Vuković ponovo izabran za gradonačelnika: Nastavlja se najuspješniji mandat u istoriji Podgorice

Odbornici Skupštine Glavnog grada na današnjoj sjednici ponovo su izabrali dr Ivana Vukovića za gradonačelnika. Izbor gradonačelnika podržala su 34 odbornika, dok glasova protiv nije bilo. Prethodno su sjednicu napustili odbornici opozicije.

Obraćanje gradonačelnika dr Ivana Vukovića prenosimo u cjelosti:

“Najveći problemi ovog društva posljedica su toga što nas je neko, nekada, ubijedio da sami ne možemo dovoljno dobro, odnosno jednako dobro kao drugi, a sasvim sigurno ne bolje od njih, i da nam zato treba mentor, staratelj, neko će nas – tako nesposobne – voditi kroz život, držeći nas za ruku.

U suštini,  sve što smo radili tokom protekle 4 godine, radili smo kako bismo dokazali da je po srijedi kolektivna zabluda, a zapravo nedobronamjerna obmana, te da, oslonjeni na sopstvenu pamet, kreativnost i radnu etiku, mi možemo puno više i od onoga što smo mislili da sami možemo, i puno više od drugih. Vođeni tom idejom, ovom poslu i ovom našem lijepom gradu, posvetili smo se bezrezervno.

Zahvaljujući tome, danas s ponosom možemo istaći da je, od svih gradova bivše Jugoslavije, Podgorica posljednjih godina najviše napredovala i da se njome, uz Ljubljanu, danas najbolje upravlja. Dakle, i sebi i drugima, dokazali smo da znamo i možemo.

U uslovima pandemije koronavirusa, koja je bacila na koljena mnoge gradove i države, uprkos destruktivnom odnosu prethodne vlade prema glavnom gradu, mi smo uspjeli ne samo da sačuvamo finansijsku stabilnost već i da kreiramo sve neophodne pretpostavke za najintenzivniji razvoj Podgorice u njenoj ukupnoj istoriji.U posmatranom periodu, u investicije na teritoriji Podgorice uložili smo 150 miliona eura. Budžet Glavnog grada za dvije godine povećali smo 50%. Realizacija budžeta Glavnog grada, za prvih 6 mjeseci ove godine, veća nego za čitavu 2018. godinu.

Naša legitimacija, pred vama, i ukupnom javnošću našeg grada su:

novi bulevari i dva nova mosta na Morači,
novi autobusi,
170km vodovoda,
140km puteva,
27km mreže fekalne kanalizacije,
80 odsto savremene led rasvjete,
200 000 m2 novih zelenih površina,
13 novih parkova i novo šetalište uz Moraču,
42 dječja igrališta,
66 sportskih poligona,
uređene fasade na 130 zgrada,
gradska televizija, radio i portal,
novi socijalni servisi,
novi kulturni život grada,
i novi život centra grada,
novo gradsko groblje i 4. sanitarna kada,
16 miliona eura ulaganja u opremu naših privrednih društava,
i desetine miliona eura investicija u prijeko potrebna nova radna mjesta u Podgorici.

Jednom riječju, naša legitimacija je odgovoran odnos prema našim sugrađanima!

Dame i gospodo,
U posljednjem govoru pred posljednje lokalne izbore u Podgorici, a neki od vas će se toga i sjetiti, kazao sam sljedeće:

Ponosni na istoriju našeg grada i vjerni njegovim najsvjetlijim tradicijama, mi nastavljamo dalje zagledani u budućnost. I tamo vidimo još ljepšu i bogatiju Podgoricu. Vidimo grad novih vrtića i škola, grad u kom ima dovoljno posla za sve ljude koji žele da rade i pošteno žive od svoga rada. Grad u kom oni koji su završili radni vijek bezbrižno provode svoju starost. Vidimo siguran i zelen grad. Grad novih parkova, grad koji živi na svojim rijekama, i sa svojim rijekama. Vidimo grad u kom će svakog dana u godini ljudi moći da biraju između odlaska na neku sportsku priredbu i posjete nekom kulturnom događaju. Vdimo dinamičan i uzbudljiv grad. Vidimo mediteranski i evropski grad. Vidimo Podgoricu za sve nas. ​

Tokom protekle 4 godine, približili smo se tom cilju. Opšta je ocjena da Podgorica nikada nije bila ljepša, uređenija, modernija, evropskija. Moja ocjena je da nijesmo završili posao… i nećemo završiti posao sve dok se u svim djelovima Podgorice ne bude živjelo evropskim kvalitetom života. Uvjeren sam da je to moguće.

I, uz zahvalnost ljudima iz mog tima koji su omogućili da vam danas predstavim ovake rezultate, uz zahvalnost svima vama koji ste dali značajan doprinos uspjesima grada, uz posebnu zahvalnost našim sugrađanima na podršci i povjerenju, želim da vam kažem da sam apsolutno uvjeren da bi, ukoliko se njen razvoj nastavi ovim tempom, a za šta postoje svi preduslovi, Podgorica do kraja decenije mogla postati ubjedljivo najbolji grad za život u ovom dijelu Evrope”.

Odbornik DPS-a Mihailo Anđušić, ranije je obrazložio predlog da se za gradonačelnika Podgorice izabere dr Ivan Vuković.

