Abazović: Temeljni ugovor nije potpisan tajno, neko je htio sukobe

Ne zna, kaže, hoće li Vlada preživjeti 19. avgust, ali smatra da neće politički poreživjeti dio onih koji su podnijeli inicijativu

Završena je konferencija povodom prvih sto dana rada Vlade.

Premijer Dritan Abazović kaže da se mnogo toga desilo u 100 dana ove Vlade. “Svi politički prioriteti Vlade iz ekspozea su ispunjeni ili su pred krajem za ovih 100 dana”, kaže Abazović.

Imamo tektonske borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije u pozitivnom smislu, napominje Abazović. nabraja najveću zaplijenju cigarete, hapšenje Medenice i Jovanića te osoba sa sky aplikacije. “Vlada je stvorila ambijent da tužilaštvo u tandemu Jovanović-Novović funkcioniše i da isporuče rezultate”, ističe on.

“Identifikovali smo sve neprijatelje države kad je posrijedi organizovani kriminal. Snaga takvih grupa je manja nego prije nekoliko godina”, kaže Abazović.

Komentarišući to što nisu izabrane sudije Ustavnog suda ni članovi Sudskog savjeta kao i to što nije došlo do naimenovanja u Višem državnom tužilaštvu, Abazović je rekao da bi ta pitanja bila riješena da je bilo do Vlade.

Da bi došli do veće podrške za naimenovanja u pravosuđu, do 54 poslanika, morali smo da zatvorimo druga pitanja poput Temeljnog ugovora, kaže premijer. “Nijedno pitanje sad ne može da bude prepreka da dođemo i do podrške više od 54 poslanika za izbor pravosudnih funkcija”, naglašava Abazović.

Vlada raščišćava druge obaveze da bi imali brži evropski put, dodaje on.

“Spremni smo da regulišemo odnos sa CPC ako budu željeli”, naveo je Abazović govoreći o tome da je regulisanje odnosa sa vjerskim zajednicama bio jedan o ciljeva Vlade kad je osnovana.

Abazović: Temeljni ugovor nije potpisan tajno, neko je htio sukobe

Abazović kaže da Temeljni ugovor nije potpisan tajno. “To može biti percepcija dijela javnosti. Više puta smo rekli da će biti potpisan tokom prve polovine avgusta. Oni su htjeli da sve bude u državnoj rezidenciji, tiho…”, kaže Abazović.

“Pročitaje izjavu koju sam dao o 3. avgusta.  31. jula sam rekao da ne znam tačan datum potpisivanje i zato je tad 3. avgust bio dezinformacija”, rekao je on i dodao:

“To što je neko htio sukobe, da baci sjenku na svečan čin i sad su mu planovi poremećeni i zbog tog sam srećan. Neki su mi govorili da to neće proći bez sukoba a ja sam rekao da hoće… od 19. avgusta to više niko neće pominjati”, ističe Abazović.

Ne zna, kaže, hoće li Vlada preživjeti 19. avgust, ali smatra da neće politički poreživjeti dio onih koji su podnijeli inicijativu.

Upitan smatra li da Konjević i Krivokapić treba da podnesu ostavke, Abazović kaže da oni od prvog dana nisu dio tima. “Pitanje je dio političke etike a nisam siguran da je oni imaju”, dodaje on.

Bogata međunarodna aktivnost

Od kad postoji državni protokol, u sto dana niko nije imao više međunarodnih aktivnosti, napominje i kaže da se susreo sa brojnim premijerima i predsjednicima država, evroposkim zvaničnicima…

“Najmanja smo država koje je pošla do pruži podršku Ukrajini u Kijevu”, dodaje Abazović. Toliko o posvećenosti evropskom putu, kaže on.

Nekome u Crnoj Gori smeta regionalna saradnja, ističe Abazović i dodaje:

“Nismo bili nejasni u Potočarimia, osuđujemo genocid nad svima posebno nad našim komšijama Bošnjacima. Poruka je bila univerzalnog karaktera, da se genocid ne ponovi nikad, niko”, poručio je premijer.

Govoreći o tome hoće li Miodrag Davidović kupiti Željezaru od Toščelika, kaže da novu informaciju nemaju. Vlada je spremna da pomogne koliko može, dodao je.

