateisti, svakom priznanju izrečenom drugom, daljem ili bližem, kao riječi od samog vladike i administratora Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikija upućene Demokratama, našim kolegama iz parlamentarne većine – kazali su u DF-u.

U Frontu kažu da se ponose tim riječima “jer to pokazuje da imamo našeg vjerskog starješinu koji daleko vidi, cijeni i poštuje, koji hvali one koji mu se poklone i iskreno služe svevišnjem Bogu”.

– Naš vladika je juče na najradosniji praznik za sve pravoslavne vjernike, u hramu naše Srpske pravoslavne crkve, izrazio poštovanje i zahvalnost predsjedniku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću što je njegovih deset poslanika podržalo izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Pohvalio je njega lično u tom odvažnom činu uvažavanja većinske pravoslavne Crne Gore. Mi se radujemo tome, baš kao što smo ponosni što uvaženi vladika nije nas isticao ni izdvajao da bi nas sačuvao od opasnosti sujetnih osjećanja ili, ne daj Bože, od neke nezaslužene političke koristi koje bi takve riječi nehotično mogle proizvesti. Možete misliti koliko sveti vladika poštuje našu zajedničku borbu protiv bezbožničkog zakona kada je sve to morao da prećuti i istakne doprinose samo onih koji te večeri kada je sve počelo nisu bili zajedno sa njim i nama – ističe se u saopštenju.

Sigurni su, kažu u Frontu, da im se u sebi iskreno divi zbog iskazane hrabrosti i dobijenog blagoslova od preminulog patrijarha Irineja “za početak mirnih i Bogu prijatnih litijskih okupljanja”.

– Zamislite koliko on vrednuje naš doprinos u izglasavanju novog zakona gdje smo činili skoro dvije trećine onih koji su ga podržali i usvojili. Skoro dva puta više od juče pohvaljenih kojima se sa uvažavanjem i mi zahvaljujemo što su nam pomogli u toj časnoj i demokratskoj odluci. Ne želimo ni da pomislimo koliko naš vladika voli što se, baš kao i on, borimo da se ne priznaje lažna država Kosovo, što smo protiv sankcija Rusiji, što ne želimo da glasamo za smjenu Leposavića jer srpski narod nije genocidan i koliko je vladici teško da o tome ne govori. To čini da ne bi nekog povrijedio ko možda ne misli i ne osjeća kao on. Teško je našem vladici u ovoj zemlji svakakvih podjela, dioba i zato ga molimo i iskreno hrabrimo da nas svojom trpeljivošću okuplja kao što je to učinio danas u stradalnoj Murini. Da svi budu isti i svi zajedno u miru i slozi, bez isticanja bilo koga, osim Svevišnjega na nebu i vjerujućeg naroda na zemlji. Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse – poručuju u DF-u.

IZVOR:
Pobjeda

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code