Zenka: Neprijatelji Crne Gore znaju kolika je snaga njen multinacionalni sklad, zato tu napadaju!

Ja kao jedan od lidera albanske partije, za koju slobodno mogu reći da je najveća u Crnoj Gori po broju glasača im zborim da im je to zalud! Kao što sam im rekao na Cetinju – bićemo uvijek sa Crnogorcima u ovim najtežim vremenima!

Predsjednik Demokratske unije Albanaca Mehmed Zenka upozorava u intervjuu za portal “Aktuelno” da se u Crnoj Gori dešavaju apsurdni i neprihvatljivi događaji i procesi, a ve pod okriljem premijera Dritana Abazovića i večine članova Vlade koju predvodi. Ilustruje to zbivanjima u Nikšiću na Dan državnosti.

– Došli smo do jednog iritantnog stanja gdje samo još fali da se hapse ljudi koji slave državu Crnu Goru i Dan državnosti, a da veličamo ljude sa najradikalnijim stavovima, od kojih smo 13. jula u Nikšiću čuli pjesme koje podsjećaju na najmračnija vremena 90-ih godina. Mnogo je zabrinjavajuće stanje za sve ljude koji žele mir i normalan život u ovoj državi!”

Zenka koji je jedini predstavnik partija manjinskih naroda koji je stavio potpis na Inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi, ističe da je prelazna vlada jedino realno rješenje u ovom trenutku. Navodi da su nakon toga izbori najrealnija opcija, ali, kako kaže, za njihovo istinsko i demokratsko organizovanje potrebno je vijeme.

Predsjednik DUA kaže kako bi “volio da vidi koji su to prioriteti riješeni” u dosadašnjem mandatu Abazovićeve Vlade, nabrojani u Sporazumu o njenom formiranju.

– Ne znam šta je to popravljeno. Imamo jednu sezonu koja apsolutno nije nikako pripremljena. Drugo, ne vidim nikakav napredak u priključenju EU – jer na kraju krajeva mjerodavno je ono što se nađe u njihovim izvještajima, a tiče se Crne Gore. Kad pročitamo izvještaje – zaključimo da prioriteti nijesu bili u rješavanju odnosa sa vjerskim zajednicama, već su to sasvim drugi prioriteti. Evropa nam je dala dobar signal poslije početka agresije na Ukrajinu da su Crnoj Gori širom otvorena vrata ka Evropi, ali izgleda da to nekome nije jasno ili ne želi da mu bude jasno. Pa se onda prioriteti vide negdje sasvim drugo, čime se samo podgrijavaju podjele u Crnoj Gori.”

Ugovor sa Crkvom Srbije Zenka opisuje kao “nož u leđa i državi Crnoj Gori i Crnogorcima, ali i svima nama koji živimo ovdje”.

– Unutar tog sporazuma jeste bilo i potpisivanje ugovora, ali ne “temeljnog” nego ugovora sa SPC. Na kraju krajeva bilo bi i normalno da se potpiše takav ugovor, ali ne na ovaj način i sa ovim sadržajem. Što se tiče potpisivanja ugovora, stvari jednostavno moramo znati nazvati pravim imenom – to je nož u leđa i državi Crnoj Gori i Crnogorcima, ali i svima nama koji živimo ovdje. Mi ćemo ispaštati zbog tog potpisivanja. Nezvanično smo znali da će se ugovor potpisati početkom ovog mjeseca. Nekako sam gajio nadu da se to neće potpisati, da je to čisto spinovanje, jer je premijer izjavio da neće staviti potpis 3. avgusta.  Ali izgleda da nije bilo spinovanje – nego je bila gola istina da će se potpisati. I to je učinio “polu ilegalno – polu legalno”. Kako god to izgledalo znam jedino da to nije dobro za Crnu Goru.”

Predsjednik DUA smatra da Abazović i njegova URA nemaju ni političke moći da pomire Crnu Goru, “naročito ne sa ovim načinom djelovanja”.

Mehmed Zenka ostaje pri stavu saopštenom još nakon izbora 30. avgusta i formiranja Vlade Zdravka Krivokapića da su Crnogorci sada najugroženiji i da se krenulo u napad na crnogorsku naciju. Poručuje da je, kao i tada, odlučan u poruci: bićemo sa Crnogorcima i u ovim najtežim vremenima!

– Jedan od tih napada je usmjeren na slamanje našeg multinacionalnog sklada koji imamo, tačnije referendumske snage koja je oslobodila Crnu Goru. Oni koji napadaju shvatili su kolika je ta snaga i sada kroz pokušaje podgrijavanja sukoba između Crnogoraca i manjinskih naroda pokušavaju da se suprotstave. Ja kao jedan od lidera albanske partije, za koju slobodno mogu reći da je najveća u Crnoj Gori po broju glasača im zborim da im je to zalud! Kao što sam im rekao na Cetinju – bićemo uvijek sa Crnogorcima u ovim najtežim vremenima!”

Dritanu Abazoviću spori pravo da govori u ime Albanaca u Crnoj Gori. Kaže da ima ko da priča u Albanaca i da su to nacionalne partije Albanaca u Crnoj Gori.

– Ne mora i ne može niko drugi da govori u to ime osim tih partija. Kao predstavnik takve nacionalne partije im kažem – zalud vam je svaka aktivnost, kako bi zavadili Crnogorce i Albance!”

Na pitanje da li se osjećaju spoljnji uticaju na politiku koja se trenutno sprovodi u Crnoj Gori, Zenka odgovara:

– Samo se pitanje od sebe postavlja – čiji je interes da se Crna Gora, odnosno narod u njoj, zavadi među sobom i da dođe do sukoba? Ko je dobio sklapanjem ovog polu – ilegalnog sporazuma? Jer mi na taj način momentalno imamo dvovlašće u Crnoj Gori. Mi imamo paralelnu vlast u policijskim strukturama, u bezbjednosnim strukturama – jer kako drugačije shvatiti kada šef granične policije daje ostavku, prvi čovijek odbrane ne zna da će da sleti helikopter Republike Srbije – a njegovi potčinjeni znaju sve? Znači imamo jednan ozbiljan fenomen – a to je dvovlašće li paralelna vlast u Crnoj Gori.”

Zenka kaže da je odnos DUA prema Abazovićevoj vladi iskazala potpisom na inicijaivu za njenu smjenu.

– Klupko je počelo da se razmotava i sve ide ka tome da moramo do početka sledeće godine znati na čemu smo. Vrijeme je da se crnogorske stranke ujedine u jedan front, kako bi zaštitili ovo što smo mukom stekli.”

Predsjednik DUA smatra da je neophodno formiranje prelazne vlade, koja bi stvorila uslove za koliko-toliko demokratske izbore.

– Momentalno najbolje rješenje bi bila prelazna Vlada, da bi se pripremili izbori na adekvatan način. Da koliko-toliko imaju demokratski duh u sebi i da budu pod nekakvom kontrolom. Da se ide odmah ovako na izbore – ne znam koliko bi tu bilo demokratije. Jer imali smo prilike da vidimo Ulcinj kakva je demokratija, kada policija drži sve u svoje ruke i vrši racije tokom mjeseca Ramazana. Taman kada hodža zove za iftar, a ulaze racije po kućama koje unazad sto godina nijesu znale šta je policija. Zato je prelazna Vlada neophodna da bi se stvorili demokratski uslovi za vođenje izbora.”