01/29/2023

Adžić i komandant Skireta: Važno kontinuirano djelovanje na očuvanju NATO vrijednosti

Koordinator radom Ministarstva odbrane, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić sastao se sa komandantom Stalne NATO pomorske grupe 2 (SNMG2), kontraadmiralom Majklom Skotom Skiretom (Michael Scott Sciretta).

Kako podsjećaju iz Ministarstva odbrane, dva broda ove Grupe, američki USS James E. Williams i turski TCG Barbaros uplovila su juče u Luku Bar.

Adžić i komandant Skireta istakli su važnost kontinuiranog djelovanja na očuvanju NATO vrijednosti u neizvjesnom bezbjednosnom okruženju sa kojim se suočavamo.

Adžić je upoznao sagovornika da je u svjetlu novonastalih bezbjednosnih okolnosti u Evropi, a u cilju implementacije odluka sa Samita NATO u Madridu, Vlada Crne Gore za potrebe odbrane za 2023. godinu opredijelila dva odsto BDP, od čega je preko 25 odsto namijenjeno za modernizaciju.

Istakao je da je u narednom periodu predviđena realizacija projekata modernizacije i nabavka opreme za potrebe Mornarice VCG.

On se osvrnuo i na učešće pripadnika Vojske Crne Gore u regionalnim pomorskim inicijativama i na doprinos naše Vojske međunarodnim pomorskim operacijama.

Kontraadmiral Skireta je, kako je saopšteno, zahvalio na gostoprimstvu i saradnji crnogorske strane tokom priprema posjete brodova SNMG2 grupe Luci Bar, predstavio strukturu Stalnih NATO pomorskih snaga i ulogu SNMG2 u uslovima mira, kao i tokom kriza i konflikata.

Sagovornici su se saglasili da se, usljed ruske invazije na Ukrajinu, Evropa nalazi u novoj realnosti koja od Alijanse zahtijeva brzo prilagođavanje.

Adžić je dodao da će Crna Gora, kao pouzdan i kredibilan saveznik, zajedno sa ostalim NATO članicama, nastaviti da pruža pomoć Ukrajini dok god to bude potrebno.

Komandant Skireta razgovarao je i sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnim generalom Zoranom Lazarevićem.

Read Previous

Zapaljen automobil u Beranama

Read Next

Dimitrije-Mitar Bakić 1876. o CRNOGORSKOJ CRKVI (drugi dio)