15.9 C
Podgorica
Petak, 26 Aprila, 2024
spot_img
Naslovna Blog

Đurašković povodom 101 godine od stradanja porodice Zvicer: Podsjetnik na zvjerske zločine nad crnogorskim komitama i patriotama

Danas se navršava 101 godina od krvavog zločina počinjenog nad porodicom crnogorskog komite i zelenaša, borca za pravo, čast i slobodu Crne Gore Petra Zvicera, koji je ostavio dubok trag u crnogorskoj istoriji.


Ovaj tragičan datum naše prošlosti ne predstavlja samo simbol stradanja nevinih žrtava Bijeloga Terora, već i podsjetnik na bezumni nacionalizam, osvetu i zvjerske zločine nad crnogorskim komitama i patriotama koji su se hrabro borili za slobodu i identitet Crne Gore, saopštio je gradonačelnik Pijestonice, Nikola Đurašković. 

Kako je naveo, snažeći vjekovnu tradiciju crnogorskog slobodarstva i tekovina antifašižma koje su naše trajno opredjeljenje, podizanjem memorijalnog spomen-obilježja u Rokočima prije godinu dana odata je počast rodoljubima i mučenicima iz porodice Zvicer, kao simbol za pamćenje i nauk budućim generacijama da se njihova tragična sudbina nikada ne smije zaboraviti.

“Njihova će imena zauvijek ostati upamćena kao simbol neprolaznih vrijednosti, dok će njihovo dostojanstvo i ljubav prema Crnoj Gori ostati vječni izvor inspiracije za nas i generacije koje dolaze. Neka je vječna slava porodici Zvicer”, zaključio je Đurapković.

Piperović: Ajvanluk je kao i nevolja

foto: rtcg.me

Advokat Zoran Piperović osvrnuo se saopštenjem dostavljenom medijima na je na jučerašnje tvrdnje člana Predsjedništva Pokreta Evropa sad Tihomira Dragaša.

Saopštenje Piperovića prenosimo u cjelosti:

Vjerovatno mu je nepoznato da je dilema jedina mogućnost za moralno, časno i intelektualno biće.

24.04.

23:50h

Greška slabih likova je što pri razmišljanju odmah idu, od pojedinačnog, da bi stigli do poente.

Razumljivo je to.

Samo višak intelekta, navodi pametne da, kada hoće da saopšte nešto vrijedno, pametno, poučno, to rade na način što opšta mjesta traže u nužnoj cjelokupnosti (nekog događaja, stanja u društvu, davanja dijagnoze o ovome ili onome).

Ja sam bio namjeran da uhvatim san uz Heseovu pomoć.

Bog će znati gdje sam pogriješio danas, da bi mi se noćas dogodio izvjesni Dragaš iz PES-a.

Koji Milu Đukanoviću nešto spočitava.

Ali vrlo dripački pomenu i moju ljutu ranu – S.Č.

Uzgred, sada me, kada budete pročitali ono što ću da napišem – psujte, pljujte, recite da sam bolestan.

Ali, da znate.

Otac, da mi iz groba natukne nešto ružno na temu S.Č.- grob bih i njemu prevrnuo.

Sa likom Dragaš – neću se rvati jer se jedva u krevetu prevrnem kada hoću da promijenim stranu spavanja.

Ali, da mu saopštim.

Ne postoji niko koga sam u kolumnama iz čista mira pomenuo.

Niko.

Ako taj nije prvi jurnuo na mene ili one koje volim.

Onda sam vrlo uporan u vivisekciji svega onoga što se njega tiče. I to bolno.

Vrlo.

Uporno.

Do smrti.

I poslije nje, naravno.

Ajvanluk je kao i nevolja.

Najbolji je kad spava.

Izvjesni Dragaš je žrtvovao neku svoju “vrlinu”, a to obično završava žrtvovanjem tuđe časti.

Mjerite pamet izvjesnom Dragašu – koji nema dilemu oko S.Č.

Vjerovatno mu je nepoznato da je dilema jedina mogućnost za moralno, časno i intelektualno biće.

