Agresija kao posljedica neznanja premijera Krivokapića

Piše: doc. dr. Jelena Radonjić (Građanski pokret Crne Gore)

Jučerašnje obraćanje premijera Krivokapića prosvjetnim radnicima svojim tonom i sadržajem predstavlja kontinuitet ponižavanja i dalje degradacije prosvjetne profesije u crnogorskom društvu, na kakav smo navikli u prethodnih trideset godina. Njegov način obraćanja, agresivan i prijeteći, kako sadržajem, tako i načinom izlaganja sa podignutim prstom i tonom je nedopustiv i uvredljiv.
Kako na profesionalnom nivou, nivou najsvetije struke u ljudskom društvu, tako i ljudskom. Premijer bi naprosto morao da zna da je to neprihvatljiva neverbalna komunikacija. Kao slobodnomisleće biće, prije svega, a potom i građanin ove zemlje, jučerašnje izlaganje smatram nasiljem ne samo nad prosvjetnim radnicima, nego i nad zdravim razumom.
Jučerašnje obraćanje premijera još više iznenađuje obzirom da je i sam prosvjetni radnik.
Prosvjetni radnik je još više pozvan, od ostalih članova društva, da svojim ponašanjem daje primjer i ustanovljava modele ponašanja, najprije mladim ljudima sa kojima radi, a potom, i čitavom društvu, a još više sa najvažnije pozicije u državi – pozicije premijera.
Čak i prosječan pedagog zna da mnogo veći uticaj na omladinu imamo svojim ponašanjem nego riječima, poštovani premijeru. Ponašanje i ton kome smo svjedočili juče u Vašem izlaganju zapanjuje još i više jer dolazi od čovjeka koji je dugo u prosvjeti. Morate se vratiti da ponovite elementarne postulate pedagogije.
Očekivala sam više razumijevanja i solidarnosti, ako ne kao kolege, a ono bar čovjeka koji je i sam ćutio i trpio, kao i svi ostali prosvjetni radnici, degradirani sistem vrijednosti u kome smo živjeli proteklih trideset godina. Ćutanje prosvjetne zajednice u proteklih trideset godina na koje se juče pozvao je i njegovo ćutanje.
Ćutao je i on i cijela akademska zajednica čiji je on dio. Još je više on bio pozvan da progovori obzirom da je bio dio akademske elite zemlje kojom je vladao smijenjeni režim – smijenjen od strane čovjeka koji juče pokaza identično silobatno ponašanje. Imao je vremena da progovori za tih trideset godina. Ali nije.
Ostaje mi da razumjem premijerovo jučerašnje izlaganje kao nesnalaženje na funkciji kojoj, kako je pokazao, nije dorastao, ni ličnom kulturom, ni ličnim profesionalnim kvalitetima, funkciji na koju je dospio pukim spletom okolnosti, prethodno potpuno nepoznat široj javnosti, kao rezultat političkih predizbornih taktiziranja i procjena. Prosvjetni radnik i čovjek od nauke je neko ko uliva povjerenje, ko nudi rešenja i djeluje humanim pristupom, gospodine premijeru. Očekivala sam razumijevanje prema istim tim prosvjetnim radnicima koji su trpjeli zajedno sa Vama poniženja nepotizma, korupcije i partijskog zapošljavanja u prosvjeti, kako bi prehranili porodice, i koji nisu vidjeli izlaza.
Takođe ću pripisati neznanju i nesnalaženju jučerašnju agresiju i necivilizovano ponašanje premijera Krivokapića. Premijer Krivokapić je pokazao nepoznavanje pojma „Čas“ u različitim segmentima obrazovanja, što je donekle razumljivo, obzirom da dolazi iz oblasti visokog obrazovanja. Kategorija „ponovljeni čas“ i matematičko valorizovanje, da ne kažem, brojčano, vrijednosti rada prosvjetnog radnika nije isto u osnovnoj, srednjoj školi i na univerzitetu. Vi pred sobom, premijeru, u amfitetatru, imate odrasle ljude, a kategorija „ponovljeni čas“ u pravilnicima o raspodjeli materijalnih sredstava na univerzitetu umanjuje osnovnu vrijednost boda, razumljivo, te je svaki ponovljeni čas vrednovan manje u odnosi na prvi održan čas u odredjenoj grupi. Vi drugoj grupi studenata u amfiteatru možete ponoviti istu priču od prethodne grupe, istim tonom, od tačke do tačke jer u amfiteatru nema interakcije, tj.
Vi držite predavanje. Vaša komunikacija je dominantno jednosmjerna – profesor ka studentima. Za profesora u osnovnoj i srednjoj školi svaki čas sa novom grupom je novi čas, tj. ne postoji „ponovljeni“ jer se taj čas bazira dominantno na interakciji nastavnik – učenik.
Ko je i jednom ušao u učionicu zna da je ta interakcija sa svakom novom grupom različita, pa čak i danas, kada se radi odvojeno, sa polovinoma istog odjeljenja, učinak i model je različit, reakcija učenika, postignuće i stepen razumijevanja gradiva drugačiji, jer se u osnovnoj i srednjoj školi profesor mora modelom rada i dinamikom prilagoditi grupi koju ima pred sobom, a svaka je grupa učenika autentična, jer su to pred nama ljudi, sa svojim sklonostima i afinitetima, različitim nivoima znanja i sposobnosti, i naša je obaveza, da se mi prilagodimo učeniku, i izvučemo ono najbolje iz njega.
Trajao čas 30 ili 45 minuta, za nastavnika je donekle svejedno, jer on mora da odradi koncept časa kroz obrazac uvod – razrada – zaključak, a to što čas traje 30 minuta, za nastavnika je samo dodatna muka, a na štetu učenika, jer nastavnik nema vremena da u punoj mjeri provjeri koliko je đak usvojio gradivo – segment jednako važan kao i samo izlaganje nastavnog sadržaja.
Osim toga očekujete prema predloženom modelu da taj nastavnik, kome je norma osamnaest časova nedeljno, radi duplo, tj. 36 časova. Držati osam casova dnevno u prosjeku svakoga dana je neizvodljivo i imaće negativne posledice na već iscrpljene prosvjetne radnike. Znate, nekad nije stvar u novcu, nego u ljudskosti. To je neizdrživo na period od pet mjeseci, štetno i za djecu i za prosvjetne radnike.
I na kraju, podsjetiću Vas, osnovna djelatnost osnovnih i srednjih škola je vaspitna, to su VASPITNO- obrazovne ustanove. Taj rad niste valorizovali u svom jučerašnjem govoru. Nastavnici i profesori osnovnih i srednjih škola obavljaju prvo vaspitnu, pa tek onda obrazovnu djelatnost.
Razumijem, vi studente ne morate da vaspitavate, uostalom, vidim da vam je ta sfera strana, na osnovu onog što ste juče pokazali. Ako ćemo već da se bavimo strukom, premijeru, pročitajte najprije zakon o obrazovanju. Tamo se nigdje ne pominje onlajn nastava.
Tako da se naša djeca obrazuju po nezakonitom modelu. Dovodite vašim neznanjem našu omladinu, sto i više hijada građana naše države, onaj naš najvredniji dio u opasnost da se sjutra ustanovi kako su nezakonito završili i prethodnu i ovu školsku godinu.