Vukadinović: Putinova izjava o Kosovu alibi za uvođenje sankcija Rusiji

“U Srbiji se digla velika medijska uzbuna oko Putinove izjave da su Donjeck i Lugansk postale nezavisne republike, po analogiji Međunarodnog suda pravde o situaciji na Kosovu.

To je izjava koju su on i drugi predstavnici Rusije do sada izrekli najmanje dvadesetak puta, ali je ona dobrodošla zvaničnicima u Srbiji i dijelu opozicije kao krunski dokaz Putinove izdaje Kosova i kao alibi za eventualno uvođenje sankcija Rusiji“, kaže, između ostalog, za Danas Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli.

Prema njegovim riječima ta Putinova izjava nije nikakva senzacija, nego je trenutak u kome je ona data obilježen povećanom pažnjom, strastima i emocijama.

“Putin i drugi visoki zvaničici su to pominjali čitav niz puta i u vrijeme prisajedinjenja Krima, pa čak i ranije u vrijeme otcjepljenja Abhazije i Južne Osetije od Gruzije. I tada i sada ruski zvaničnici Kosovo su spominjali u kontekstu primjene dvostrukih aršina i dvostrukih standarda Zapada. Jedni aršini za Kosovo, drugi prema bivšim republikama Sovjetskog saveza, upkos sličnim gestovima po pitanju proglašenja nezavisnosti. Zapad je podžao proglašenje nezavisnosti Kosova, a osuđivao slične poteze u bivšim sovjetskim republikama”, objašnjava Vukadinović..

Prema njegovim riječima ono što je u Srbiji izazvalo pometnju i uzbunu u srpskoj javnosti nije neka nova izjava, već trenutak u kome je stara izjava samo ponovljena.

“U različitim krugovima vlasti i u dijelu opozicije ta izjava je dobrodošla kao neka vrsta krunskog dokaza Putinove izdaje Kosova“, a u tom smislu je i dobrodošla kao alibi za eventualno uvođenje sankcija Rusiji. Zato je ta Putinova izjava toliko potencirana i zato je našla posebno mjesto u nekim medijima, iako Putin nije izrekao ništa novo “, ističe Vukadinović.

On napominje da je ono što se nažalost pokazalo kao neistina, a u šta su nas godinama ubjeđivali neki zapadni krugovi, je, kako su tvrdili, da je Kosovo jedinstven slučaj.

“Nažalost Putinova izjava stavljena je u kontekst izdaje Kosova i sve pomalo deluje kao priprema trenutka u kome će Srbija uvesti sankcije Rusiji”, zaključuje Vukadinović.

IZVOR:
danas.rs