Kao što mu mora biti poznato, da mu se u obraćanjima koja mu sljeduju od mene, nikada više ovako fin neću biti.

U to mu se kunem. Istim onim grobom, za koji sam rekao, u kojem slučaju bih i njega prevrnuo.

Vlada uplaćuje 1,1 milion eura za Institut Simo Milošević

Vlada je na današnjoj sjednici odlučila da uplati jednokratnu pomoć radnicima Instituta dr Simo Milošević u Igalu, za šta će biti izdvojeno 1,1 milion eura, saznaje saznaje nezvanično CdM u Vladi.

Taj novac će biti uplaćen na žiro račun Sindikata.

Novac će iz budžetske rezerve biti prebačem Ministarstvu rada i socijalnog staranja, koje će onda ovu pomoć uplatiti Sindikatu.

Račun Instituta je blokiran, pa zbog toga se i ne može uplatiti novac Institutu, jer bi zbog blokade bio povučen za namirenje duga pravnih lica koja su blokirala račun.

REAGOVANJE UPRAVE ZA ŠUME: Izvoz oble građe strogo zabranjen

ILUSTRACIJA

Povodom objave teksta na portalu RTCG, pod naslovom „Šverc ne prestaje, drvna građa još ide prema Kosovu“, na linku: https://rtcg.me/vijesti/drustvo/547826/sverc-ne-prestaje-drvna-gradja-jos-ide-prema-kosovu.html , dana 25.04.2024. godine, koji su prenijeli i ostali mediji, a u cilju istinitog i objektivnog informisanja javnosti, Uprava za gazdovanje šumama i lovištima daje sledeće

REAGOVANJE

Povodom neargumentovanih tvrdnji iznijetih u predmetnom tekstu, Uprava za gazdovanje šumama i lovištima obavještava javnost da je izvoz oble građe strogo zabranjen, ali istovremeno i pozivamo sve one koji su u posjedu ovakvih tvrdnji, da umjesto medijskih spinovanih neistina, predaju konkretne dokaze i prijave nadležnim organima sve svoje sumnje.

Nemoguće je iz sela Bandžov, koje se pominje u tekstu, preći planinu Hajlu na kojoj je trenutno 1 metar snijega, posebno ako uzmemo u vidu činjenice da granicu kontroliše granična policija koja je zadužena za ilegalni prenos, kao i granična policija Kosova, od kojih do sada nismo dobili niti jedno obavještenje da su se bilo kakvi sortimenti prevozili ilegalno preko granice. 

Takođe, putni pravac koji je bio u funkciji Murino- Čakor – Peć, kako za motorna, tako i za teretni i autobuski saobraćaj, bio je u funkciji sve do ratnih dešavanja na Kosovu 1999. godine. Nakon toga, na tom putnom pravcu nedaleko od Bjeluha postavljene su piramide, zbog čega je nemoguće proći ni malim voznim sredstvima, a svakako ne sa većim teretnim kamionima. Drugih putnih pravaca prema Kosovu iz Plava nema. Na prevoju Čakor stacionirana je Granična policija 24 h, koja legitimiše i zaposlene Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, a samim tim i teretna vozila sa građom, kao i sve ostale.

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima poziva sve da saznanja o bilo kojoj zloupotrebi ili bespravnoj radnji prijave nadležnim organima, a ne da ćute, jer samo na taj način možemo zaustaviti neodgovorne pojedince i grupe. 

Novi menadžment Uprave neće tolerisati niti korupciju, niti kriminal, ni bezakonje, već kroz proaktivan pristup i uz snažnu međuresornu podršku kreće u bezkompromisnu i odlučnu borbu sa svim onim stvarima koje su u prethodnom periodu nanosile štetu našim šumama.

