12/08/2023

Varhelji i Borelj: Radujemo se formiranju nove Vlade koja će biti sposobna da napreduje ka EU

Podstičemo političke aktere u Crnoj Gori da se brzo usredsrede na izgradnju konsenzusa o prioritetnim akcijama potrebnim za unapređenje Crne Gore na njenom putu ka EU, posebno u oblasti vladavine prava. EU veoma cijeni posvećenost Crne Gore putu ka članstvu u EU i spremna je da pojača podršku napretku, što je želja velike većine građana Crne Gore, saopšteno je u zajedničkoj izjavi Olivera Varheljija i Jozefa Borelja povodom nedavno održanih parlamentarnih izbora u našoj zemlji. 

-U Crnoj Gori su 11. juna održani parlamentarni izbori, koji su bili slobodni i mirni, kako su naveli domaći i međunarodni posmatrači akreditovani od Državne izborne komisije. EU se raduje konstituisanju novog parlamenta i formiranju nove vlade, koja će biti sposobna i posvećena da napreduje u reformama u vezi sa EU, u najkraćem mogućem roku – navodi se u saopštenju dvojice evropskih čelnika. 

Podsjećaju da je zajednička izborna posmatračka misija OEBS/ODIHR, Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope okarakterisala izbore kao konkurentne i dobro sprovedene, uprkos tome što su održani u kontekstu produžene institucionalne i ustavne krize.

-U preliminarnim zaključcima međunarodne izborne posmatračke misije takođe se navodi da je izborna administracija efikasno vodila izbore, te da je kampanja bila slobodna i biračima je ponuđen širok izbor – uz napomenu da je medijsko okruženje polarizovano. Misija OEBS/KDILJP je ponovo istakla da pravni okvir treba sveobuhvatno revidirati kako bi se rešio niz praznina i nedoslednosti. Štaviše, u preliminarnim zaključcima misije se navodi da je uključivanje žena u politički proces u Crnoj Gori i dalje nisko i podrivano nedovoljnim naporima države i javnosti da se prevaziđu rodni stereotipi i neuspjeh većine političkih partija da promovišu učešće žena – zaključili su u saopštenju. 

POBJEDA.ME

Read Previous

Za budućnost Crne Gore: Namjere i metode Novovića neodoljivo podsjećaju na Katnića

Read Next

Crna Gora odmah iza SAD-a i Jemena