12/11/2023

Zavoja i špriceva čas ima, čas nema

U Institutu za bolesti djece osnovna medicinska sredstva za rad, kao što su špricevi i gaze, dostavljaju se toj zdravstvenoj ustanovi, tvrdi Montefarm, ali očigledno ne u dovoljnoj mjeri jer tog materijala vrlo često fali.

Izvori tvrde da se događa da tog materijala jednog dana ima, a već drugog ne.

To zabrinjava pacijente, ali i medicinsko osoblje koje mora da „štedi“ osnovna sredstva za rad. Trenutno, kako je potvrđeno iz Montefarma, postoji zastoj u isporuci špriceva od 5 ml. Pitanje je da li će ih biti u narednim danima.

Situacija da špriceva, gaza i zavoja danas ima, a sjutra nema, nedopustiva je za zdravstveni sistem. To se ne odnosi samo na Dječiju bolnicu već i na sve ostale organizacione jedinice najveće zdravstvene ustanove u našoj zemlji. Međutim, iz Montefarma Pobjedi kažu da su samo u petak i ponedjeljak isporučili 17.000 špriceva KCCG. Demantuju da kod njih bilo što nedostaje od osnovnih sredstava za rad.

Informacije iz sistema

I iz Kliničkog centra Crne Gore takođe navode da raspolažu „adekvatnim potrošnim medicinskim materijalom svih vrsta“.

– Deficita nema. Svi pacijenti Instituta za bolesti djece KCCG kontinuirano su adekvatno medicinski zbrinuti – piše u odgovorima.

Ističu da je, u situacijama kada Montefarm usljed objektivnih okolnosti eventualno kasni sa isporukom ili kada jednoj klinici fali potrošni materijal, organizacija takva da se od kolega iz sistema, „a u roku od nekoliko minuta obezbjeđuje traženi potrošni medicinski materijal“.

Ipak fali…

Ipak, od sagovornika koji rade u KCCG Pobjeda je dobila informacije da je situacija malo drugačija od zvaničnih odgovora. Ističu da je često neizvjesno hoće li imati dovoljno sredstava za rad ili ne.

– Iako se i ranije dešavalo da nekad fali materijala, pa i ljekova, mislim da nikad nije bilo ovako. Nekad nemamo određene vrste špriceva, ali to je nešto što varira na dnevnom nivou – naveo je izvor iz bolnice.

Iz Montefarma kažu da špriceve, gaze i ostala medicinska sredstva redovno isporučuju KCCG.

– Samo od 4. novembra (petak) do 7. novembra (ponedjeljak) isporučeno je 17.000 špriceva (2ml, 5ml, 20 ml), zavoja 21 – 500 različitih dimenzija, dok su gaze (takođe više vrsta) isporučivane u količinama koje se redovno distribuiraju prema potrebama KCCG – kazali su iz Montefarma za Pobjedu.

Nijesu mogli da nam daju preciznu informaciju koliko je posebno špriceva od 2ml, 5ml i 20 ml isporučeno uz obrazloženje da je nemoguće izvući toliko podataka, te da je situacija ista sa gazama jer ima na desetine različitih vrsta gaza koje se dostavljaju bolnicama.

Zastoj

– Prethodnih dana su bile isporuke špriceva KCCG, međutim trenutno postoji zastoj kada je u pitanju špric od 5 ml, jer prvorangirani dobavljač nije u mogućnosti da isporuči ugovorene količine zbog problema u proizvodnji. Na ovakve i slične situacije naša ustanova ne može da utiče, naročito što nabavku ne vršimo direktno od proizvođača već posredstvom dobavljača, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama – pojašnjeno je iz Montefarma.

Istakli su da Kliničkom centru svakodnevno isporučuju materijal za rad, nerijetko i više puta u toku jednog radnog dana.

– Apsolutno negiramo javno plasirane informacije o nedostatku medicinskih sredstava u ovoj ili bilo kojoj drugoj javnoj zdravstvenoj ustanovi – kazali su iz Montefarma.

Nakon uplate sredstava, 28. oktobra, obezbijeđenih rebalansom budžeta, raspisali su postupke nabavke ljekova i medicinskih sredstava i time su tražene dodatne količine špriceva, gaza, zavoja, infuzionih setova i ostalih medicinskih sredstava.

Poslanik Boris Mugoša, koji je i član Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, kazao je na sjednici prije nekoliko dana da će zatražiti od Ministarstva zdravlja da ih obavijeste o „problematici nedostatka medicinske opreme koju, prema informacijama u medijima, pacijenti moraju sami da donose u zdravstvene ustanove kako bi dobili adekvatnu zdravstvenu uslugu“.

On je Pobjedi juče kazao da je cilj da Ministarstvo da informacije da li i u kojoj mjeri postoje problemi u ovom segmentu zdravstva i koje se mjere preduzimaju po tom pitanju.

Bez osnovnih ljekova u pojedinim bolnicama

Pobjeda saznaje da pojedine bolnice u Crnoj Gori oskudijevaju sa osnovnim ljekovima kao što su dijazepam, longacef, controloc, klometol…

Dobro obaviješteni izvori iz zdravstvenog sistema kažu da se dešava da u bolnici ne možete dobiti antibiotske masti i kapi za oči kao i kapi za širenje zenica.

– Ovo se dešava ne tako rijetko i to znači da pacijenti moraju da kupuju ove medikamente – kazao je izvor.

Read Previous

KRATKO I JASNO: Kad Ustavni sud donese odluke po žalbama, u roku od šest sati biće proglašeni konačni rezultati izbora

Read Next

Odbor raspravlja o zabrani fašističkih organizacija, polemika o Drljeviću i Popoviću