12/03/2022

Zbog nedolaska Đukanovića Zakonodavni odbor odgodio raspravu

Iako je bilo planirano za danas, Zakonodavni odbor raspravljaće sjutra o predlogu crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića za skraćenje mandata 27. saziva parlamenta. Predsjednica Odbora Maja Vukićević kazala je da predsjednik zbog obaveza nije mogao da prisustvuje sjednici, ali da će sjutra biti u mogućnosti da dođe u Skupštinu. Zato je odlučeno da se o toj tački dnevnog reda raspravlja sjutra.

Đukanović je u obrazloženju inicijative naveo da se nijesu stekli uslovi da mandat za sastav Vlade povjeri lideru Demosa Miodragu Lekiću.

Kako je rekao, konsultativni proces je jasno pokazao da nema osnova da se u Ustavom predviđenom roku predloži mandatar koji bi obezbijedio podršku u Skupštini za sastav 44. Vlade Crne Gore.

“Skraćenje mandata Skupštini najoptimalnije rješenje u datoj političkoj situaciji, i da je u najboljem interesu svih građana Crne Gore, jer se time otvara mogućnost za organizovanje prijevremenih parlamentarnih izbora u sto kraćem roku”, smatra Đukanović.

To će, smatra je ocijenio, omoguciti izbor Vlade koja će djelovati u punom kapacitetu.

Đukanović je naglasio da regionalni globalni kontekst i političko – bezbjednosni izazovi, ekonomski i finansijski problemi Crne Gore, posebno u energetskom sektoru, zdravstvu i drugim oblastima, zahtijevaju kompetentnu, odgovornu i efikasnu Vladu.

“Vjerujem da se do takve Vlade može doći jedino odukom građana na izborima”, ocijenio je Đukanović.

Crnogorski parlament će o predlogu Đukanovića raspravljati na sjednici koja je zakazana za petak.

IZVOR:
CDM

Read Previous

Pogledajte prvi predizborni spot Pokreta „Svi za naš GRAD – dr Ivan Vuković“

Read Next

Bogdanović: Nova internet prezentacija još jedan korak naprijed u pogledu reformi unutar DPS