Abazović: Smatram da bi najbolje bilo da se ugovor sa SPC potpiše nakon izbora mitropolita

Lično smatram da bi možda najbolje bilo da se ugovor Vlade i SPC potpiše nakon izbora mitropolita crnogorsko-primorskog, jer koliko se sjećam, to je bila želja mitropolita Amfilohija Radovića, kazao je potrpedsjednik Vlade Dritan Abazović u intervjuu za Danas.

On je istakao da je namjera Vlade bila – i prilikom donošenja aktuelnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, da sve vjerske zajednice – uključujući i SPC, budu dio jedinstvenog pravnog poretka Crne Gore

“Potpisivanje ugovora je korak u tom pravcu, a vjerujem da će Vlada – koja ugovor potpisuje u ime svih građana, shvatiti potrebu da takav Ugovor postane javan i prije čina potpisivanja. Najvažnije je da se to pitanje riješi na najbolji mogući način i u skladu sa Ustavom Crne Gore”, dodao je Abazović.

Istakao je da je zahtjev crnogorske vlade o izručenju bivšeg potpredsjednika DPS-a Svetozara Maroviće u potpunosti opravdan.

“Njime tražimo izručenje čovjeka koji je personifikacija organizovanog kriminala i koji je crnogorski budžet oštetio za više desetina miliona eura. Vlada je ubrzo nakon formiranja obnovila zahtjev za izručenje bivšeg potpredsjednika DPS-a, koji je pravosnažno osuđen za brojna krivična djela i koji godinama izbjegava pravdu.  Želimo da se odredimo prema ovom pitanju, nadajući se da ćemo sa državom Srbijom pronaći zajednički jezik i privesti Marovića pravdi”, naveo je Abazović.

On je kazao da se raduje skorijoj posjeti svim zemljama regiona.

“Žao mi je što pandemija korona virusa i restrikcije putovanja usporavaju te bilateralne susrete. Vjerujem da ćemo, već do kraja godine, obići sve zemlje regiona i važne partnerske zemlje u svijetu. Kao mala zemlja, Crna Gora može i treba biti iskreni prijatelj sa svima”, dodao je Abazović.

Na pitanje kako se ipak dogodilo da prije Srbije posjeti Kosovo, potpredsjednik Vlade odgovara da je na Kosovu boravio „prilikom odlaska u službenu posjetu Sjevernoj Makedoniji“.

„Očekujem uskoro posjetu svim zemljama regiona i pozivam sve građane tih zemalja da posjete Crnu Goru tokom ljetnje turističke sezone“, napominje Abazović, ne precizirajući da li je iz Srbije stigao bilo kakav poziv.

“Za Crnu Goru je od izuzetne važnosti da vodi dobrosusjedsku politiku sa svima, a naročito sa Srbijom. Mi smo država koja se u velikoj mjeri oslanja na turizam, a tokom pandemije korona virusa regionalno tržište je dobilo na posebnom značaju. U tom smislu, ali i u brojnim važnim infrastrukturnim, saobraćajnim, bezbjednosnim i drugim projektima, ta regionalna saradnja ima poseban značaj za našu zemlju. Crna Gora može i treba biti prijatelj sa svima, kako u regionu, tako i šire”, naveo je on.

Na konstataciju da su odnosi Srbije i Crne Gore pogoršani nakon protjerivanja ambasadora Vladimira Božovića iz Crne Gore i na pitanje novinara pod kojim uslovima je moguć njegov povratak na mesto ambasadora, Abazović kaže da sa Srbijom žele da okrenu novi list političkih odnosa.

“Ako već ne možemo da mijenjamo prošlost, želimo da mijenjamo budućnost. Siguran sam da zvaničnici Srbije razmišljaju na isti način. Zahtjev crnogorske vlade, ali i gotovo svih građana Crne Gore je u potpunosti opravdan, jer njime tražimo izručenje čovjeka koji je personifikacija organizovanog kriminala i koji je crnogorski budžet oštetio za više desetina miliona eura.

Potvrdio je da je povećan broj članova obezbjeđenja zbog ozbiljnih prijetnji.

“Uprava policije (UP) profesionalno i odgovorno radi svoj posao, pa su preduzete sve mjere kako bi se eventualni rizici smanjili na minimum. Iako nisam navikao na takav ambijent, jer iznad svega cijenim sopstvenu slobodu kretanja i druženja sa ljudima, zbog funkcije koju obavljam dužan sam da se povinujem njihovim savjetima i da poštujem sve bezbjednosne procedure. Međutim, sve te prijetnje i objektivni rizici nas neće spriječiti u odlučnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, a za Crnu Goru mira, tolerancije i vladavine prava. Ponoviću, za ostvarivanje pravde sam spreman platiti bilo koju cijenu”, dodao je Abazović.

Abazović navodi da bi na narednoj sjednici Skupštine trebalo bi da se nađe i premijerov predlog za razrješenje ministra pravde Vladimira Leposavića.

“Mi smo kao predstavnici partije koja učestvuje u vlasti i koja je glasala za ovu vladu logično – najavili podršku predlogu premijera, koji u svim demokratskim društvima ima pravo da predlaže imenovanje i razrješenje članova sopstvene vlade. Da li će druge partije vlasti ili opozicione partije podržati namjere premijera Zdravka Krivokapića, ostaje da se vidi”, ističe on.

Na pitanje da li je Leposavić pogriješio izjavom o Srebrenici ili je premijer Krivokapić prenaglio u namjeri da ga smijeni, Abazović kaže da je za njega pitanje odnosa prema genocidu u Srebrenici – vrijednosno, a ne političko ili pravno pitanje.

“Žao mi je što i mnogi ljudi, prvenstveno iz DPS-a, koji su tada bili na najvišim državnim funkcijama i koji su logistički i finansijski podržavali krvave ratove na prostoru bivše Jugoslavije, danas čine sve da politički zloupotrijebe pitanje Srebrenice i da na njemu ostvare nekakav jadni politički profit. Samo suočavanjem sa prošlošću i procesuiranjem svih nalogodavaca užasnih zločina počinjenih tokom 90-ih godina, naša država i sve države regiona mogu iskoračiti naprijed. To nam je svima toliko potrebno kako bi gradili uspješnu budućnost”, ističe Abazović.

Na konstataciju da je predlogom za smjenu Leposavića Krivokapić poprilično naljutio i Srbiju, Abazović kaže da se od mnogih tema u Crnoj Gori smišljeno pravi bauk.

“Onda se gotovo svakodnevno dramatizuju na oba pola medijske scene. Mnogima odgovara stvaranje atmosfere haosa i apokalipse, oko svakog, pa i najprostijeg tehničkog pitanja, jer je primarni interes homogenizovanje biračkog tijela kroz radikalizovanje retorike. Mislim da takvo stanje nije održivo i da će vrlo brzo politički procesi krenuti ka svom raspletu”, podvlači Abazović.

IZVOR:
FOS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code