11/30/2023

Zadnji je čas da se suverenisti ujedine, ili ćemo se trgnuti ili ćemo biti moneta za potkusurivanje

„Suverenistički blok je gluv i mrtav. U postraumatskom stresu i paralizi. Dok sa druge strane, unionisti ubrzavaju proces lomljeljenja svega što je suverenističko u Crnoj Gori“, upozorio je u razgovoru za Portal Analitika književnik Milorad Popović.

Zločinački poduhvat u punom zamahu

Sada se, kako je istakao, nedvosmisleno može reći da je u punom zamahu zločinački projekat uništavanja svih elemenata subjektivnosti crnogorske nacije i multinacionalnog društva.

„To je najšira moguća koalicija koju predvodi državno vođstvo Srbije, Srpska akademija nauka i umjetnosti i Srpska pravoslavna crkva a glavni izvođači radova u Crnoj Gori su budući predsjednik države Jakov Milatović, odlazeći premijer Dritan Abazović, rektor Univerziteta Vladimir Božović i koncern Vijesti“, kategoričan je Popović.

Popović napominje da su izbori za manje od dva mjeseca i naglašava da je nužna potpuna mobilizacija svih suverenističkih snaga. Istakao je da „ne vidi tu veliku filozofiju“ i da je situacija jasna svakome ko je elementarno inteligentan i pošten.

„Upravo će reakcija na potpuno vidljivu prijetnju urnisanja suverenističkog bloka pokazati da li politička struktura oko Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije i Socijaldemokrata, uopšte ima snage, inventivnosti i hrabrosti da mobiliše sve ono što je u ovom trenutku obeshrabreno, umrtvljeno i neorganizovano protiv pokreta čiji je cilj da razori i posljednje ostatke građanskog društva i crnogorske posebnosti“, podvlači Popović.

Nestranačka ličnost da rastereti animozitete

Najave osnivanja novih suverenistički profilisanih stranaka u susret skorim parlamentarnim izborima, naš sagovornik ocijenio je kao „odraz amaterizma ili nečeg još goreg“.

„Proces usitnjavanja uglavnom je recidiv jednog opšteg beznađa, bezidejnosti i nemoći. Ipak, stvari su toliko ogoljene da neće biti isprike za nesumnjivi krah ako se rascijepa i ovako malo biračko tijelo“, kategoričan je Popović.

Crna Gora danas nije formalno teološka kao Iran ali je apsolutno klerikalna

U medijima je prošle sedmice priličan odjek ostavio njegov prijedlog da se na čelu suverenističkog bloka na izborima 11. juna nađe profesor Fakulteta političkih nauka UCG i dugogodišnji direktor Centra za monitoring i istraživanje, Zlatko Vujović.

„Njega sam pomenuo jer mi se čini da je on, od mlađih ljudi aktivnih na javnoj sceni, najzreliji i najiskusniji. Međutim, mogao sam pomenuti i neka druga imena. Nema ih mnogo. Možda još dvije ili tri osobe koje bi mogle simbolički da predstavljaju suverenističku listu. Čini mi se da bi nestranačka ličnost rasteretila animozitete unutar i između partija. Kao i da bi, kod jednog broja građana koji imaju izvjesnu nelagodu prema strankama, predstavljalo ohrabrenje i podsticaj da se uključe u tokove koji su zaista dramatični“, poručuje Popović.

Iluzija je da će nam neko drugi riješiti probleme
U posljednje vrijeme česta su upozorenja, ali i kritike na račun politike zapadnih zemalja, prije svega SAD, koja za cilj ima podjelu Balkana na sfere uticaja između regionalnih lidera prepoznatih po autokratskim praksama.

Popović je stava da je u pitanju pragmatična i oportunistička politika, svojstvena velikim silama.

