11/30/2023

Zaronio je na Titanu: “Na prvoj strani ugovora pišu vam tri načina na koje možete umrijeti”

Slavni producent je rekao da nije optimista po pitanju nestale podmornice.

On zna koliko je mala podmornica i koliki je okean.

Majk Rajs, producent i scenarista Simpsonovih, jedan je od rijetkih koji je sa nestalom podmornicom otišao na Titanik. On je za Bi-Bi-Si otkrio da se nakon potpisivanja dokumenta u kojem su navedena ‘tri načina smrti’ pripremio da možda nikada neće izaći živ.

Saosjećam sa tim ljudima. – Nijesam optimista, znam koliko je podmornica mala, a koliki je okean – rekao je Rajs o nestalim putnicima ekspedicije.

Rekao je da je bio na tri odvojena zarona, uključujući i onaj za Titanik, i da je izgubio komunikaciju na svakom od njih, prenosi Dejli mejl.

On je takođe detaljno opisao iskustvo boravka u podmornici, za koju turisti izdvajaju 250.000 dolara da bi otišli do olupine.
Iskustvo spuštanja je bilo veoma opuštajuće, to je prelijepo dizajnirana podmornica koja iznutra izgleda kao da ste u banji.
Dakle, iako pet ljudi samo sjedi na podu nečega veličine većeg automobila, veoma je udobno“, rekao je Rajs, koji je zaspao na putu do olupine.

Prošlo je 2,5 sata samo upadanja u vrlo tihi prostor, ali sve što vidite je crnilo – rekao je on i dodao da iako su stigli do broda na manje od 500 metara, podmornica je samo nasumično hodala po dnu okeana 90 minuta da pronađe olupinu.

Putnici njegove ekspedicije imali su samo kratko vrijeme da vide ono što je Rajs opisao kao vrhunske djelove svjetski poznate olupine.

“Dvadesetak minuta prije nego što smo morali da izađemo, konačno smo vidjeli Titanik i moram da kažem da je u našem slučaju to bilo sasvim dovoljno da obiđemo vrhunce. Pogledali smo u sidro, pogledali u prozor, pogledali pramac broda i onda smo morali da se vratimo gore.

To vam pokazuje nepredvidljivost svega. Sjutradan su poslali još 5 putnika da ga vide i oni su ga zaokružili i vidjeli svaki centimetar”, rekao je on. 

“Napravili su ovu prelijepu podmornicu koja može da ide kuda ne može nijedno drugo plovilo, pa ako u najgorem slučaju budu dolje na dnu okeana, ne vidim kako će neko uspjeti da ih stigne, a kamoli da ih spasi”, rekao je.

24sata.hr

foto: Twitter@MikeReissWriter

Read Previous

Đeljošaj: Ne trčimo ni za kim

Read Next

Đevojačko prezime i rodna ravnopravnost