12/10/2023

U Kliničkom centru za 20 ljekara godišnje plate iznose više od 1,2 miliona eura

Dok ljekova za pacijente sa najtežim bolestima nema, nedostaju ubrusi i vata, plate dvasesetak ljekara u KCCG kreću se oko 6000 eura u bruto iznosima, a neke i prelaze taj iznos, saznaje CdM od izvora u Upravi prihoda.

Na osnovu informacija o najvećim platama u KCCG dolazi se do podataka da se za zarade samo 20-tak zaposlenih KCCG godišnje izdvaja više od 1,2 miliona eura.

U međuvremenu, zdravstveni sistem je pred kolapsom.

Juče je to potvrdio i ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

Ako se ne uradi rebalans budžeta, naglašava Šćekić, vrlo brzo nećemo moći ljekovima da snabdijevamo zdravstvene ustanove.

“Zato što ništa nije predviđeno budžetom za 2022. godinu. Dosta je populizma i neodgovornih izjava”, dodao je on.

Crnogorska javnost, građani, a posebno pacijenti koji gotovo svakodnevno kontaktiraju CdM, svjedoče o rasulu u organizacionom i funkcionalnom smislu u KCCG.

CdM je u subotu objavio informaciju da je Klinički centar Crne Gore, najvažnija zdravstvena ustanova tercijarnog nivoa u državi, ostao bez sredstva koje se u medicini koristi od 1888. godine. U pitanju je hidrogen peroksid.

Tako se nastavlja niz kojem svjedočimo u posljednje vrijeme da u Kliničkom centru nema lijekova, između ostalog i citostatika, koji se koriste za liječenje najtežih bolesti.

Ako tome dodamo da u Institutu za onkologiju Kliničkog centra nedostaju Heferol, Kytril, Neupogen, Controloc, Zodol, Clexane, Citeral ali i Paracetamol i Urbason, ali i sredstva kao što su sanitetska vata, papirna vata, papirni urbusi, sredstva za dezinfekciju ruku, onda je i laiku jasno u kakvom rasulu se nalaze kako Klinički centar, tako i cjelokupni zdravstveni sistem Crne Gore.

Read Previous

Raković predlaže unitarnu Srbiju – od Dunava do mora

Read Next

Novaković-Đurović: Abazović da ostane premijer