12/10/2023

Zećani (ne)zadovoljni zbog dobijanja opštine

Zeta je prije nekoliko dana, odlukom parlamentarne većine dobila opštinu.

Dio partija negoduje zbog te odluke, jer kako smatraju, sve je urađeno kako Zećani ne bi na narednim izborima glasali za gradonačelnika Podgorice.

Iz DPS-a su poručili da nema ništa “antizetsko” u zakonima koji su omogućili izglasavanje opštine.

Poslanik DPS-a Danijel Živković da je suština da će Zeta dobiti normativne pretpostavke da postane samostalna opština.

Neka građani sami sude kome će dati povjerenje i u Zeti i u Glavnom gradu. Neka cijene rezultate rada administracije u Zeti i Glavnom gradu. Nema ništa što je antizetsko ili suprotno interesima Zete u ovim zakonima. Ne postoji nijedna loša namjera od strane predlagača zakona”, istakao je Živković.

Poslanik DF-a, Milan Knežević je ponovio da Zećani ne traže ništa “bez ono što im priupada”.

Čak prave ustupke ne tražeći ni Dajbabe, ni Dahnu, ni pola Zabjela, već samo da im se stvore preduslovi za održiv razvoj. I to ni na čiju štetu već da se uvaži jedna administrativna, teritorijalna i ekonomska zakonitost”, rekao je Knežević u izlaganju.

Poslanik DF-a Andrija Mandić kazao je da za tu partiju Zeta ima više značenje od ostalih opština.

Zeta traži malo koliko joj je pripadalo. Nekada je Zećanskom plemstvu pripadala gotovo čitava Crna Gora”, kazao je Mandić.

Zeta, smatra on, treba da dobije posebno mjesto u Crnoj Gori.

Mimo ekonomskih resursa, Kombinat aluminijuma i dio Dajbaba, posbno tipujem na Žabljak Crnojevića. Mislim da Zeta bez Žabljaka Crnojevića ne bi mogla da odgovori onom istorijskom zadatku kakav je Zeta imala u prošlosti a sigurno treba da ima u budućnosti”, poručio je Mandić.

Pitali smo građane Zete šta misle o ovoj odluci. Utisci su pomiješani…

Smatram da je Zeta mogla da sačeka na otcjepljenje od Podgorice, jer ipak pitanje je kako će to sve funkcionisati  – rekao je jedan od mještana Bijelog Polja.

Miloš Madžarović iz sela Berislavaci smatra da je Zeta opravdano dobila status opštine.

Krajnje je vrijeme bilo da dobijemo opštinu. Malo mi je čudno što jedni tvrde da nije “vrijeme” sad, a prije 2-3 godine je bilo? Prije 10-15 godina je isto bilo vrijeme, kad je tri puta gore bilo nego sad, jednoj grupaciji je tad bilo vrijeme za opštinu, a sad ne valja? Kao i svaki Zećanin ja sam za to da nam pripadne ono što je naše, što je zetsko. Koliko sam upoznat, tako će biti, Aerodrom, dio Plantaža, industrijska zona, KAP, to će pripasti Zeti. Tvrdim da ćemo za par godina biti jedna od najuspješnijih opština u Crnoj Gori, mada i to će dosta zavisiti od vlasti koja bude upravljala Zetom. Uostalom, “dako” kako Zeta preživi kad mogu neke opštine sa daleko manjim potencijalima poput Gusinja i Petnjice – kazao nam je mještanin Berislavaca.

Jedan od mještana Golubovaca je kazao da nema ništa protiv toga da se Zeta otcijepi, ali …

Lijepo je to što smo postali opština, ali se nadam da nam neće uzimati teritoriju. Mislim da možemo da budemo mnogo bogatija opština od Tuzi – kazao je jedan od mještana Golubovaca.

Balabanjani nisu “presrećni” zbog ove odluke.

Trebalo je da se sačeka još godinu, da prođu izbori, a ne na ovaj način. Sve se radi kako oće DPS i kako njima odgovara. Sve je urađeno na prepad, samo da mi ne bi imali pravo glasa na sljedeće izbore u Podgoricu. Sramota! – saglasno je nekoliko građana sela Balabani.

 

Read Previous

Premijerova štoperica je zapravo plagijat

Read Next

“Kurti odbacio svaku ideju koju su do sada predložile EU i SAD”