12/10/2023

Zelenski: Pet tačaka ukrajinske mirovne formule

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u unaprijed snimljenom video obraćanju Generalnoj skupštini UN rekao da je protiv Ukrajine počinjen zločin i zatražio da Rusija bude kažnjena za to. Zelenski je predstavio pet tačaka “ukrajinske mirovne formule.

“Protiv Ukrajine je počinjen zločin i mi zahtijevamo pravednu kaznu za to”, rekao je Zelenski, prenosi Rojters.

On je zatražio da se Rusiji zabrani da glasa u međunarodnim tijelima i koristi veto u Savjetu bezbjednosti.

Zelenski je istakao da Ukrajina ima pet zahtjeva za mir sa Rusijom o kojima, kako je naveo, nema pregovora.

Među njima su kazna za rusku agresiju, obnavljanje bezbjednosti Ukrajine i teritorijalni integritet i bezbjednosne garancije i riješenost Ukrajine i njenih saveznika.

“Riješenost Ukrajine da se bori i riješenost partnera da joj pomognu i riješenost svjeta da se ujedini protiv onoga ko vrši agresiju”, naveo je predsjednik Ukrajine.

To je formula za zločin i kaznu koja je Rusiji već dobro poznata, rekao je Zelenski.

“U našoj formuli nema neutralnosti, oni koji govore o neutralnosti se pretvaraju da su zainteresovani za probleme drugih i pretvaraju se da štite nekoga, ali zaparavo štite samo svoje interese, a to mora da se ispravi da bi se stvorili uslovi za mir”, istakao je ukrajinski predsjednik.

Ukrajinska formula je, kako je istakao, univerzalna i ujedinjuje sjever i jug svijeta.

“Rusija želi rat i to je istina, ali Rusija neće moći da zaustavi tok istorije i biće primorana da okonča rat koji je ona i započela”, naglasio je predsednik Ukrajine.

Zelenski je na kraju zahvalio 101 zemlji koja je glasala da može da se obrati Generalnoj skupštini UN, dodajući da je samo sedam zemalja glasalo protiv.

Read Previous

Momčilo Zeković Zeko: Pomognite da crnogorska kultura ne ode u podrum koji su joj namijenili

Read Next

Poznti kandidati liste “SVI ZA NAŠ GRAD”