12/11/2023

Uvećanje penzija 8,5 odsto, prosječna penzija prvi put preko 400 eura

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da će ukupan iznos uvećanja penzija biti 8,5 odsto i da će na ovaj način iznos minimalne penzije, koju prima nešto više od 40.000 eura, biti oko 282 eura.

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja za vanredno usklađivanje penzija od 2,95 odsto, za šta će iz budžetske rezerve biti izdvojeno 9,6 miliona eura.

– Vrlo konkretno je ispunjeno obećanje da će iznos minimalne penzije biti minimum 60 odsto u odnosu na minimalnu zaradu. Nadam se da će se sa usklađivanjima, koja će se desiti još dva puta tokom 2023, preći famozna cifra od  300 eura najniže penzije. Takođe, u odnosu na prosječnu penziju koja iznosi 375 eura, nakon povećanja penzija doći ćemo na nivo od 405 eura. To je prvi put da prosječna penzija prelazi 400 eura – rekao je Damjanović na sjednici Vlade.

Ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović kazao je da su posegli za ovim potezom zbog nepotpunog obuhvata prilikom usklađivanja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja za 2022. godinu, koji je nastao uslijed neadekvatno definisanih uporednih perioda, na osnovu kojih se utvrđuje procenat usklađivanja. On je rekao da je za vanredno usklađivanje penzija neophodno 9,6 miliona eura, koje nije bilo predviđeno budžetom Fonda PIO. 

Tako se Ministarstvo finansija da taj novac prebaci na budžet Fonda PIO iz budžetske rezerve.

– Utvrđeno je da je za primjenu zakonske norme koja propisuje usklađivanje, iz uporednog perioda izostavljen treći kvartal prošle godine, u odnosu na kvartal koji mu prethodi. Znači, nakon analize zvaničnih podataka Monstata koji je izvršio Fond PIO, proizilazi da bi usklađivanje penzija po osnovu indeksa rasta zarade i potrošačkih cijena u trećem kvartalu u odnosu na kvartal jul- septembar koju mu prethodi april-jun iznosilo 2,95 odsto. Kako Ministarstvo rada i socijalnog staranja brine o starijoj populaciji smatramo da je Prijedlog za vanrednim usklađivanjem prava iz penzionog i invalidskog osiguranja u iznosu od 2,95 odsto dobar za unapređivanje stanja penzionera – ocijenio je Adrović. 

Read Previous

Knežević: Šta god da se desi 11. juna ostaću Srbin koji ide u SPC, ne priznaje Kosovo i nikada neće biti za sankcije Rusiji

Read Next

U ponoć počinje izborna ćutnja