Vojne vježbe (ne)će biti

Prema informacijama Pobjede, policija iz Kolašina ,,nije bila voljna“ da se angažuje i pripadnicima Vojske omogući slobodan pristup vojnom poligonu radi izvođenja vježbe. Zato je odluka o pomjeranju termina iznuđeno rješenje i u narednim danima će se voditi pregovori, uz posredovanje međunarodnog faktora, kako bi se stišale tenzije i omogućilo da Vojska Crne Gore dalje obavlja predviđene aktivnosti u skladu sa preuzetim obavezama kao članice NATO

Na Tviter nalogu Ministarstva odbrane zatraženo je od institucija da omoguće da se vježba izvede što prije.

– Vojska Crne Gore i Ministarstvo odbrane informisali su nadležne institucije, Savjet za bezbjednost i odbranu, Vladu, Državno tužilaštvo i Upravu policije kako bi preduzeli mjere iz svoje nadležnosti u cilju organizovanja vježbe u najkraćem roku. Shodno tome, javnost će u narednim danima biti informisana – saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije juče da se za danas zakazani prikaz vojne vježbe na Sinjajevini odgađa dok se za to ne steknu uslovi.

Prema informacijama Pobjede, lokalna policija iz Kolašina nije ,,bila voljna“ da se angažuje, asistira i pripadnicima Vojske omogući slobodan pristup vojnom poligonu radi izvođenja vježbe.

Zato je odluka o pomjeranju termina bila iznuđeno rješenje i u narednim danima će se, kako saznaje naš list, voditi pregovori uz posredovanje međunarodnog faktora, kako bi se stišale tenzije i omogućilo da Vojska Crne Gore obavlja aktivnosti u skladu sa preuzetim obavezama kao članice NATO.

Ostaju straže

Okupljeni ekolozi, mještani i predstavnici nevladinih organizacija najavljuju da će istrajati ,,u odbrani Sinjajevine“.

Milan Sekulović iz Građanske inicijative ,,Sačuvajmo Sinjajevinu“ kazao je Pobjedi da će nastaviti narednih dana da ,,stražare“ na planini kako se ,,ne bi stekli uslovi za održavanje vježbe“.

– Mi smo spremni da do daljnjeg ostanemo na planini, jer je to jedina brana da se na Sinjajevini održi najavljeno minobacačko gađanje – kazao je Sekulović.

On je najavio da će se o dinamici i načinu kako će aktivisti i ekolozi dalje biti prisutni u reonu vojnog poligona ,,biti dogovoreno na zboru“.

Sekulović je ocijenio da odluka da se ne istraje na vježbi pokazuje da je prihvaćen glas naroda.

– Samo što je glas naroda trebalo slušati i konsultovati mnogo ranije, a ujedno nije bilo potrebno ni samu Vojsku dovoditi u nezgodan položaj – rekao je on.

Na pitanje da li su ekološki principi i ideje zaštite ipak potisnuti u drugi plan time što se poligon na Sinjajevini pretvorio u teren za političke poruke, Sekulović je kazao da kao inicijatori skupa nikome nijesu uskratili posjetu niti osporili podršku.

– Princip očuvanja prirode i podrške stočarima, sakupljačima ljekovitog bilja i drugima treba sačuvati u okvirima zaštićene Sinjajevine. To je bogatstvo koje moramo sačuvati – naveo je on.

Privremeni zastoj

Uz napomenu da inicijativa za formiranje vojnog vježbališta datira iz 2013. godine, a da je odluku o formiranju vojnog poligona na Sinjajevini donijela Vlada 2019. godine, iz Ministarstva odbrane je Pobjedi ranije saopšteno da municija koju će koristiti Vojska Crne Gore ne može da dovede do kontaminiranja područja Sinjajevine.

Načelnik štaba VCG Aleksandar Pantović kazao je da je nakon izviđanja konstatovano da ne postoje uslovi za izvođenje vježbe.

On je za RTCG kazao da očekuje da će kad svi uslovi budu zadovoljeni Vojska nastaviti s realizacijom vježbe što je, kako je kazao, ustavna i zakonska obaveza.

Lider Građanskog pokreta Ura Dritan Abazović oglasio se na Tviter nalogu objavom u kojoj navodi da je odlaganje vojne vježbe na Sinjajevini značajna pobjeda građana i ekološke Crne Gore.

Daleko od istine

U moru različito intoniranih i uglavnom politički sročenih medijskih objava, bitne činjenice ostale su u drugom planu, poput informacije da je tokom prošle godine Vojska Crne Gore održala manju vojnu vježbu na lokalitetu Sinjajevine i da tada nije bilo protesta.

Van dosega interesovanja javnosti ostala je i informacija da su lokalne uprave svojevremeno učestvovale u javnoj raspravi za formiranje vojnog poligona i tada su Vojsci Crne Gore dale saglasnost.

Za sada je jedino izvjesno da vojne vježbe neće biti u zakazanom terminu i to je jedina, iznuđena, saglasnost.

No, dio Sinjajevine ostaje, na osnovu istraživanja Vojske Crne Gore, najpovoljnija opcija za vojni poligon na kojem se izvode vježbe. Prema tumačenjima vojnih eksperata, nije izvodljiva ideja koju je predložio Dritan Abazović – da vojni poligoni budu u blizini Nikšića ili na brdima u Bjelopavlićima jer su to reoni nepogodni za vojne vježbe zbog blizine naseljenih mjesta.

U tom cilju je, u okviru saradnje sa NATO, za drugu polovinu 2021. godine planirana manja međunarodna vježba upravo na vojnom poligonu na Sinjajevini u kojoj bi trebalo da učestvuju i američki vojnici. Da li će se nova crnogorska vlada, u kojoj će resor bezbjednosti kontrolisati Ura Dritana Abazovića, tada protiviti saradnji sa SAD i NATO?

Stoltenberg: Zaštititi prirodu, ali i pravo Vojske da vježba

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kazao je da priroda na Sinjajevini mora biti zaštićena, ali i da mora biti zadovoljena potreba Vojske Crne Gore za održavanjem vojnih vježbi.

Komentarišući odlaganje vojne vježbe na Sinjajevini i odgovarajući na pitanje Pobjede da li budući park prirode može biti i poligon za vojne vježbe, Stoltenberg je kazao da ne komentariše specifične lokacije za vježbe u Crnoj Gori, ali da mora biti pomirena potreba za zaštitom prirode, ali i potreba vojske za vježbanjem.

– To je važno za sve saveznike i sve zemlje, kako bi ih njihova vojska štitila – rekao je Stoltenberg za Pobjedu, uoči sastanka ministara odbrane NATO.

IZVOR:
pobjeda.me