11/30/2023

Vraćaju se Zdravko i njegovi apostoli, više nisu eksperti, sada su političari

Eksperti, humanisti, spasioci, apostoli, uspješni biznismeni u dalekom svijetu, tako su se predstavili crnogorskoj javnosti. Misija je bila, rekli su neki, da “pomjere planine kako bi spasili Crnu Goru” i pretvorili je u Švajcarsku na Balkanu. Kako onomad rekoše, politika ih ne zanima, samo “dobro da donesu” Crnoj Gori.

Ekspertiza im je istekla, a oni navikli na fotelje i osjećaj moći, odlučiše da se, ipak, bave politikom. Ništa humanizam, biznis, samo politika. I to domaća.

Tako to biva.

Prvi među spasiocima, nekadašnji premijer Zdravko Krivokapić je predstavio svoj Demohrišćanski pokret.

Govoreći o vizuelnom simbolu stranke, Krivokapić je kazao da znak na vrhu ima Bogorodičin cvijet, a najbolja zaštita države je “ako je čuva majka Božja”.

I ne znamo da li će i može li iko spriječiti ovo posrnuće koje su priredili svi zajeno, ali znamo da će dio političke scene biti i Krivokapićev i njegovi pojedini apostoli, nekadašnji ministri Milojko Spajić i Jakov Milatović.

Pokret Evropa sad je uveliko u kampanji, obećavaju prosječnu platu od 1000 eura, samo još nismo saznali gdje su one najavljene milijarde eura investicija, a ni onih 500 miliona za Pljevlja.

“Vraćamo se iz posjete Japanu i dolazimo sa sjajnim vijestima, očekujemo milijardu eura investicija iz Japana i Azije u narednom periodu”, rekao je u obraćanju javnosti ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić.

Kako je kazao, u Japanu su on i Zdravko Krivokapić razgovarali sa premijerom i njegovim kabinetom, ali i sa predstavnicima velikih japanskih korporacija.

Onda je, prilikom posjete najsjevernijoj opštini Crne Gore kazao i da je dogovoreno novih 1.000 radnih mjesta.

“Dogovoreno pola milijarde investicija u Pljevlja i 1.000 novih radnih mjesta.Svaki odlazak u rodni kraj iskoristim da se vidim sa odgovornim ljudima u Pljevljima i razgovaram o razvoju i budućnosti grada kako bismo osigurali nova radna mjesta i bolji životni standard Pljevljaka,a time i čitave Crne Gore”, pisao je Spajić na svom Twitter profilu.

Pljevlja su i dalje tu, milijardi a ni 500 miliona nema, ali ni radnih mjesta.

Doduše, imaćemo novo zaduženje, možda ne baš cijelu milijardu koliko najaviše investicjja, ali će biti možda tu oko 750 miliona eura, jer kad nema investicija, morate se zadužiti.

U politiku sa dvojcem Spajić – Milatović ulazi i ekspertkinja Olivera Injac, koja je svojevremeno priznala da je prekršila Ustav, ali je to kao ekspert pravdala, vjerovali ili ne, nesnalaženjem.

Da vas podsjetimo da je tadašnja ministarka odbrane Injac u sjedištu NATO u Briselu, u februaru, na pitanje da kaže tada nešto o rusko-ukrajinskoj krizi, odgovorila medijima da se nada da će sve biti OK.

Zatim je uslijedilo pitanje novinara da li postoje dokazi o tome da Rusija povlači svoje trupe?

Ministarka odbrane u zemlji članici NATO odgovara ovako:

“Dolazim iz male zemlje, Crne Gore, i to je pitanje za nekog ko dolazi sa Zapada. Ali juče sam pratila medije i vidjela sam neke polu optimistične izjave o novim ulogama i novim zadacima ruske vojske. Nadamo se da će sve biti OK”.

Na kraju, poručila je da pokušava da sačuva optimizam kada je riječ o konkretnoj situaciji. Injac je sada dio Pokreta Evropa sad.

U političke vode ulazi i žena koju je javnost prozvala “ministarka smrt”. Bivša ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović predvodiće listu Demokratskog fronta na izborima u Podgorici.

Bivša ministarka koja je govorila da se ljekari ne traba da se bave politikom, upravo je i zvanično postala političarka.

Poznata po skandaloznim odlukama i odbijanju vakcina zbog političkih razloga u periodu kada je cijeli svijet strepio od kovida i pokušavao da do vakcina dođe.

Građani su bili svjedoci kršenja mjera od strane same ministarke i članova Vlade, u čemu su svakako prednjačili predsjednik Vlade, ministar finansija i ministar ekonomije.

Tako smo gledali prisustvovanje masovnim crkvenim skupovima bez zaštitne maske, pričesta istom kašikom i mnogobrojnim drugim događajima na kojima su ona i članovi Vlade kršili propisane mjere.

A da situacija bude još žalosnija, zbog tih istih mjera koje su kršili ona i pojedini članovi Vlade, građanima i privrednim subjektima su izricane kazne, zatvarani objekti i slično.

Ostaje samo da sačekamo da vidimo čijem jatu će se priključiti i bivša ministarka 4/1 Vesna Bratić, koja je sprovela neviđeni revanšizam i čistku u prosvjeti, smijenivši na stotine direktora i pomoćnika direktota u vaspitno-obrazovnim ustanovama šitom Crne Gore.

Nastaviće se…

Read Previous

 Predata izborna lista “Prava stvar – Koalicija Stabilno naprijed za Danilovgrad”, koju čine DPS, SD, LP

Read Next

DEMOKRATE predale listu u Zeti