11/29/2023

Vlada u posljednjih osam mjeseci podržala SPC sa više od 1,7 miliona eura

Od dana kada je oborena do danas, odlazeća Vlada je iz budžeta opredijelila više od 1,7 miliona eura podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Pritom, u pitanju su samo podaci koji su objelodanjeni ili zvanično najavljeni.

Najprije, krajem septembra, već tada oborena Vlada odlučila je da odobri iznos od 900 hiljada eura za finansiranje private vjerske škole čiji je osnivač SPC.

Dogodilo se to iako je u pitanju bila ustanova koja nije licencirana, pa i uprkos protivljenju dijela javnosti i ministara iz same Vlade.

Nakon toga, Ministarstvo pravde isplatilo je Srpskoj pravoslavnoj crkvi 584.644 eura. Ta informacija našla se i u zvaničnom izvještaju pomenutog ministarstva, pri čemu su sve ostale religijske zajednice dobile – 25.000 eura.

Juče je objelodanjeno i kako će na predstojećoj sjednici Vlade biti odobreno još 220.000 eura za SPC. Ovog puta, to je utvrđeno uoči parlamentarnih izbora, u dogovoru ministra pravde Marka Kovača sa funkcionerima Demokrata. Sredstva će biti utrošena za rekonstrukciju Saborne crkve u Nikšiću.

foto: rtcg

Read Previous

Porfirije poručio: Naša braća i sestre na Kosovu imaju potrebu i pravo da na svojoj zemlji žive u miru

Read Next

Ako bi se saznala istina o srpskoj okupaciji, Demokrate ne bi postojale