12/10/2023

Vuković: Retrogradni stav Joanikija pokušava vaskrsnuti nešto čega u Crnoj Gori nema od njenog oslobođenja

O ratničko-patrijarhalnom svetosavlju pisao je Mirko Đorđević, pokušavajući objasniti ideološki i aistorijski obrazac djelovanja SPC u ratnim 90-im. Nesloga koja se želi izazvati skandaloznim propovijedima, pod plaštom hrišćanskoga i pravoslavnog djelovanja, pogađa u srce građanske, multietničke Crne Gore, poručila je članica Predsjedništva i poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandra Vuković nakon što je Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao da su “Crnogorci bili lakomi na sječenje turskih glava”, te da je “to i danas negdje prisutno u nama”.

Vukovič kaže da ovakav narativ nije samo da neprihvatljiv, već je retrogradan i pokušava vaskrsnuti nešto čega u Crnoj Gori nema od njenog oslobođenja – kako od Osmanlija, tako i od velikosrpske hegemonije.

Istakla je da je odbrana hrišćanstva od zla zadatak svakoga umnog čovjeka.

– Zadatak je svake moralne politike. A politika i moral moraju biti u neraskidivom savezu, kako bi svaki istorijski proces imao moralni smisao. Ne budimo licemjeri! Pobunimo se, ako je ljubav naša i mi njeni, ako smo građani Crne Gore po svojoj duhovnoj zrelosti i vjeri. Ako vjerujemo, nadamo se i volimo, spriječimo antihrišćanske atake na naše svetilište – građansku slogu. Mi smo podršku dobili od građana i građanki na izborima i ne dugujemo svoje postojanje, kao partije vladajuće većine, zloupotrebi crkve i vjerskih ośećanja – kazala je Vuković.

Dodaje da imaju obavezu da ukažu na opasno licemjerje političkih oponenata, koji su dozvolili da Crna Gora izgubi svoj građanski karakter, omogućivši ovakav narativ crkvenim velikodostojnicima, kupujući tako svoj politički značaj.

– Odvratili su nas od EU, direktno nas vodeći u dane Osmanskog carstva. Neka na svojim veseljima poju “leleču Turci, kukaju bule”, to je himna vladajuće klike, ali njihova stvarnost nikada neće postati crnogorska stvarnost. To im državotvorna opozicija ni po koju cijenu neće dozvoliti – zaključila je Vuković.

Read Previous

Sankcije Vulinu i vrhu Srpske ili ruska propaganda na Hepiju: Šta je cilj okretanja Željka Mitrovića Americi?

Read Next

Abazović se hvali potpisivanjem TU sa SPC