05/30/2023

“Uči doma” uz RTCG2

Počela je primjena novog koncepta nastave na daljinu koje Ministarstvo prosvjete Crne Gore realizuje pod sloganom “Uči doma”. Snimljeni materijal emitovaće se na tri televizije RTCG2, UciDoma1 (MNE sport 1) i UciDoma2 (MNE sport 2).

Ministar prosvjete Damir Šehović kazao je da su snimili preko 300 predavanja u nekoliko dana, a da je u projekat bilo uključeno 100 nastavnika. Predavanja će biti emitovana na tri TV kanala i dostupna na e-platformama.

“Ovo je samo dio onoga što je u nekoliko dana urađeno u prosvjeti, a uz veliku podršku partnera, kako bismo kreirali novi koncept učenja na daljinu #UciDoma, kazao je Šehović.

Ministar je istakao da “UčiDoma” nastava podrazumijeva emitovanje video materijala iz 14 predmeta, u skladu sa nastavni planom, i to iz: matematike, crnogorskog, engleskog, italijanskog, francuskog, njemačkog i ruskog jezika, istorije, geografije, sociologije, hemije, biologije, fizike i informatike. Predavanja će biti emitovana na tri TV kanala – TVCG 2, MNE Sport 1 i MNE Sport 2, koji su preimenovani u kanale pod nazivom UčiDoma, i imaće gotovo 100 odsto pokrivenost u Crnoj Gori, što znači da su itekako vodili računa o jednakoj dostupnosti svoj djeci.

Nastava će se emitovati prema sljedećem rasporedu: od prvog do petog razreda osnovne škole na RTCG2 – Učidoma; od šestog do devetog razreda osnovne škole na UčiDoma1; od prvog do četvrtog razreda srednje škole na UčiDoma2.

Kako je istakao Šehović, materijal će biti dostupan na posebno pripremljenom YouTube kanalu Uči doma, koji je praktičan i pristupačan, sa plejlistama po razredima. Dodatno, obrazovni sadržaji za veliki dio stručnih predmeta biće obezbijeđeni od samih škola, prema Planu za online realizaciju nastave pripremljenom od Centra za stručno obrazovanje.

Video-materijal će se naći i na sajtu posebno izrađenom za ovu namjenu www.ucidoma.me. Osim toga, koristan sadržaj će nastavnici postavljati na posebnu platformu Portal za nastavnike, a oni će biti preuzimani na pomenuti UčiDoma sajt.

“Dodatno, Ministarstvo je svim osnovnim i srednjim školama poslalo i poseban dokument u vidu smjernica za organizaciju nastave na daljinu. Upravo će direktor biti dužan da dostavlja nedjeljne planove za realizaciju i praćenje nastave na daljinu. Za sve to se mogu koristiti brojni alati, poput Ofice365 paketa programa, koji je dostupan svim školama”, istakao je Šehović.

“Ponosan sam na ono što smo za samo nedjelju dana uradili. Ne zbog toga što će to biti savršeno – jer neće, niti za tako kratko vrijeme može biti. Ali definitivno jeste najbolje što se moglo. Nijedna država regiona nije za samo nedjelju dana ovo uspjela. Mi jesmo, zahvaljujući društveno odgovornim kompanijama i pojedincima koji su radili bukvalno po 16 i više sati, i oni zaslužuju duboko poštovanje”, istakao je ministar.

“Važno je da saopštimo da nije vrijeme za paniku, već za odgovornost. Nastava se može nadoknaditi, a ljudski život ne. To ne znači da izazovnom poslu organizacije nastave u potpuno novim i značajno otežanim uslovima, treba da pristupamo površno. Naprotiv”, zaključio je ministar.

“Nastavnici su pokazali odgovornost prema trenutku u kojem smo se našli i država će to znati da cijeni i nagradi”, kazao je Šehović.

. .

Direktorica OŠ “Pavle Rovinski” Dijana Laković je kazala da je uloga roditelja nezamjenjiva da bi djeca imala kontinuitet navika.

“Očekujemo da svakodnevno pratite njihov rad i praćenje TV kanala, ali i rad na zadacima kod predmetnih nastavnika”, poručila je Laković.

Kako je kazala, treba da obezbijedimo međusobno poštovanje, razumijevanje i strpljenje, jer nije trenutak za zamjerke bilo koje vrste, utrkivanja i neutemeljene informacije i da samo zajedno zadatak koji je pred nama može se izvršiti na način kojim će svi biti zadovoljni.

Direktor stručne škole “Sergije Stanić” Darko Vukčević je kazao da će roditelji biti najdragocjeniji partneri nastavnicima i školama, koji će djeci pomoći da savladaju alternativne načine učenja.

Pogledajte i raspored predavanja po razredima za narednu sedmicu.

.

Read Previous

“Poštujte mjere, da ne uvodimo vanredno stanje”

Read Next

Kako se prenosi koronavirus i kako se zaštititi

Most Popular