Efekti koje ostvaruju Aerodromi su niži od onog što je potrebno Vladi, smatra Abazović. Moramo da imamo više lotova jer imamo dva aerodroma, ističe premijer.

Abazović kaže da su zabilježeni dobri ekonomski rezultati a ističe veću naplatu PDV od projektovane. Manje osjećamo krizu nego neke države, dodaje on. Suočićemo se s energetskom krizom vjerovatno na jesen, upozorava Abazović. “Još nismo počeli restrikcije što je dobro”, dodaje on.

Turistička sezona ide dobro, nismo daleko od rekordne 2019., kaže Abazović ističući da su gosti iz Ukrajine i Rusije kompenzovani turistima sa novih tržišta. Na svim saobraćajnicama su gužve, dodaje on.

DPS, SDP i SD moraće da preuzmu svu odgovornost za destabilizaciju Crne Gore

Govoreći o inicijativi za izglasavanje nepovjerenja Vladi, Abazović poručuje da su nakon pokretanja inicijative sve opcije otvorene.

“Nijednu opciju ne bih isključivao. Moja agenda je do 19. avgusta popunjena. Vrlo sam miran i  čekam 19. avgust, svakako ćemo morati na izbore, sa ovom, novom ili bez Vlade. Ali, DPS, SDP i SD moraće da uzmu svu odgovornost za destabilizaciju Crne Gore, za energetsku krizu, poremećaje, restrikcije…”, rekao je Abazović.

Ističe da građani treba da targetiraju te tri političke opcije za sve ekonomske i druge poremećaje.

“DPS, SDP i SD u prethodnom periodu opljačkali građane do kosti, a sada neće da pomognu povodom krize koja se najavljuje za zimu”, dodao je Abazović.

Konjević “eksponent politike koja je vrlo problematična za Crnu Goru

Govoreći o poruci koju je uputio juče na sjednici Vlade, a sa čime je povezao ministra odbrane Raška Konjevića, Abazović kaže da je govorio o tome kako Konjević radi svoj posao.

“Kako on radi svoj posao pokazuje to što juče nije znao da će biti potpisan Ugovor sa SPC. A podsmijavao se nekima drugima koji su radili taj posao”, rekao je Abazović.

Istakao je da je Konjević “eksponent politike koja je vrlo problematična za Crnu Goru”.

Abazović je istakao i da građani Podgorice “ne žele ekstrema na čelu grada”.

“Žele nekoga ko je građanski orijentisan. I on i Konjević i Krivokapić i Šehović”, svaki put će dobiti odgovor”, dodao je.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kaže da su ranije stvarane lažne slike o javnim finansijama. U budžetu fali novca, ističe on. Dajmanović ističe da Vlada pokušava da riješi sve što su prethodne Vlade gurale pod tepih. Spremni smo da odnesemo odluke, ističe on.

“Kasa je ostavljena ruinirana. Kroz razvoj ekonomije, pokušavamo da nadoknadimo nedostatke”, kaže Damjanović.

“Vlada radi transparentno. Samo se saopštava istina što nije bila praksa prethodnih Vlada”, dodaje on.

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović kaže da je do sad nauka bila, nažalost, gurnuta u drugi plan.

“Danas sam veoma zadovoljna i ponosna što smo obezbijedili značajno, gotovo dvostruko više sredstava iz budžeta budžeta za naučno-istraživačku djelatnost”, navela je ona.

Damjanović je govoreći o aranžmanu sa MMF-om, kazao da su dobili više ponuda.

“Vidjećemo situaciju na jesen, nakon rebalansa.. Vidjećemo mogućnosti koje nam se nude na međunarodnom finansijkom tržištu. Ja sam za to da se prvo razgovara sa međunarodnim javnim institucija, ne isključujem da se razgovara ni sa međunarodnim privatnim institucijama, ali bez tajnih dogovora, već da svi znamo koliko primamo i plaćamo. Ako bude potrebe sa nekim aranžmanom sa MMF ili SB on ne može uključivati vraćanje unazad u dijelu onoga što su ostvareni benefiti”, objasnio je.

IZVOR:
Antena M