12/04/2021

Bratić tvrdi: Svima nam je interes da sportisti nastupaju pod zastavom Crne Gore, brojni propusti bivšeg ministarstva i Uprave za sport

Poslanici u Skupštini Crne Gore danas su nastavili rad, a na dnevnom redu su izmjene Zakona o sportu. Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić je govoreći o problemu neusklađenosti Zakona o sportu sa pravilima Svjetske antidoping organizacije (WADA), rekla da su problemi brojni. Istakla je da se nada da je svima u interesu da crnogorski sportisti nastupaju pod zastavom Crne Gore i intoniranje crnogorske himne.

“Svima nam je, nadam se, u interesu da crnogorski sportisti nastupaju pod zastavom Crne Gore i intoniranje crnogorske himne. Trenutno je nivo usklađenosti 60 odsto. U prilog složenosti problema govore i propusti u organizaciji Igara malih zemalja, kao i način funkcionisanja Komisije za antidoping i tadašnjeg Ministarstva sporta, odnosno Uprave za sport”, kazala je ona.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković je naglasio kako je proteklih mjeseci poniženo crnogorsko dostojanstvo, od kulture, nauke, pa na kraju i do sporta.

“Da li je u pitanju nesposobnost, nemar ili namjera – evo prilike da danas razriješimo te dileme u dijalogu sa ministarkom”, istakao je on.

Živković je podsjetio da su sportisti čekali devet mjeseci da se samo podrže izmjene zakona.

“Kad smo mi predložili izmjene u Skupštinu, optuženi smo da vršimo opstrukciju. Nije korektno takvo ponašanje. Vi se dogovorite između sebe ko je kriv, a ko je prav. Ne dovodite sport, kulturu i nauku pred svršen čin”, rekao je Živković.

Poslanik DF-a Slaven Radunović  je rekao da DPS pokušava da za sebe napravi neku korist tako što će napraviti štetu u vladajćoj većini.

Vesna Bratić
Vesna Bratić

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović je rekao da se za vrijeme vladavine DPS-a grabilo za partijske funkcionere, a da za šampione ništa nije ostalo.

“Nijesu brinuli o šampionima, ali jesu o Splendidu, garancijama za KAP, Limenci, Kampu na Zlatici i stotine miliona pronevjerenog novca. Amandmanima Demokrata obezbjeđuju se doživotne naknade za najbolje i vrhunske sportske rezultate. Nabjolja pomoć za naše najbolje, kao podrška, kao motivacija jer su oni naša vizit karta u svijetu, ono što je potrebno Crnoj Gori. Mi na njih ne smijemo zaboraviti”, kazao je Bogdanović.

Šehović: Sve što dolazi iz resora Bratić je za rubriku vjerovali ili ne

Poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović je ocijenio da je priča o izmjenama Zakona o sportu, kao i sve što dolazi iz resora vesne Bratić, za rubriku vjerovali ili ne.

“Našim sportistima i dalje prijeti ili isključenje sa svih takmičenja ili nemogućnost takmičenja pod svojom zastavom i himnom. Skandalima, kada je riječ o MPNKS nema kraja, a još jedan dogodio se kada je za sopstveni nerad optužilo onoga ko ih je na sve to upozoravao, a to je naš bivši kolega Vasilije Lalošević, iako nemam nijedan razlog da ga branim. Na čelu Minstarstva nalazi osoba sa anticivilizacijskim i šovinističkim stavovima, koja obožavaoce osuđenih ratnih zločinaca nameće kao moralne uzore mladima”, istakao je Šehović.

On je optužio ministarku Bratić da se ozbiljno poigrava i sa kulturom i sa sportom.

Bratić je rekla da nije za neočekivati da će opozicione partije koristiti svaku priliku za predizbornu kampanjumu, ali, kaže, želja će ih biti.

Odgovarajući poslaniku DPS-a, Živkoviću da MPNKS nije podnijelo krivičnu prijavu protiv Vasilija Laloševića.

“Mogu da se zakunem da niti ja, niti niko po mom znanju iz Ministarstva nije podnio prijavu”, kazala je ona.

Vesna Bratić
Vesna Bratić

Bratić kaže da će pokazati DPS-u da njihov Predlog zakona o sportu nije u u skladu sa WADA standardima.

“Imam email, možete da pričate šta god hoćete”, dodaje ona.

Potpredsjednica Skupštine, Branka Bošnjak upozorila je ministarku Bratić da povede i ona računa, da se govori argumentovano bez ličnih kvalifikacija.

Bratić ističe da ne postoji “ratni zločinac koji je nanio toliko zlo Crnoj Gori kao što je to nanio Damir Šehović i njegov SD”.

Nakon toga ponovo je ministarka upozorena od strane Bošnjak da se klone ličnih kvalifikacija.

IZVOR:
cdm