Ajkule počinju od Srbije

Završni turnir Svjetske lige je možda i najbolji uvod za Evropsko prvenstvo koje crnogorsku vaterpolo reprezentaciju očekuje krajem avgusta u Splitu.

Poziv od FIN-e nije se mogao odbiti (Brazil odustao, mjesto ponuđeno Crnoj Gori), selektor Vladimir Gojković sa saradnicima u hodu je mijenjao plan i program, a i sastav.

U odnosu na Svjetsko prvenstvo u Budimpešti selektor je odlučio da zbog lakših povreda i produženog odmora izostavi nekoliko prvotimaca, a šansu je ukazao igračima koji su još od maja u sistemu rada za naporno ljeto. U avionu za Strazbur je devet reprezentativaca koji su branili boje naše zemlje u Mađarskoj, a vratili su se Vladan Spaić i Stefan Vidović, koji nije bio na širem spisku Gojkovića.

Prvi meč naše momke očekuje danas od 18 sati sa reprezentacijom Srbije, dan kasnije rival je Australija, a pred četvrtfinale, u posljednjem kolu grupne faze, sastaće se sa Španijom, aktuelnim svjetskim šampionom.

Pred put u Francusku ,,ajkule“ su odigrale kontrolni meč sa Njemačkom i slavile 8:3.

“Noge i ruke su još uvijek umorne zbog treninga koje odrađujemo, ali smo uspjeli pobjedom da završimo ovaj dio priprema i sada nas čeka završnica Svjetske lige. Dosta ekipa nastupaće u izmijenjenom sastavu, kao i mi jer smo odmorili neke igrač sa SP. U svaku utakmicu ćemo ući jako i prije svega idemo na pobjedu. Što da ne – idemo do kraja. Ovo je pripremni turnir, ali i obaveza koja nosi veliku težinu. Glavno nas čeka krajem avgusta i bićemo fokusirani maksimalno za Evropsko prvenstvo”, poručio je centar Spaić, koji je imao odličnu sezonu u kapici francuskog Marseja.

Prvi protivnik je najteži protivnik. Srbija je, takođe, u Francusku stigla oslabljena, selektor Dejan Savić odlučio je da odmori Dušana Mandića, Strahinju Rašovića, Nikolu Jakšića, Savu Ranđelovića i Đorđa Lazića, dok je Branislav Mitrović završio sa obavezama za ovo ljeto.

“Nijesmo u punom sastavu, ali idemo po glavnu nagradu. Idemo po zlato. Čeka nas težak turnir bez obzira na to što će mnoge reprezentacije nastupati u oslabljenom sastavu. Sve su to jaki rivali, a sama važnost turnira je da se pripremimo bolje za ono što je najbitnije u Splitu”, istakao je Vasilije Radović.

U Strazburu će u grupi B nastupati Italija, Kanada, SAD i domaćin Francuska.