Vartolomej Makedoncima prvi put poslao monahe sa Svete Gore

Priredio: V.J.

Monasi manastira Esfigmena sa Svete Gore danas su u prvoj zvaničnoj pośeti nekom od manastira Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA). Svi manastiri Svete Gore u jurisdikciji su Vaseljenske patrijaršije.

Prethodno, Sinod u Carigradu je 9. maja o.g. PONIŠTIO SVE AKTE Crkve Srbije (SPC) od 1967. godine da je jerarhija MPC-OA „raskolnička”; pa je, s tim u vezi, odlučeno da Vaseljenska patrijaršija s jerarhijom u Śevernoj Makedoniji stupa u kanonsko i liturgijsko jedinstvo. Međutim, nakon rješavanja pitanja kanoničnosti jerarhije, na redu je i rješavanje administrativnoga statusa Ohridske arhiepiskopije — a Makedonci optiraju za autokefaliju.

U Bigorski manastir Ohridske arhiepiskopije, koji se nalazi između Gostivara i Debra, danas je došla delegacija bratije svetogorskoga manastira Esfigmena, koju predvodi arhimandrit Vartolomej, u pratnji visokoprepodobnoga arhimandrita Nikanora iz manastira Svih Svetih u Republici Grčkoj. Ovu monašku delegaciju je ugostila bigorska bratija, na čelu s makedonskim vikarnim episkopom Partenijem Ataniski.

„Sadašnja blagodat predstavlja veliku radost za nas, posebno jer ste prvi svetogorci koji su došli u zvaničnu pośetu našem manastiru nakon proglašenja liturgijskoga i kanonskoga jedinstva naše Crkve od strane Svetoga prijestola Majke-Crkve, Vaseljenske patrijaršije”, kazao je episkop Partenij.

„Donijeli ste ovđe blagoslov Svete Gore, samo nekoliko dana po pristizanju radosnih vijesti iz najsvetlijega centra Pravoslavlja, Vaseljenske patrijaršije. Imamo ljubav prema Majci-Crkvi, Vaseljenskoj patrijaršiji i posebno prema ličnosti vaseljenskoga patrijarha Vartolomeja — patrijarhu koga slobodno možemo nazvati Velikim. Naime, on je postao naš drugi Fotije Veliki, sličan prvome koji posla Svete Kirila i Metodija da prenose svijetlost Jevanđelja među Slovene. Likom patrijarha Vartolomeja i njegovim blagoslovom primljeni smo u okrilje Crkve i porodicu pravoslavnih”, naglasio je Partenij.

Interesantno, danas je u Bigorskome manastiru — u odvojenoj pośeti — bila i Kejt Meri Brns, američka ambasadorka u Skoplju. Ona je, saopšteno je iz Ohridske arhiepiskopije, episkopu Parteniju „čestitala i pozdravila akt od 9. maja Svetoga Sinoda Vaseljenske patrijaršije na čelu sa Njegovom Svesvetošću, patrijarhom Vartolomejem, po kome se naša Crkva prima u evharistijsko i kanonsko jedinstvo sa cijelim pravoslavnim svijetom”.

Takođe danas, Ohridska arhiepiskopija je obavila jedan liturgijski čin, koji u eklisiološkome smislu svjedoči da nastavlja da djeluje kao de facto autokefalna Crkva, a u iščekivanju tomosa tj. kanonskoga priznanja autokefalnoga statusa.

Kao i dosad, nezavisno od Patrijaršije Srbije, danas je u Osogovskome manastiru, blizu Krive Palanke, pod načelstvovanjem arhiepiskopa Stefana Veljanovskog, poglavara Ohridske arhiepiskopije, obavljena kanonizacija Jovana Krčovskog, novoga makedonskoga svetitelja.

Kanonizacija novoga svetitelja je moguća samo u autokefalnim crkvama. Primjera radi, falš-pokušaj Amfilohija Radovića da prije desetak godina kanonizuje Petra II Petrovića-Njegoša, bez saglasnosti Patrijaršije Srbije i nezavisno od nje — propao je. Od Radovićeve smrti, već drugi put uzastopno u ovdašnjoj eparhiji Crkve Srbije na 19. maj ne služe arhijerejske liturgije „Lovćenskom Tajnovidcu”.

Ohridska arhiepiskopija je ranije saopštila da śutra, 23. maja, u dvodnevnu pośetu u Skoplje stiže delegacija Crkve Srbije (SPC) koju predvodi patrijarh Porfirije Perić. Ova vijest, do trenutka pisanja teksta, nije potvrđena u Beogradu. „U saopštenju o dolasku srpske delegacije ne navodi se da li će oni sa sobom donijeti odluku Sabora SPC tj. pismo za Vaseljenskoga Patrijarha sa pristankom SPC za makedonsku autokefaliju”, primjećuju mediji u Skoplju.

IZVOR:
AntenaM