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima

Strašni simbol stradanja crnogorskog naroda

Imena pobijenih članova familije Zvicer, kao i babe Đurđe, koja je umrla kasnije, ispisana su na spomen-ploči postavljenoj prošle godine u Rokočima. Na spomen ploči, pored imena stoji: „Porodici crnogorskog komite Petra Zvicera koja je spaljena u noći između 24. i 25. aprila 1923. godine“… kao i stihovi Rajka Perovića: „Sveto mjesto strašnoga stradanja/ tu đe mladost u ognju izgori/ dade iskru zublji crnogorskoj/ i besmrtnost iz pepela stvori“

Od noći kada su gorjeli Zviceri navršava se 101 godina tokom kojih vrijeme nije potrlo pamćenje na jedan od najbrutalnijih zločina decenijske strahovlade „bijelog terora“ i riješenosti zvaničnog Beograda da krvavo uguši otpor svih koji se nijesu mirili sa okupacijom i brisanjem Crne Gore nakon 1918.

Lomača za porodicu komite Petra Zvicera iz Rokoča u Cucama, zapaljena je u noći između 24. i 25. aprila 1923. godine, a u njoj su skončali njegova sestra Plana (20), brat Vidak (13), majka Anđa (60) i žena Zagorka (23). Egzekucija se pripisuje žandarmima kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, u zoni dogovornosti majora Kecmanovića, u znak odmazde što nijesu mogli da uđu u trag Petru Zviceru koji je ubijen osam mjeseci kasnije u drugoj policijskoj operaciji.

To je zabilježeno i u zvaničnim stenografskim bilješkama sa izlaganja poslanika u Skupštini Kraljevine SHS 1925. godine koji su stradanje Zvicera, uz mučenje i ubistvo majora Šćepana Mijuškovića, navodili kao svjedočanstva stravične represije radikalske vlade i kontinuiteta odnosa SHS i beograda prema ustanicima u Crnoj Gori.

Prema navođenim podacima iz raznih izvora, uključujući i saznanja Olge Krivokapić, rođene Perović (95) koja je Pobjedi prije četiri godine ispričala svjedočenja svoga strica Radoja, žandarmi su, zavezanu za obližnju trešnju, držali Petrovu babu Đurđu, staricu od oko 80 godina, da gleda taj strašni plamen u kojem gore čeljad Zvicera, zbog čega je žena isvijestila.

Imena pobijenih članova familije Zvicer, kao i babe Đurđe, koja je umrla kasnije, ispisana su na spomen-ploči postavljenoj prošle godine u Rokočima koje je zvanično podržala i Prijestonica Cetinje. Nekadašnja kuća Zvicera danas je na imanju Milana Krivokapića čija je baba po ocu – Milica, bila sestra Petra Zvicera, koja je kao udata izbjegla sudbinu dijela familije.

Na spomen ploči, pored imena stoji: „Porodici crnogorskog komite Petra Zvicera koja je spaljena u noći između 24. i 25. aprila 1923. godine“… kao i stihovi Rajka Perovića: „Sveto mjesto strašnoga stradanja/ tu đe mladost u ognju izgori/ dade iskru zublji crnogorskoj/ i besmrtnost iz pepela stvori“.

Na obilježju je naveden i podatak da je zajedno sa Zagorkom zapaljeno i troje djece, uzrasta od jedne, tri i pet godina, iako postoje sporenja o tom podatku, odnosno navodi da je riječ o pogrešnom tumačenju, budući da su kontradiktorni izvori i sjećanja na zločin koji je bio pokriven zavjetom ćutanja i talogom vremena.

Kalabićeva operacija


Zašto je to tako – najviše zbog činjenice što se nikada u Zetskoj banovini, odnosno Kraljevini SHS, povodom tog zločina nije pošlo dalje od usputnog policijskog zapisnika, dok se tadašnji okružni sud sa Cetinja, u čijoj je nadležnosti trebalo da bude slučaj, nije bavio time, a do danas se, osim nagađanja, pouzdano ne zna ni groba ni znamenja stradalih.

O samoj akciji, koja se dogodila 24-25. aprila, zvaničnih podataka nema, kao ni detalja… Postoje dokumenta koja govore o daljim akcijama protiv Petra Zvicera, uzvratnim napadima komita na žandarme i evidenciji o gubicima u ljudstvu.