Anđušić je podsjetio da mandat Vukovića ističe 31. jula. “Podnijeli smo prijedlog da se za gradonačelnika izabere dr Ivan Vuković”, naveo je Anđušić, nakon čega se osvrnuo na biografiju aktuelnog gradonačelnika.

“Zahvaljujući posvećenom radu dr Vukovića u prethodnom mandatu, značajno je unaprijeđen kvalitet života u Podgorici. Glavni grad je danas stabilni finansijski sistem, sa unaprijeđenim uslovima za funkcionisanje svih službi, organa i privrednih društava. Priznanje za takav rad stiglo je iz bespovratnih višemilionskih bespovratnih sredstava iz EU”, istakao je Anđušić.

Postignuti odlični rezultati u svim oblastima

Postignuti su, naglašava, odlični rezultati u svim oblastima. “Gradska uprava bila je otvorena za sve zahtjeve i sugestije sugrađana. Grad se razvija ravnomjerno. U toku je realizacija najznačajnijeg projekta u novijoj istoriji Podgorice – izgradnja postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda i glavne kanalizacione mreže”, navodi Anđušić.

Podgorica je, za samo četiri godine, dodaje, postala peti grad u Evropi po procentu urbanog zelenila.

“Po ocjeni Evropske agencije za zaštitu životne sredine, izgrađeno je više od 200.000 m2 zelenih površina, više od deset parkova, preko 43 igrališta, nekoliko sportsko-rekreativnih zona. Stvoreni su kvalitetni uslovi za rast i razvoj najmlađih i miran odmor starijih sugrađana”, kaže Anđušić. Podsjeća i da je Podgorica dobila šetalište pored rijeke Morače, dok su, kako dodaje, u pripremi projekti za izgradnju novog šetališta na Ljuboviću.

“Zahvaljujući predanom radu, nakon dugo godina modernizovan je javni prevoz. Glavni grad je iz sopstvenih sredstava omogućio nabavku novih, modernih i ekoloških autobusa, dostupnih osobama sa invaliditetom”, naveo je, pored ostalog, Anđušić.

Pomoć Glavnog grada, ističe, dobili su svi građani, preduzetnici i privrednici koji su se za istu obratili.

Odbornik DPS Andrija Klikovac ukazao je, pored ostalog, na razloge zbog kojih je opozicija izašla sa sjednice.

“Vuković je uoči referenduma bio jedan od studentskih predstavnika Pokreta za nezavisnost Crne Gore, odnosno bio uključen u emancipaciju crnogorskog društva, stvaranja građanske i evropske države, dok je danas predvodnik mladih intelektualaca u Crnoj Gori da stanu na strani vrijednosti 21. maja”, navodi Klikovac.

Odbornik DPS-a Stefan Šaponjić istakao je da je posebno ponosan na prijedlog da se Ivan Vuković izabere za gradonačelnika Podgorice. “Svi rezultati rada gradonačelnika Vukovića evidentni su kako na papiru, tako i na svakom koraku”, dodao je Šaponjić.

Rad gradonačelnika Vukovića odbornica DPS-a Marija Đuričković-Gojčević istakla je da je bio podgorički, a ne politički.

“Podgorica je grad svih građana i 24 sata u službi građana. Svakom dobronamjernom prolazniku, gostu i turisti vidljivi su rezultati rada ove lokalne samouprave”, navela je Đuričković-Gojčević. Istakla je da su građani ponosni na Vukovića i da računaju i dalje na njega.

Odbornica DPS-a Tijana Vidaković naglasila je da je fokus gradske uprave uvijek bio na čovjeku. “Radosna sam što ćemo imati priliku da omogućimo Podgorici da se i dalje, uz znanje, posvećenost i kvalitet gradonačelnika i gradske uprave razvija ravnomjerno i uspješno”, poručila je Vidaković.

Prema riječima odbornika Nermina Abdića, za dobro građana Podgorice razmišljalo se podgorički i nepolitički. “Podgorica je u svakom dijelu grada za primjer”, istakao je Abdić.

Odbornik SD-a Boris Mugoša naveo je da je realizovano 140 miliona kapitalnog budžeta u prethodne četiri godine.

Izuzetno je, ističe, zadovoljan sa svim što je urađeno. “Podrška gradonačelniku od strane odborničkog Kluba SD-a. Vjerujem da polako dolazi vrijeme da ideološke uskopartijske porive stavimo po strani, jer u Glavnom gradu odlučujemo o tome hoćemo li imati dobre puteve, uređeno zelenilo, uređene socijalne servise, dobru podršku za razvoj biznisa”, poručio je Mugoša.

Odbornik Liberalne partije Jovan Rabrenović rekao je da je Vuković uradio toliko da je pred njima lak zadatak.

Pogledajte o čemu su odbornici opozicije govorili u lokalnom parlamentu Podgorice

Odbornik Demokrata Janko Krstović prethodno je tražio da se ova tačka skloni s dnevnog reda. Sličnog stava bio je i odbornik DF-a Ranko Milić, koji se osvrnuo i na pad vlade Zdravka Krivokapića.

“Rekao sam prije osam mjeseci da Željko Ivanović hoće da vlada sa babom i dva poslanika i to se desilo, prije pada vlade one budale od Zdravka Krivokapića”, rekao je Milić. Istakao je i da on podržava Putina, “pa neka Ukrajinu podržava ko god hoće”.

IZVOR:
GRADSKI.ME