12/11/2023

ZBCG optužuje DPS i Demokrate za opstrukciju smjene Krstovića

Inicijativa za smjenu predsjednika Skupštine opštine Zeta Luke Krstovića rezultirala je međusobnim optužbama partija koje čine lokalni parlament. Dok je prvi čovjek SO iz Demokratske CG stava da je njegova eventualna smjena strategija dogovorena sa Demokratskom partijom socijalista, podnosioci inicijative, odbornici koalicije ,,Za budućnost Zete“ tvrde suprotno.

U Golubovcima su juče održane sjednice odbora za izbor i imenovanje i status i propise na čijem dnevnom redu je bio prijedlog za smjenu Krstovića, a iz doskorašnjeg Demokratskog fronta su nezvanično za Pobjedu kazali da su zasijedanje obilježile opstrukcije.

– DPS i Demokrate su na sjednici Odbora za izbor i imenovanje pokušali da zajednički kroz opstrukciju odlože smjenu predsjednika Skupštine opštine za koju postoji većina i bez odbornika tih partija – kazali su nam nezvanično iz ZBCG.

Na optužbe iz vladajuće koalicije u najmlađoj crnogorskoj opštini Pobjeda nije uspjela da dobije reakcije, jer iz Demokratske partije socijalista nijesu odgovarali na naše pozive.

Sjednica lokalnog parlamenta, na kojoj bi trebalo da se raspravlja o smjeni Krstovića, zakazana je za 30. jun.

Odbornici nekadašnjeg Demokratskog fronta su krajem maja uputili inicijativu za razrješenje Krstovića, a kao glavni razlog navedeno je da on nije postupio u skladu sa zakonom, statutom i poslovnikom Skupštine vezano za prijedlog ove koalicije za donošenje deklaracije kojom na toj teritoriji neće važiti priznanje nezavisnosti Kosova.

Trećina odbornika SO Zeta tražila je 12. maja zakazivanje sjednice, a Krstović je, kako navode, nije sazvao u roku predviđenom poslovnikom, već na dan održavanja parlamentarnih izbora 11. juna, i to nakon izborne tišine, u 20 sati.

Sjednica nije održana zbog nedostatka kvoruma za odlučivanje, a Krstović je tom prilikom naglasio da je ona zakazana u skladu sa onim što su norme Zakona o lokalnoj samoupravi, statut opštine i poslovnika.

On je istakao i da su sjednice, zakazane za 30. jun, takođe sazvane u skladu sa poslovnikom, statutom i Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Odbornici ,,Za budućnost Zete“ očekuju da sjednica po njihovoj inicijativi bude održana zakazanog dana jer, kako kažu, imaju sigurnu većinu za smjenu Krstovića.

– Vidjećemo da li će se to i desiti s obzirom da očekujemo nastavak opstrukcija – istakli su iz te koalicije.

Skupština opštine Zeta broji 32 odbornička mjesta, od kojih većinu ima Demokratski front (16). Demokratska partija socijalista u SO Zeta ima osam, Demokrate sedam, a Socijalistička narodna partija jednog odbornika.

Luka Krstović je, 9. decembra prošle godine, izabran za predsjednika SO Zeta glasovima Demokratskog fronta, Demokrata i SNP-a, dok su odbornici DPS-a bili uzdržani.

Read Previous

CG PENZIONER: Teško preživljavam, da nema ženine plate ja bih krepao

Read Next

Abazović: Uticaj Rusije na CG nikada nije bio manji nego u proteklih godinu (VIDEO)