Jedan od mogućih i vjerovatnih scenarija je da je odmazda prema porodici Zvicer realizovana iz nemoći žandarmerije da se dokopa Petra, odnosno uđe mu u trag, posebno u kontekstu činjenice da im je nanosio gubitke.

Zvicerove kasnije akcije, nakon aprila 1923. godine, potvrđuju da se – sve do momenta kada je kao član komitske družine Sava Raspopovića ubijen u Rubežima u okolini Nikšića – svetio ubicama, o čemu se, kao i broju stradalih žandarma, samo posredno mogu dobiti saznanja iz svjedočenja i sjećanja u Cucama.

Vođa kaznene operacije u kojoj je uz 10 drugih članova Raspopovićeve komitske družine ubijen i Zvicer, bio je zloglasni komandir žandarmerijske čete Milan Kalabić koji je tih godina bio poslat u Nikšić upravo da bi se obračunao sa komitskim pokretom. Isti Kalabić, i njegovi podređeni, su 1924. godine bili odgovorni za okrutno mučenje i ubistvo dvojice vođa Božićne pobune u Nikšiću, crnogorskog majora Šćepana Mijuškovića i njegovog rođaka Stevana. Mijuškovići su izdahnuli u zarobljeništvu u najvećim mukama zbog posljedica prebijanja kundacima pušaka i vrećama pijeska, što su bile metode mučenja Kalabićevog odreda.

Ostalo je zabilježeno da je Mijušković bačen u jamu kod Nikšića, kako bi se prikrio taj zločin.

Na stradanje Zvicera, koje je bilo odraz politike zvaničnog Beograda, dvije godine nakon zločina među prvima je javno ukazao tadašnji poslanik Crnogorske federalističke stranke u Narodnoj skupštini Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, Savo Vuletić. Njegovo govor je naveden u knjizi dokumenata Šerba Rastodera „Skrivana strana istorije – Crnogorska buna i odmetnički pokret 1918-1929“, označen pod brojem 1739 i naslovljen: Govor Sava Vuletića u Narodnoj skupštini Kraljevine SHS o uzrocima pobune 1918. godine, zločinima nad Zvicerima i Mijuškovićima i teroru vlasti u Crnoj Gori. Izvod dokumenta su “Stenografske beleške Narodne skupštine, XL IV redovni sastanak 27. jula 1925. 603-605”.

Živa lomača


Optužujući tadašnju vladu za represije i sprovođenje terora Vuletić je iznio imena, podatke i kontekst okolnosti pod kojima su Zviceri ubijeni, pojašnjavajući da je sudbina te crnogorske porodice bila tipičan primjer odnosa države prema komitama i odmetnicima koji su vodili gerilski odbor pod geslom za slobodu, pravo i čast Crne Gore, zemlje zbrisane sa geografskih karti voljom dojučerašnje saveznice Srbije i uz blagonaklonost velikih sila.

-Nestao je bio nekakav novac invalidski, koji je prenošen sa Cetinja na Čevo. Kako zli jezici govore taj novac su utajili oni koji su ga nosili u dogovoru sa izvesnim činovnicima.

Pa da bi se to drugačije maskiralo tvrdilo se da su to učinili hajduci među kojima je bio i rečeni Zvicer. Jedan odred žandarma otišao je iza toga sa Cetinja u Cuce sa svojim majorom Kecmanovićem, koji nije bio Crnogorac, a nijesu ni ti žandarmi bili Crnogorci. Familija nesretnog Zvicera bila je premeštena ranije iz svoje kuće u neku drugu i u drugo selo. No bilo je sada naređeno, da se mora povratiti u svoju kuću i to je odmah učinila. Zvicer imađaše u kući: babu, po ocu Đurđu, koja je imala oko 100 godina, majku Anđu od 60 godina, ženu Zagorku od 23 godine, sestru Planu od 20 godina i brata Vidaka od 14 godina – naveo je Vuletić u Skupštini SHS.