„Od vremena slabljenja Osmanskog carstva od sredine 19. vijeka, svaka velika sila imala je svoju politiku u odnosu na Balkan. Te su politike promjenjive jer specifična težina ovih zemalja nije velika da bi bile postojane. U jednom vremenu stvorili su Jugoslaviju, u drugom su prihvatili realnost njenog nestanka. U jednom trenutku su Slobodana Miloševića proglasili za faktor stabilnosti, a nakon tri godine su ga optužili za ratne zločine“, podsjeća naš sagovornik.

Međutim, kako ističe, glavni problem kod Crnogoraca jeste iluzija da će neko drugi riješiti njihove probleme.

„Iluzija je da će se neko drugi založiti za nas dok mi na Facebooku, Twitteru ili u nekim slobodnim razgovorima komentarišemo stanje… Ili ćemo se trgnuti i pokazati da smo spremni da se borimo za modernu, demokratsku i građansku Crnu Goru ili ćemo biti moneta za potkusurivanje. Ako ne pravimo nikakve probleme i prihvatamo što drugi odluče, onda naravno da će s nama trgovati“, upozorava Popović.

Prijeti nam ponavljanje devedesetih

Zbog toga, kako dodaje, insistira da je zadnji čas da se „sve te male i malo veće stranke“ ujedine makar za parlamentrane izbore 11. juna

Proces usitnjavanja uglavnom je recidiv opšteg beznađa

„Ukoliko se desi da SDP i SD ne budu imale cenzus, da DPS ostane u slobodnom padu, da se manjinske stranke nađu pod još većim pritiskom velikosrpskih lobija… imaćemo situaciju sličnu kao i početkom devedestih kada je bila potpuna dominacija velikosrpskog diskursa. U zapadnim sistemima kakvi god da su izbori ako se oni priznaju – rezultati se poštuju. A mi nijesmo sposobni ni da dokažemo neregularnost izbora“, ističe Popović.

Popović Crnogorce u ovom trenutku vidi kao, kako kaže, evropske Kurde.

Crnogorci su danas evropski Kurdi

„U Evropi ne postoji nacija koja ima takav stepen marginalizacije i asimilacije kao što imaju Crnogorci danas. Ako malo sagledamo cijelu kulturnu scenu, imate nešto što danas nema ni u jednoj evropskoj ili balkanskoj zemlji. U svim mjestima gdje u vlasti nije procrnogorska stranka, nije dozvoljena nikakva promocija kuluturnih vrijednosti, osoba ili djela koja afirmišu crnogorsku nacionalnu kulturu“, ukazuje Popović.

Podsjeća da su prosvjetne i kulturne institucije u posljednje gotovo tri godine uglavnom razorene djelovanjem vlada Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića, ističući posebno pregalaštvo bivše ministarke Vesne Bratić.

„Ostao je još Fakultet za crnogroski jezik i književnost i vjerujem da se uveliko traži način da se eliminiše. Ali čak i kad to ne bi napravili to su nedostatne i vrlo ograničene moći afirmisanja crnogorske kulture, jezika i književnosti jer nacija i država su nešto mnogo veće i kompleksnije od bilo koje katedre“, ističe Popović.

Država u procesu iranizacije

Popović kao posebnu opasnost za crnogorsko društvo vidi proces tzv. iranizacije koji sprovodi crkva Srbije.

„U Crnoj Gori je SPC iznad zakona. Crna Gora danas nije formalno teološka kao Iran ali je apsolutno klerikalna i u vlasti je jedna vjerske organizacije. Imate kastu sveštenika koji su povlašćeni kao što su u doba komunizma bili članovi partije ili centralnog komiteta. Danas su popovi i kaluđeri u Crnoj Gori nedodirljiva kasta koja se ne bavi samo manastirima, već i kulturom, politikom, biznisom, medijima… Ne mogu zamisliti ni u jednoj demokratskoj državi da se nešto takvo događa“, zaključuje Popović.

Read Previous

Uhapšen peti učesnik incidenta u Baru

Read Next

Adžić: Krivično procesuirani učesnici incidenta, nulta tolerancija na nasilje