01/29/2023

Bugajski: Aktuelna vlast u Podgorici čini da Crna Gora izgleda kao propala demokratija poput Srbije

“Vašington i Brisel treba da shvate da će izbor probeogradskog predsjednika ohrabriti Srbiju da svoju agendu ‘srpskog sveta’ progura širom regiona”

Crna Gora je godinama sticala značajan politički kapital u Vašingtonu. Pod prethodnim vladama zemlja je očuvala međuetnički mir, ugostila veliki broj izbjeglica, odvojila se od Miloševića i srpskog nacionalizma i kvalifikovala se za članstvo u NATO-u. Aktuelna vlast u Podgorici rasipa taj politički kapital i čini da Crna Gora izgleda kao propala demokratija poput Srbije – kaže u razgovoru za Pobjedu Januš Bugajski, analitičar i visoki saradnik Fondacije „Džejmstaun“, sa sjedištem u Vašingtonu. Objašnjava da dio krivice snose i neki američki zvaničnici koji su naivno vjerovali da bi mogli da poboljšaju učinak zemlje podržavajući neprovjerene političare koji ili imaju veze sa nacionalistima u Beogradu ili su podložni ruskoj subverziji.

Evropska unija je poslala upozorenje da bi Brisel mogao da razmotri zaustavljanje pregovaračkog procesa ukoliko se ne uspostavi puna funkcionalnost demokratskih institucija, posebno Ustavnog suda. Koliko su ozbiljna ova upozorenja? Da li nam prijeti opasnost da blokiramo pregovore sa Unijom i da li je potrebno aktivnije uključiti Vašington u rješavanje ove krize?

Upozorenja za Crnu Goru iz prijestonica EU su ozbiljna, jer vlada ne ispunjava demokratske standarde neophodne da bi se kvalifikovala za članstvo. Paradoksalno, koalicija koja je izabrana pod pretpostavkom da će ubrzati pristupanje Crne Gore EU sada vuče zemlju u obrnutom pravcu uz aktivnu podršku srpskih nacionalista kao koalicionih partnera. Vašington bi trebalo mnogo više da bude uključen u Crnu Goru ne samo zato što nesposobnost vlasti može da blokira članstvo u EU, već i zato što to otvara teren za unutrašnje sukobe i spoljnu destabilizaciju.

Sjedinjene Države su bile sasvim jasne u svom stavu da bi neuspjeh obnove demokratskih institucija u Crnoj Gori doveo do eskalacije političkih i društvenih tenzija, dodatnog odlaganja procesa pristupanja Evropskoj uniji i slabljenja njenih odnosa sa saveznicima. Rečeno je i da ne može biti saradnje sa vladom koja je formirana na osnovu neustavnog zakona? Kakve bi bile posljedice po odnose SAD i Crne Gore ako se ova blokada nastavi?

Crna Gora je godinama stekla značajan politički kapital u Vašingtonu. Pod prethodnim vladama zemlja je očuvala međuetnički mir, ugostila veliki broj izbjeglica, odvojila se od Miloševića i srpskog nacionalizma i kvalifikovala se za članstvo u NATO-u. Aktuelna vlast u Podgorici rasipa taj politički kapital i čini da Crna Gora izgleda kao propala demokratija poput Srbije. Dio krivice snose i neki američki zvaničnici koji su naivno vjerovali da bi mogli da poboljšaju učinak zemlje podržavajući neprovjerene političare koji ili imaju veze sa nacionalistima u Beogradu ili su podložni ruskoj subverziji.

Urušavanje teško stečene međunarodne pozicije se nastavlja i gubi se epitet promotera regionalne saradnje. Vlada šalje ministre na proslavu tzv. „dana Republike Srpske“, na koji je odata počast Putinu. Tehnički premijer nema problem što ova odluka vrijeđa žrtve Srebrenice i Ukrajine. Diplomatija mjesecima ne postoji – nestajemo li mi kao država?

Premijer ne samo da ima lošu reputaciju među Crnogorcima, već će izgubiti svaki kredibilitet među Bošnjacima ako ne bude u stanju da osudi i smijeni one članove svoje vlade koji negiraju genocid počinjen 1990-ih. On takođe može lično podržavati Ukrajinu, ali uključivanjem pristalica ruskog genocida u Ukrajini on umanjuje ugled Crne Gore među mnogim saveznicima u NATO-u, posebno onim zemljama na istočnom krilu NATO-a koje razumiju ciljeve ruske politike. Sada, čini se da je Crna Gora u stanju neizvjesnosti i gubi svoju reputaciju pouzdanog saveznika u NATO-u i svoj identitet branioca multietničnosti i demokratije.

Očekujete li da će se Srbija i Rusija umiješati u predstojeće predsjedničke izbore zakazane za 19. mart?

Apsolutno, pošto je aktuelna vlast proširila prodore diplomatskog, političkog, finansijskog i informacionog miješanja i Beograda i Moskve. Neki članovi sadašnje koalicije planiraju da izvuku korist od ovog miješanja, što ukazuje da je vlast zapravo produbila nivo političke korupcije u Crnoj Gori. Vašington i Brisel treba da shvate da će izbor probeogradskog ili slabog predsjednika u martu generisati unutrašnje sukobe i ohrabriti Srbiju da svoju agendu „srpskog sveta“ progura širom regiona.

Marija Jovićević (Pobjeda, foto: N1)

Read Previous

Tadić: Kosovo izgubljeno 1999, a Vučić i Dačić skršili posljednju tačku otpora

Read Next

Saobraćajna nezgoda u Podgorici, oboren motociklista