Crnogorce ničemu nijesu naučila iskustva iz Pašićevog vremena

Piše, Sreten Vujović

Prije nekoliko dana u medijima je najavljeno kako je počela obuka građanstva za vakcinaciju protiv kovid-19. To me podsjetilo na crni humor iz jednog instituta za duševne bolesnike i pisma koje jedan od štićenika piše svojoj majci:

„Draga mama, Meni je ovđe dobro. Moj drug i ja smo počeli da vježbano skokove sa skakaonice! Doktor je zadovoljan. Ako budemo dobri, rekao je da će bazen napuniti vodom!”

Imajući u vidu sva poniženja koja nova vlast sprovodi nad Crnom Gorom i njenim građanskim vrijednostima, skoro pa da bi se mogli saglasiti sa riječima srpskog istoričara Rakovića, da “Crnogorci imaju mentalitetsku falinku”! Ko bi liše Crnogoraca podnosio ovakav teror, izuzev ukoliko je imalo efekta skakanje za krstom koji je vrhovni crnomagijski vođa bačao u Moraču, bez komande „aport”!

Evo, konačno je stiglo 2.000 vakcina iz „Srpskog sveta”! Ni većeg poniženja ni veće halabuke sa svim „državnim počastima”!

Njih treba, kako predloži jedan građanin, dati onima koji su bili uvijek tu uz nas, u svim teškim prilikama, kad gođ im je trebalo. Naravno, treba je dati popovima!

Crnogorce ničemu nijesu naučila iskustva iz Pašićevog vremena, a da ne govorimo o antičkim mudrostima: „Ne vjeruj Danajcima ni kada darove nose”!

Scena dočeka vakcina je podsetila na predepidemijsku situaciju ispred neke od grobljanskih kapelica sa jednom razlikom što „Đekna još nije umrla…”, i kraja Podoljubovog govora „pa da vam se na dobro vraća”!

Preporučio bih Manastirki zdravlja da vakcine prvo da onim popovima koji su proteklih dana vašarili po KBC-u i pričešćivali pacijente oboljele od korone, uz obevezan pozdrav „BjeHHaja naMjaT”! Da ne zaboravi, neka to bude obavezno na ćirilici!

Apostolat zdravlja i veselja uveo je nove mjere! Zabrana rada ugostiteljskih objekata na Cetinju, a nije otkriveno žarište, makar kada je Prijestonica u pitanju, premda je u svakoj bolijesti primarna dijagnostika! Žarište svakoga zla, pa i pandemije se nalazi u Cetinjskom manastiru, liše Sv. Petra Cetinjskoga, čemu svjedoči i neslavan rekord po broju oboljelih i umrlih na globalnom nivou, a zahvaljujući najviše masovnim okupljanjima u organizaciji ove paracrkvene i paramilitarne organizacije pod „dirigentskom palicom” Beogradske patrijaršije!

Ponoviću pitanje za Manastirku zdravlja i veselja: Kako se zove onaj koji je mogao spriječiti nečiju smrt, a nije to učinio? Ovđe se ne radi o jednom već gotovo 1.000 smrtnih slučajeva!

Pandemija u Crnoj Gori traje više od 100 godina, sa izvjesnim oscilacijama, a svoju kulminaciju postigla je litijaškim akativnostima, praveći od učesnika zombi marionete zadojene fanatizmom, koji sa hrišćanskim učenjem nema ama baš nikakve veze, osim ako te i ostale aktivnosti smjestimo u kontekst Sodome i Gomore, čemu u dobrom dijelu svjedoče i brojni skandali povezani sa kliricima SPC!

Kada su ove strukture u pitanju na sceni imamo nekoliko „-izama”: pravoslavni fundamentalizam, klerofašizam, i najprostiji vid ideološkog uticaja, razumljiv širokim narodnim masama je takozvani suhomesnati patriotizam!

Erik Artur Bler (Džordž Orvel) bi kazao:

Jezik političara kreiran je tako da laži zvuče iskreno, a ubistva poštovano.

Uvjeran sam da bi bio ponosan na svoj rad i njegovo ovaploćenje u aktuelnoj društvenoj i političkoj situaciji u Crnoj Gori:

Ko kontroliše prošlost, kontroliše sadašnjost. Ko kontroliše sadašnjost, kontroliše budućnost.

Crna Gora je definitivno velika pozornica Orvelove misli!

IZVOR:
dnevne novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code