Belada: Za SPC sporan naziv crkve i ko će potpisati temeljni ugovor

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić nedavno je saopštio da je nacrt Sporazuma Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve spreman za potpisivanje te da je sada na potpisnicima da odrede kada će ga i ko potpisati. Sve ipak ne ide glatko jer, navodno, vrh SPC nije zadovoljan predloženim rješenjima. Advokat Nikola Belada smatra da je za SPC sporno pitanje naziva crkve u Crnoj Gori, ali i koga će delegirati da u njeno ime potpiše Sporazum sa Vladom.

Leposavić je za RTS kazao da je nacrt Sporazuma Vlade i SPC spreman, te poručio da između njega i prvog čovjeka Vlade Zdravka Krivokapića po tom pitanju nije bilo nesuglasica, iako, kako je kazao, usaglašavanje Sporazuma nije bilo nimalo lak posao.

“Ali je stvar takva da čak i jedna riječ može da izazove spor kod ugovornih strana i da odloži do ko zna kada ali i možda u nedogled potpisivanje tog ugovora. On je sada spreman za potpisivanje kada to ugovorne strane žele. Crkvu predstavlja patrijarh, Vladu premijer, ali oni imaju mogućnost da odluče o načinu i formi potpisivanja tog sporazuma”, kazao je Leposavić.

Da sve ipak ne ide tako glatko ovih dana spekuliše se u srpskim i crnogorskim medijima, a nedavno je to potrdio i istoričar Aleksandar Raković koji je kazao da je vrh SPC u Beogradu nezadovoljan tekstom Sporazuma, te da ga je dorađivao.

“U Crnu Goru treba ovih dana da stigne prijedlog Temeljnog ugovora sa SPC – meni je poznato kad će stići, ali neću da kažem datum, jer nijesam ovlašćen za to. Taj prijedlog Temeljnog ugovora na Vladi treba da obrazloži i predstavi i sprovede u procedure Leposavić”, kazao je Raković.

Sa zvaničnih adresa Crne Gore – Vlade i Mitropolije RTCG danas nije mogla dobiti potvrdu ali ni demanti ovih tvrdnji, ali ni komentar o tome kako zahtjev za smjenu Leposavića može uticati na taj proces.

To, smatra Belada, nema značaja jer Sporazum potpisuje premijer, a ne ministar. Poručuje da će biti interesantno vidjeti kako će se urediti odnosi države i SPC jer su, kako ističe, značajno promijenjeni nakon smrti mitropolita Amfilohija.

“Konkretno znam u ozbiljnim su problemima ko je taj ko će biti taj potpisnik u odnosu sa državom Crnom Gorom. Trebaju se riješiti dva osnovna pitanja. A to je naziv Pravoslavna crkva i Srpska pravoslavna crkva i drugo je mora se riješiti pitanje titula”, kazao je Belada.

Do tada Belada poziva Crnogorsku pravoslavnu crkvu da podnese zahtjev za potpisivanje Temeljnog ugovora sa Vladom.

IZVOR:
RTCG