Zanimljivi dani slijede u Skupštini: O Opštini Zeta, Belvederu, Sudskom savjetu, a potom i o padu Vlade

Burni avgustovski dani očekuju nas sljedeće sedmice, kada su na programu dvije sjednice Skupštine Crne Gore. Među njima je i ona koja je već nazvana ‘danom D’, a na kojoj bi, drugi put ove godine, moglo doći do pada Vlade.

Poslanici će se prvo okupiti na vanrednoj sjednici zakazanoj za utorak, na čijem će dnevnom redu biti pet tačaka.

Očekuje se kako bi naročito zanimljive mogle biti uvodne dvije tačke, koje se tiču uspostavljanja samostalne Opštine Zeta, predviđenog izmjenama Zakona o teritorijalnoj organizaciji i Zakona o glavnom gradu.

Na istoj će sjednici biti riječi i o formiranju Anketnog odbora koji bi se bavio postupanjem bezbjednosnih struktura tokom dešavanja koja su pratila prošlogodišnje ustoličenje mitropolita SPC Joanikija na Cetinju, a poslanici će se izjasniti i o četiri kandidata za članove Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika.

U petak slijedi druga sjednica, koja će donijeti odgovor na pitanje da li će aktuelna Vlada, koju predvodi Dritan Abazović, preživjeti. Inicijativu o izglasavanju nepovjerenja Vladi podnijeli su poslanici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije, Socijaldemokrata i Demokratske unije Albanaca.

Prva vanredna sjednica, zakazana za utorak, počeće u 13 časova, a djeluje kako bi mogla trajati i duže od dana – kako je predviđeno dnevnim redom. Druga, koja je na programu za sedam dana, počeće u 11 časova.

 

Izvor:Portal Analitika