12/10/2023

Vlada: „Neko“ su studenti, obespravljeni radnici i srednjoškolci – odluke donijete transparentno prije više od mjesec

Vlada je reagovala na današnje tvrdnje MANS-a, iz kog su upitali zašto Vlada krije kome isplaćuje novac iz budžeta.

Reagovanje generalnog sekretarijata Vlade prenosimo integralno: 

“U vezi sa medijskim naslovima o netransparentnom trošenju budžetskih sredstava prethodnih dana, a zaključno sa tekstom “MANS: Neko iz Nikšića je dobio 20.000 eura pomoći, zašto Vlada krije kome isplaćuje naš novac?” – koristimo priliku da obavijestimo javnost o činjeničnom stanju.

U namjeri da doprinese transparentnosti prevashodno u procesu donošenja odluka, a podrazumijevajuće i načina trošenja budžetskih sredstava – 43. Vlada je sjednice Vlade otvorila za javnost učinivši dostupnim “Dnevni red” kao i materijale i zaključke sa održanih sjednica na portalu Vlade Crne Gore.

Uvažavajući aktuelne političke prilike koje se odnose na održavanje vanrednih parlamentarnih izbora Vlada se nije ranije oglašavala u namjeri da ne doprinosi partijsko-političkom diskursu.

Ipak, imajući u vidu da se prethodnih dana intenzivirao narativ o “netransparentnom trošenju sredstava” sa tendencijom da preraste u kampanju protiv izvršne vlasti, odnosno njene administracije – zainteresovanu javnost i medije koji prenose ovu i slične objave obavještavamo sljedeće:

Odluke koje su predmet medijske pažnje, a tiču se preusmjeravanja sredstava iz Tekuće budžetske rezerve, odnose se na:
JU Srednja stručna škola iz Nikšića za organizaciju Internacionalnog takmičenja Balkan Junior, u iznosu od 20 000,00 EUR; Isplatu prve od tri tranše i ispravljanje nepravde prema 114 zaposlenih u fabrici elektroda “Piva” AD Plužine po osnovu neizmirenih zarada za period od 01.06.2012. godine – 04.09.2014. godine, u iznosu 348.700,00 EUR;Podršku Studentskom sportskom savezu Crne Gore za organizaciju Univerzitetskog sportskog prvenstva u rukometu, u iznosu od 20 000,00 EUR.

Predmetne odluke razmatrane su na 47, 49. i 50. sjednici Vlade, nakon čega su učinjene dostupnim na portalu Vlade sa zaključcima koji su objavljeni nakon verfikacije.

Sve odluke su, dakle, donijete javno i objavljenje u duhu pune transparentnosti prije više od mjesec dana, odnosno:

Fabrika elektroda “Piva” AD Plužine (materijal 26.4.2023, zaključak nakon verifikacije 8.5.2023.). Uvid se može ostvariti na linkovima:
Link na Saopštenje, Link na Materijal, Link na Zaključak

JU Srednja stručna škola iz Nikšića (materijal 20.4.2023, zaključak nakon verifikacije 3.5.2023.) Uvid se može ostvariti na linkovima:
Link na Saopštenje, Link na Materijal, Linka na Zaključak

Studentski sportski savez Crne Gore (materijal 6.4.2023, zaključak nakon verifikacije 20.4.2023.). Uvid se može ostvariti na linkovima:
Link na Saopštenje, Link na Materijal, Link na Zaključak.

Iz navedenog se može zaključiti da su navodi o netransparentnosti neargumentovani. Za Vladu Crne Gore su studenti, obespravljeni radnici i srednjoškolci NEKO. Tako je od prvog radnog dana i ostaće do poslednjeg radnog minuta.

Stoga pozivamo medije koji su prethodnih dana objavljivali predmetne informacije koje je, kako smo naveli, bilo jednostavno provjeriti – da objave ovo reagovanje i u narednom periodu doprinesu zaustavljanju širenja dezinformacija.”

Read Previous

Raonić: Potpuno je nebitno da li ću biti na čelu Javnog servisa, žao mi je “stručnjaka” i onih koji bi da budu ja

Read Next

Tomović o izboru Raonića: Poraz prava nad politikom