12/11/2023

UVIJEK JE IMAO RIJEŠENJE: Ako se Đukanović ne oglasi danas, pozivamo Đurović da…

Povodom kreativnih pravnih bravura pojedinih pravnika da navodno na stolu Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ima „tri opcije“, moramo podsjetiti na precizno utvrđenu parlamentarnu i ustavnu praksu da je Predsjednik države dužan da povjeri mandat za sastav Vlade onom kandidatu koji ima većinsku podršku u Skupštini, saopštio je lider Prave Crne Gore, Marko Milačić.

U tom smislu nije važno da li je podrška kandidatu za mandatara izražena pisanim putem, usmeno ili nekim jasnim političkim ili pravnim konkludentnim radnjama, kada je izvejsno da je to kandidat skupštinske većine”, kaže Milačić.

Posebno, kaže, zapanjuju stavovi nekih pravnika da je odluka o povjeravanju mandata za sastav Vlade Đukanovićevo „diskreciono pravo”.

“Odnosno da se Đukanović može igrati sa organizacijom države, njenim ustavnim poretkom i opšteprihvaćenom utvrđenom ustavnom praksom, po ličnom nahođenju, privatnoj ili partijskoj volji, nezavisno od konstelacije odnosa u Parlamentu i ustavnim odredbama o predlaganju i konstituisanju Vlade Crne Gore.

Neshvatljivo je da se potpuno legitimno iznose stavovi, navodno uglednih pravnika da Predsjednik može opstruirati organizaciju države bez bilo kakvih posljedica, te da je to skoro njegovo privatno pravo”, ističe Milačić.

Iznošenjem ovakvih stavova, kaže on, otvoreno se dovodi u pitanje ustavni poredak Crne Gore.

“I legitimisanjem ovakve logike dolazimo u situaciju da Đukanović privatno odlučuje o opstrukciji organizacije države, opstruiranju zakona i drugih akata Skupštine koje je dužan da potpiše u okviru ustavnih obaveza, te da protokolarne i obavezujuće nadležnosti pretvori u pitanje lične volje, što ne postoji ni u primisli nijednog parlamentarnog i ustavnog sistema u 21.vijeku.

Zbog toga podvlačimo da Đukanović ima samo jednu opciju da ispuni svoju predsjedničku protokolarnu obavezu da preda mandat za sastav Vlade gospodinu Miodragu Lekiću, kandidatu skupštinske većine, ili ukoliko je iz ličnih razloga spriječen da to uradi, predsjednica Skupštine umjesto njega, odnosno da prihvati da je njegovim ćutanjem i ne vršenjem ustavne nadležnosti Miodrag Lekić, po sili Ustava postao mandatar za sastav Vlade koju ima predložiti u roku od 90 dana, počev od poslednjeg dana isteka roka, tj. od 20-og septembra 2022. godine, a posebno imajući u vidu da nijedan drugi kandidat nije zatražio mandat za sastav 44. Vlade uz podršku skupštinske većine.

Ukoliko se Đukanović formalno ne izjasni u toku današnjeg dana Prava Crna Gora poziva predsjednicu Skupštine da sazove kolegijum na kojem će se konstatovati da je mandatar za sastav 44. Vlade gospodin Miodrag Lekić”, zaključio je Milačić.

Read Previous

Zirojević: Odlazeća Vlada da građane obraduje informacijom koliko je ekskurzija u SAD koštala

Read Next

Đukanović ima odriješene ruke, na stolu tri solucije