Zloupotreba tragedije za političko obračunavanje: Produbljivanje mržnje koja razjeda Crnu Goru

Uprava policije dostavila je na ocjenu tužilaštvu sadržaj objave koju je juče na svom Facebook profilu publikovao novinar Dragan Rosandić pod naslovom „Nacrtano“, kojom na besprizoran način zloupotrebljava cetinjsku tragediju i daje joj politički kontekst iako pozadina zločina počinjenog 12. avgusta u crnogorskoj prijestonici ni u naznakama nema nacionalni, vjerski ili politički predznak.

Kako je Pobjedi potvrđeno u policiji, tužilaštvo će se odrediti prema navodima i ocijeniti ima li u nastupu Rosandića osnova za prekršajno ili neko drugo gonjenje.

Analizirajući tragediju u kojoj je Vuk Borilović, prije nego je ubijen, u smrt poslao 10 komšija, uključujući i dvoje djece, Rosandić navodi da je događaj posljedica višemjesečnog „orgijanja komita“ i nereagovanja vlasti na tu pojavu.

“Pomahnitali ,,komita“, bivši konobar, Vuk Borilović pobio je prije dva dana na Cetinju iz lovačkog karabina deset svojih sugrađana, a među njima i dvoje djece, i ranio šest! Ironija sudbine je da ga je, već teško ranjenog od strane policije, likvidirao DPS ,,komita“, kako trenutno stvari stoje, ,,hrabro i komitski“ iz zasjede!? , navodi Rosandić u uvodu.

On je potom nastavio i podsjetio da je u svojoj autorskoj emisiji ,,Neskriveno“ (na Srpskoj televiziji) mjesecima upozoravao kako se „orgijanje komita po Crnoj Gori neće završiti bez tragedije“.

“Ovo je bilo nacrtano! Promaklo nam se, za dlaku, na Belvederu 4/5. septembra prošle godine, promaklo nam se u Nikšiću, 13. jula… I plus, cetinjske ludače, glupače, prknače i narikače, koje mjesecima nariču i proriču nesreću i crnu sudbinu Crnoj Gori! I prizvaše je! “, napisao je Rosandić.

Obilati govor mržnje i mizoginija, kojom pršti Rosandićev tekst, garnirani su kvalifikacijama poput ocjene da je „monstrum visoki funkcioner proustaške montenegrinske stranke“.

Na meti govora mržnje i teških riječi našli su se u Rosandićevoj kolumni poslanici, ministri, premijer, predsjednik države, lokalni funckioneri… Ipak, oni su javne ličnosti često na verbalnom udaru. Nevjerovatno je da se kroz cijelu priču provlači teški govor mržnje, a tragediju čiji je vinovnik individualni pomračeni um, autor objave izjednačava sa ciljanim političkim djelovanjem i u naknadnim komentarima ispod teksta pravi paralelu sa „sektašenjem“ i Brejvikovim masakrom u Norveškoj.

“Zaboravljaš da je ovaj manijak bio politički eksponiran, član je i funkcioner tamo neke proustaške partije na Cetinju! I onaj Brejvik u Norveškoj je bio član neke sekte, a i ,,komite“ su sekta! I ovaj uopšte nije bio neuračunljiv, jer je lijepo sklonio svoju familiju! Sistem te laže, država laže – ovo je par ekselans ubistvo sa političkom pozadinom! Počeli su sa lažima o porodičnom nasilju, pa kašnjenje kirije, pa manija gonjenja, pa heroj koji ga je dokrajčio krije se tri dana… , naveo je Rosandić u pojašnjenju onoga što je htio da kaže tekstom.

Prema ocjeni Tee Gorjanc Prelević, iz Akcije za ljudska prava, Rosandićeva objava predstavlja primjer govora mržnje po osnovu uvjerenja ili političke pripadnosti.

“Riječ je o gruboj zloupotrebi tragičnog događaja, masovnog ubistva, za koje nema pokazatelja da je bilo motivisano politikom, u cilju političkog obračuna i produbljivanja destruktivne mržnje koja razjeda Crnu Goru. Takav govor, koji može da dovede i do nasilja, treba blagovremeno da osude svi, bez obzira na političko opredjeljenje, upravo da bismo na vrijeme spriječili i nasilje iz političkih pobuda”, upozorila je ona u izjavi za Pobjedu.

Objavom Rosandića bio je, kako je kazao Pobjedi, iznenađen i Momčilo Vuksanović, osnivač Srpske televizije na kojoj svoju autorsku emisiju ima i autor sprone objave na Facebooku.

“Pročitao sam tekst i moram reći da on nema veze sa Srpskom televizijom i medijima, u njima nije objavljen niti će biti objavljen”, kazao je Vuksanović Pobjedi.

Prema njegovim riječima, Rosandić je samostalan novinar i kolumnista i isključivo je lično odgovoran za stavove koje iznosi.

“Lično mislim da ovaj komentar nije u redu i da je vjerovatno pisan u momentu velikog razočarenja tragičnim događajem”, smatra Vuksanović.

Iako je Rosandić početkom godine nagrađen i kao najbolji kolumnista prema ocjeni Udruženja novinara Crne Gore, niti ta, niti ijedna druga organizacija koja okuplja članove žurnalističke branše nije reagovala na Rosandićev govor mržnje i istup na Fejsbuku koji je izazvao žestoke polemike i konflikte i proizveo nove salve govora mržnji, prijetnji neistomišljenika.

Mnogi čitaoci njegove kolumne su je osudili, smatrajući da na takve istupe moraju reagovati i državni organi – ako države uopšte ima.

IZVOR:
POBJEDA