12/08/2023

Vučić: Do smirivanja situacije na Kosovu doćiće ako Amerikaci budu fer i korektni

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da “ovo nije ni prvi ni posljednji put da se Srbija napada po pitanju Kosova” i da je važno da se sada ponaša “ozbiljno i odgovorno”.

“Svakako je riječ o velikim političkim, gotovo tektonskim promjenama”, istakao je Vučić u intervjuu televiziji Pink, uz ocjenu da je odluka Srba da napuste institucije Kosova istorijska.

Vučić je izjavio da su predstavnici Srba sa Kosova „svaki put kada Priština ne bi ispunila neki dio obaveza i gazila po Briselskom sporazumu“ željeli da napuste kosovske institucije, a da ih je on „bar 20 puta spriječio u tome“.

Dodao je da je bio „skeptik“ po pitanju povlačenja iz institucija, ali da je do toga „moralo da dođe“ nakon više neuspješnih pregovora sa prištinskim vlastima oko registarskih tablica.

Vučić je rekao da je tokom prvog protesta Srba i postavljanja barikada na sjeveru Kosova krajem juna ove godine „bilo moguće da dođe do velikog, nezapamćenog krvoprolića“.

„Albanci su planirali sa upadom na sjever, a Srbi bi se suprotstavili. Sve je bilo spremno za to, pratio sam iz našeg situacionog centra i primao informacije u stvarnom vremenu. Molili smo mađarskog komandanta KFOR-a da on uđe na sjever da razgovara sa Srbima da ne bi ušli Albanci“, rekao je Vučić.

Kazao je da su Srbi tada sklonili barikade sa puteva zato što ih je on zamolio, a da je njegovo objašnjenje bilo da se pregovori sa prištinskim vlastima nastavljaju u Briselu u avgustu, kao i da je „imao obećanje da će biti u redu za tablice“.

Vučić je naveo da je umjesto toga uslijedio „Berlinski proces na kome tri sporazuma potpisujemo“, kao i da „tog dana u Berlinu da bi nas ponizio do kraja Kurti daje izjavu koja se tiče Zajednice srpskih opština da to njega ne interesuje i da se to nikada neće desiti“.

“Za tablice je najgoru varijantu napravio. Prvo ću da vas ukoravam, pa ću da vas kažnjavam novčano, da vam uzimam po 150 eura, pa ćemo poslije da vam oduzimamo tablice, pa ćemo da vam uzimamo automobile“, rekao je Vučić.

On je rekao da su „poslije deset godina Srbi donijeli odluku da napuste prištinske institucije“, a da je za tih deset godina Srbija kupila vrijeme da napreduje.

Nema „koraka B“

Predsjednik Srbije izjavio je i da će do smirivanja situacije na Kosovu doći „ako Amerikaci budu fer i korektni, pa da Kfor i Euleks obavljaju policijske poslove na sjeveru“.

Ako Albanci krenu to da obavljaju, plašim se da to vodi u katastrofu, istakao je Vučić.

On je upozorio da za Srbiju i Srbe na Kosovu nema „koraka B“, dodavši da ih je molio da sudije i tužioci ne napuštaju odmah kosovske institucije, ali da „o razlozima ne bi sada govorio“.

„Migovi služe za policijsko čuvanje neba“

Predsjednik Srbije kazao je i da će Vojska Srbije i vojnobezbjednosna agencija dati obavještenje o dronu koji je odobren u Srbiji u srijedu, navodeći da tu „nema igre“.

„Tu nema igre. Ljudi koji misle da se tako neko igra, to su desetine protokola oko svega. Nije to nešto novo za nas nego smo tada riješili da obaramo“, rekao je.

Pripadnici Vojske Srbije oborili su u srijedu dron u blizini vojnih objekata u garnizonu Raška, a u saopštenju resornog ministarstva navodi se da se dron kretao iz pravca Kopaonika ka Raški.

Vučić je rekao da migovi služe za policijsko čuvanje neba.

„Mi smo mala zemlja i mala vojska, ali smo desetostruko snažniji nego što smo bili. Mi imamo 14 migova 21, a imali smo jedan kada sam bio ministar odbrane“, rekao je Vučić.

Agencije

Read Previous

Crnogorskim karatistima još šest medalja

Read Next

Damjanović pregovara sa OTP-om o zaduženju