U nastavku diskusije kazao je da je oko pola noći između 24. i 25. aprila 1923. došlo “šest žandarma njihovoj kući pod vođstvom nekog Kolakovića, bivšeg austrijskog vahtmajstora”.

-Ušli su u kuću i svu rečenu Zvicerovu čeljad pomlatili i poklali. Samo su ostavili staru Đurđu da gleda kako joj se mrcvare i izdišu unučad Plana i Vidak, snaha joj za sinom Anđa, i snaha za unukom Zagorka. Kada su to zverstvo izvršili nastavljali su dalje. Izveli su Đurđu pred kuću i ovu zapalili, te su svi leševi žrtava u njoj izgoreli. Đurđa je i to gledala!!.. Onda su žandarmi otišli u selo Batu svom majoru Kecmanoviću koji ih je onamo čekao i natrag ih povratio na Cetinje – citatj je iz stenografske bilješke.

Tadašnji federalistički poslanik Vuletić naveo je da je jedan policijski pisar ispitao tu stvar ukratko i na tome je stvar prekinuta.

-Nikakav vlast, pa ni sud, nije dalje istragu vodio. Ovo spada u područje okružnog suda na Cetinju, ali on nije ništa učinio što je morao učiniti po zvaničnoj dužnosti bez obzira na nesrećnu politiku, koja se ovako u Crnoj Gori vodi. Bar sud treba da je nezavisan, ali eto kako je u stvari“ – naveo je Vuletić u izlaganju.

Relativizacija


Uprkos ovim podacima, uoči svake godišnjice sjećanja na stradanje Zvicera inoviraju se pokušaji da zločin svede na navodnu plemensku internu osvetu, i time relativizuju istorijske činjenice koje bjelodano potrđuju da je egzekucija ove porodice bila posljedica odmazde kaznenih ekspedicija režima koji je u godinama bijelog terora sprovodio surovu represiju i gušio svaku vrstu otpora na crnogorskoj teritoriji.

Otpor crnogorskih pobunjenika začet Božićnim ustankom, koje je tadašnja vlast podvodila pod odmetništvo i hajdukovanje, sasvim je ugašen tek 1929. godine.

Prema izvještajima čak i beogradskih medija iz 1923. godine, za vrijeme ,,bijelog terora“ spaljeno je i uništeno više od 5.000 crnogorskih kuća, dok naknadne grube procjene ukazuju da je, u oružanim sukobima protiv pobunjenika, tajnim operacijama ili egzekucijama, ubijeno, otrovano i na druge načine umoreno više od 6.000 ljudi.

Abazović: Države regiona nisu u EU jer imaju političke elite kojima odgovara status kvo

foto: screenshot (klan kosova)

Predsjednik pokreta URA Dritan Abazović, donedavni premijer Crne Gore, rekao je da države regiona nisu već u Evropskoj uniji (EU) zato što, kako je naveo, imamo političke elite kojima odgovara status kvo, a iza svega je korupcija.

“Jedino oni koji su ogrezli u organizovanom kriminalu i korupciji ne žele promjene. Ne žele jake institucije, ne žele pravdu i odgovara im da o ulasku u EU pregovaramo decenijama. Građani žele nešto sasvim drugo. Ostajem pri tezi koju stalno ponavljam da iza nacionalizma na Zapadnom Balkanu stoji korupcija”, rekao je Abazović u intervjuu za NIN.

Kako je naveo, “rješavanjem ili suzbijanjem tog problema, siguran sam da bi naš put ka EU bio brži, učinkovitiji i uspješniji”.

Dodao je da je na građanima da identifikuju one koji sve to koče, “ako nam je zaista namjera da se u EU nađemo u ovoj deceniji”.

Na pitanje kako ocjenjuje trenutne odnose Srbije i Crne Gore, on je naveo da su, od kada je preuzeo Vladu Crne Gore 2022. godine, odnosi išli uzlaznom putanjom.

