CRNOGORSKI NACIONALIZAM !?

Piše: Miodrag Živković

Predsjednik svih Srba gdje god oni živjeli (kako voli sebe da predstavlja), Aleksandar Vučić, nedavno je potencirao na najgrublji i najvulgarniji način ugroženost Srba u Crnoj Gori, optužujući Crnu Goru i Crnogorce za velikocrnogorski nacionalizam.

Njegova ocjena ugroženosti Srba i optužba Crnogoraca za nacionalizam je samo još jedna gnusna laž, plasirana sa namjerom traženja opravdanja za otvoreno hegemonističko miješanje zvanične Srbije u unutrašnje stvari male i suverene države Crne Gore.

Smatram važnim i teoretski i suštinski, demistifikovati ovako ozbiljne, a lažne optužbe srpskog predsjednika.
Za pravilno shvatanje suštine, važno je razlikovati nacionalizam od patriotizma…

– Nacionalizam je kada ti mržnja prema drugim narodima bude na prvom mjestu, a patriotizam je kada ti ljubav prema vlastitoj zemlji i narodu bude na prvom mjestu;
– Nacionalizam je takav oblik svijesti koji stalno ističe razlike između svoje i drugih nacija, predstavljajući svoju naciju kao superiornu u odnosu na druge, a patriotizam je “nacionalni osjećaj” pripadnosti (etničkim, kulturnim, političkim, ideološkim, istorijskim) vrijednostima i privrženost svojoj zemlji i svim nacijama koje žive u njoj.

Iz navedenih razlika između nacionalizma i patriotizma, više je nego jasno da kod svih naroda, pa i crnogorskog, koji ovu zemlju vole i osjećaju svojom jedinom domovinom, apsolutno nema ni osjećaja, ni ponašanja koji bi se mogao kvalifikovati nacionalističkim, ali i te kako ima izraženog patriotskog osjećanja i to onog najčistijeg i nažalost razumljivo – odbranbenog tipa od očiglednog i u ekspanziji velikosrpskog nacionalizma sa svim tendencijama razgradnje, satiranja i pokoravanja Crne Gore.

U manifestaciji ovih društvenih pojava još lakše je uočiti razlike.

Ne pamtim da sam nekada čuo od bilo kog od naroda koji žive u Crnoj Gori, osporavanje ili negiranje srpskog naciuonalnog identiteta, samobitnosti ili teritorijalnog integriteta, a na drugoj strani, gotovo svakodnevno slušamo, gotovo sa svih srpskih adresa, pa i zvaničnih, negiranje Crnogorske istorije, kulture, jezika, nacionalnog identiteta i uopšte svega crnogorskog.

Na ovim činjenicama je najlakše uočiti svu težinu i ozbiljnost izgovorenih gnusnih laži srpskog predsjednika i shvatiti opasnost i pravu pozadinu njegovih poruka.
Svima njima koji su sa njim na čelu, uključeni u ovaj sramni i opasni pokušaj šovinističko-nacionalističkog satiranja Crne Gore, poručujemo da se ova zemlja nikada nije branila nacionalizmom, nego uvijek i isključivo patriotizmom i ljubavlju prema svakom pedlju svoje rodne grude. Tako će biti i ovoga puta jer naša sloboda nema cijenu.