“Uspjeli smo da uspostavimo saradnju na više polja, a komunikacija državnog vrha se unaprijedila u svim segmentima. Tačno je da postoji prostor da još više zajednički napredujemo i siguran sam da je to u interesu obije strane. Mi smo bliske države koje imaju toliko toga zajedničkog i potpuno je neprirodno da zbog dnevne politike budemo na ‘distanci’”, poručio je Abazović.

On je naveo da očekuje da Crna Gora uskoro imenuje ambasadora u Beogradu, podsjetivši da je Srbija već imenovala svog u Podgorici i naveo da će dvije države na taj način imati “istotipski odnos” i bolje razgovarati o svemu što je važno za budućnost regiona.

On je naveo da je u korektnim ličnim odnosima sa nosiocima vlasti u Srbiji.

“Razuijmem da postoji veliki broj ljudi koji usljed svojih političkih neuspjeha žele da prave dramu oko toga. Sa svim liderima zemalja Zapadnog Balkana sam imao jako dobre odnose. To se odnosilo i na Srbiju. Ponosan sam na činjenicu da smo imali otvorenu komunikaciju čak i kad smo po određenim pitanjima imali suprotstavljene stavove. Na taj način smo gradili povjerenje i stvarali ljudski kapital za ono što jesu izazovi koji stoje pred nama”, objasnio je Abazović.

Zečević: Zbog usporivača i ograda Podgorica postala grad prepreka

Direktor JP “Putevi” Radoš Zečević kazao je da je zbog velikog broja usporivača i ograda Podgorica pretvorena u “grad prepreka”, ali da su primorani na to zbog nesavjesnih vozača. Istakao je da Glavni grad ima 25 voznih linija koje pokrivaju sa 46 autobusa i sedam kombija što nije dovoljno. Od septembra najavljuje nova vozila, a kaže da ćemo uskoro na podgoričkim ulicama vidjeti i električne autobuse.

Zečević je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” kazao da ograde i stubići koje se postavljaju u Glavnom gradu nijesu dobra poruka, ali da su na to prinuđeni. Tako je i sa usporivačima na putevima.

“Imamo veliki broj zahtjeva za postavljanje tih usporivača. Pretvorili smo grad u grad prepreka, to ljudima sa strane izgleda previše, i nama je, ali nemamo drugog izbora”, istakao je on.

Prošle sedmice Putevi su preuzeli četiri gradske linije 4,5,7 i 8 od preduzeća Alivodić. Zečević kaže da su zahtjevne, ali da preduzeće uspijeva da ih opsluži.

Kazao je da će Putevi kupiti 40 vozila, najprije kombije koji će pokrivati prigradska naselja, dok će autobusi pokrivati gradskih linija.

“Biće električnih vozila ubrzo na našim ulicama. Očekujem da ćemo školsku godinu dočekati sa izvjesnim brojem novih vozila”, kazao je on.

Istakao je da ima 25 gradskih linija koje se pokrivaju sa 46 autobusa i sedam kombija.

“To priznaćete nije dovoljno”, kazao je on.

Kazao je da je već pola planiranog budžeta potrošeno.

“Imamo oko 8,5 miliona eura budžet, već smo pola potrošili, a na jesen ćemo morati da radimo rebalans jer ćemo potrošiti sve. Mnogo se radi. Na primjer u Piperima smo planirali da asfaltiramo četiri kilometra, a na kraju ćemo izaći na osam kilometara, to se tako nametne”, kazao je on.

S obzirom na to da veliki broj usporivača nije vidno obilježen, Zečević kaže da nije lako regulisati ogromne gužve u Glavnom gradu, posebno da je otežano završiti projekte u centru grada.

On je kazao da je raspisan novi tender za Bulevar Veljka Vlahovića.

“Tenderska procedura će trajati nekoliko mjeseci, zatim i žallbe. Može se otprilike reći da izgradnja neće početi prije Nove godine”, kazao je Zečević.

Najavio je tender za kružni tok na raskrsnici Bulevara Svetog Petra Cetinjskog i Džordža Vašingtona.